ETT LIV NÄRA VINDKRAFT – ELLINOR

Juli 2021

Om du undrar hur det går till när regeringen Löfven smäller upp vindkraftverk utan att lyssna på lokalbefolkningen så kan du här lyssna på Ellinors berättelse. Videon är från 2021. 

EN ODEMOKRATISK PROCESS

   Föreningen Rättvisa Vindar har intervjuat Ellinor som bor på en gård  i Småland, Vetlanda kommun. Tre dagar före samrådsmötet damp det ned ett brev i Ellinors brevlåda om inbjudan till mötet. Nästa möte var schemalagt 7 dagar efter första mötet. Ellinor menar att de som är drabbade av byggandet av vindkraftverk får ingen hjälp, de har inga myndigheter på deras sida. I kommunen får man heller ingen hjälp utan Ellinor har skyfflas runt. Nu, 1,5 år senare, har man byggt upp 6 vindkraftverk på ett avstånd mindre än 1 kilometer från hennes gård.

BYGGBOLAGET BESTÄMMER OM BULLERMÄTNING

   Verken har rätt till 40 decibel fram till ditt hus. Det som man inte talar om är att när denna kurva av 40 decibel går över din tomt eller mark så får du heller inte bygga bostäder på din gård. Uppenbarligen är det något som är farligt, varför skulle man annars inte få bygga?

   Ellinor anmälde verken till kommunen så att de skulle göra en bullermätning. Kommunen svarade att de inte skulle göra en bullermätning förrän det nya bolaget tar över verken men de visste inte när denna övertagning skulle ske. Efter lång tid sade kommunen att de hade haft fel, de behöver inte vänta med bullermätning tills det nya bolaget tar över dock hade  det nya bolaget  stoppat kommunen att göra bullermätningen.

ETT KONSTANT OLJUD

   Verken stängs inte av nattetid. På dagtid går Ellinor ofta med hörselskydd eller hörlurar för att skärma av ljudet. Nattetid går det inte att ha fönstret öppet på grund av bullret. Ofta vaknar hon upp men känner sig aldrig utvilad efter en natts sömn. Några av snurrorna har ett vitt, skarpt blinkande ljus och snurrorna skapar skugga i morgonsolen.  Vid fuktigt väder när verken går i en viss hastighet så slår ljudet in mot huset, Ellinor  kan till och med känna det i kroppen.  Ellinor flyttade till denna ort eftersom hon sökte tystheten men nu bor hon i ett konstant buller som hon inte kommer undan.

   Det kan även vara väldigt svårt att sälja tomter i närheten av vindkraftverk eftersom folk uppenbarligen inte vill bo där.  Ellinor menar även att byggandet av vindkraftverken är en enorm stöld för de som bor i närheten av dessa verk. Många har gjort stora investeringar och uppoffringar som nu går upp i rök. 

PRENUMERERA/SUBSCRIBE

* indicates required

 

DONERA/DONATE. Please make a donation – any amount is welcome.  Hjälp alternativmedia att växa – gör en donation. Alla gåvor är välkomna. Swish: 076-9387471. Paypal: k33@live.se. Bankkort/bankcard on the button below.Be the first to comment on "ETT LIV NÄRA VINDKRAFT – ELLINOR"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.