EU KRÄVER INSYN

21/7-2016

Regeringen Löfven arbetar nu på en proposition med att införa obligatorisk rapportering för svenska företag på hur de jobbar med hållbarhet och mångfald.  Det kommer att bli krav för företag att lämna ut känslig information om företaget och dess personal. Kravet kommer från EU och det är Morgan Johansson och Mikael Damberg som pushar för lagförslaget i Sverige.

EU kräver av den svenska regeringen att det blir lag på att svenska företag rapporterar in till EU om hur de arbetar med frågor som hållbarhet och mångfald. Den svenska regeringen  har lagt in en proportion till riksdagen om att detta ska bli lag. Drivande kraften bakom detta i Sverige är Morgan  Johansson samt Mikael Damberg.

 TRANSPARENTA GENTEMOT EU

Den svenska regeringen vill  att svenska företag ska rapportera in hur de jobbar med hållbarhet och mångfald.

– När företag lämnar information om hur de arbetar med  hållbarhetsfrågor ökar möjligheterna både för företagen själva och för andra att hantera företagens påverkan på samhället. större men proportionerliga krav på insyn i företagens hållbarhetsarbete ökar möjligheterna för investerare, konsumenter och andra att fatta informerade beslut om vilka företag de vill investera i eller handla med, säger Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Det föreslås att stora företag ska skapa en hållbarhetsrapport som ska innefatta information om  hur de arbetar med miljö, mänskliga rättigheter och anti-korruption. Företagen ska beskriva sin policy för hållbarhetsfrågor och risker i samband med verksamheten. Om företaget inte tillämpar policy i hållbarhetsfrågor ska de berätta varför de inte gör det. Propositionen vill också att stora bolag ska rapportera om mångfaldspolicy för deras styrelser. T.ex. information om ålder, kön, och yrkesbakgrund. Regeringen Löfven vill att detta ska börja gälla från 2017.

 

Referenser:

Regeringens hemsida:; företagens hållbarhetsrapport

SvD: kritik mot hållbarhetsrapport

Svenskt näringsliv: hållbarhetsrapporten bör vara frivillig

Arbetet: hållbarhetsrapport kritik

 

 

Be the first to comment on "EU KRÄVER INSYN"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.