FLYKTINGBARN KVITTERAR UT EFTERLEVNADSSTÖD

 Barn i Sverige har rätt till efterlevandestöd om en eller bägge föräldrarna är döda. Detta gäller även ensamkommande flyktingbarn som har fått uppehållstillstånd. Detta kommer att innebära kostnaderna för Pensionsmyndigheten kommer att öka dramatiskt de närmsta åren.

En dom i högsta förvaltningsdomstolen sänkte kraftigt beviskraven för ensamkommande flyktingbarn för att få efterlevandestöd. Det enda som behövs efter denna som är att det ensamkommande flyktingbarnen på heder och samvete intygar att föräldrarna är döda.

 BARNEN SKA VARA TRYGGA

Sonila Yliniemi på Pensionsmyndigheten säger att Pensionsmyndigheten tyckte att kraven för ensamkommande flyktingbarn för att få efterlevnadsstöd var alltför höga förut och att domen 2013 kommer att bli vägledande för framtida domar.

Förut beviljades 20 % av de ensamkommande flyktingbarnens ansökningar om efterlevnadsstöd, i dagsläget får 90 % av de ensamkommande flyktingbarnen efterlevnadsstöd. Efterlevnadsstödet ligger på mellan 1 500 – 3 000 kronor i månaden till längst att man fyller tjugo år. Ibland så får de ensamkommande flyktingbarnen retroaktiv stöd upp till två år bakåt i tiden. Vilket kan leda till att det stackars barnet får ut 70 000 spänn i cash.

Men vi behöver inte oroa oss så mycket säger Sonila Yliniemi på Pensionsmyndigheten. Sonila tror nämligen att de ensamkommande flyktingbarnen inte kommer att ge felaktiga uppgifter till Pensionsmyndigheten.  Sonila säger:

– Barn som är bosatta i landet ska ha trygghet.   

Tack vare detta så är prognosen att kostnaderna för efterlevnadsstöd kommer att öka från 200 miljoner kronor till 770 miljoner kronor.
I tv 4:as studios diskuterades det vidare.

Man vet inte heller om det förekommer fusk av den ensamkommande flyktingbarnen eftersom ingen myndighet kollar upp eventuellt fusk.

Man vet att ensamkommande flyktingbarn har skulder till de smugglare som har tagit dem till Sverige.

 

https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/3322238

https://www.pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension/ekonomiskt-stod/barnpension-och-efterlevandestod-till-barn

Be the first to comment on "FLYKTINGBARN KVITTERAR UT EFTERLEVNADSSTÖD"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.