EU:S KONTROLL ÖVER SOCIALA MEDIER

agenda 2030_sustainablde development_hållbar utveckling
agenda 2030_sustainablde development_hållbar utveckling

3/6 2016
Google, Twitter, Facebook och Microsoft har kommit överens med EU-kommissionen att ta bort rasist-och hat propaganda inom 24 timmar på deras plattformar.
 
IT-jättarna Google, Twitter, Facebook och Microsoft har i ett samarbete med  EU-kommissionen kommit överens om att ta bort hat-och rasistisk propaganda på deras plattformar inom 24 timmar. De har kommit överens om en uppförandekod som deras användare måste följa. “Felaktigt” innehåll kommer att plockas bort eller blockeras. Denna uppförandekod var ett krav från EU efter terroristdåden i Bryssel. Jättarna ska tillsammans med EU-kommissionen främja “oberoende motbudskap” mot hatpropaganda och “stödja utbildning i kritiskt tänkande”.

EU:s justitiekommissionär Vera Jourova är överlycklig:

– Terrorattacken i Bryssel har påmint oss om hur viktigt det är att fokusera på näthatet online. Sociala medier är tyvärr ett av de verktyg som terrorgrupper använder för att radikalisera unga människor.

Joe McNamee vid European Digital Rights (EDRI) är kritisk.

“Lagligt men kontroversiellt innehåll kan tas bort som ett resultat av denna frivilliga raderingsmekanism utan ansvarskrävande”.

Tyskland har tidigare pushat dessa IT-jättar att införa censur på deras sajter och har även gjort en polisiär undersökning mot Facebook över deras misslyckanden att censurera innehåll.

Det finns ingen plats för hets mot folkgrupp på Facebook, säger Monika Bickert, chef för Global Policy Management Facebook.

CIVILA ORGANISATIONER SKA AGERA SPIONER

Civil Society Organisations (CSO’s) ska spela en viktig roll i att stoppa “hatet”. Dessa CSO’s ska agera som polis på Internet och rapportera till IT-jättarna om hat- och propaganda.

IT-jättarna ställer upp på EU-kommissionens och EU-ländernas ansträngning att se till att inte illegal hatpropaganda sprids viralt. EU-kommissionen kommer också att intensifiera samarbetet med IT-jättarna för att bekämpa terroristpropaganda. EU-kommissionen vill att medlemsländerna i EU inför nationella lagar enligt direktivet Council Framework Decision s 2008/913/JHA of 28 november 2008 som är ett regelverk gentemot rasism på internet. EU och IT-jättarna kommer att motarbeta de grupper som motarbetar EU:s grupper.

Den bas som EU bl.a. refererar till är det direktivt som heter Council Framework Decision s 2008/913/JHA of 28 november 2008. I detta direktiv kan man bl.a. läsa att förslag av straff till “rasistiska” personer eller grupper.

a) man får inte tillgång till välfärden i landet, man blir stoppad till att utföra kommersiella aktiviteter, man blir satt under juridiskt överseende.

 

Referenser

Frihetsportalen: EU och IT-jättar censurerar Internet

Flashback: EU och censur av Internet

https://edri.org/guide-code-conduct-hate-speech/

 

Gatestone Institute: EU and war of free speech on Internet

 

By Sstrobeck23 (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

 

Be the first to comment on "EU:S KONTROLL ÖVER SOCIALA MEDIER"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.