ELCHOCKER – TERAPI ELLER TORTYR?

ect_elbehandling_cchr_kmr

December 2019

 

Terapi eller tortyr – sanningen om elchocker, är namnet på den dokumentär som visar elbehandlingens brutalitet.

Jag har sett dokumentären Terapi eller tortyr – sanningen om elchocker som är gjord av CCHR – Citizens Commission om Human Rights eller KMR – Kommittén Mänskliga Rättigheter som underavdelningen heter i Sverige.  

ECT står för Elektrokonvulsiv terapi och är en psykiatrisk behandlingsmetod som oftast används mot depression.  Med ECT  placerar man elektroder (strömledande föremål) på en patients huvud och skickar sedan en elektrisk ström genom personens skalle. Syftet med ECT är att medvetet skapa ett krampanfall (konvulsion) hos patienten. Psykiatrin menar att detta krampanfall är terapeutiskt.  Ett annat namn för krampanfall är Grand Mal-anfall.  

Ett krampanfall är en plötslig elektrisk urladdning i hjärnan och kan orsakas till exempel av epilepsi eller när en person försöker sluta med starka droger.  Grand Mal-anfall skapar kraftiga konvulsioner, förlust av medvetande,  spasmodiska muskelsammandragningar,  man kan förlora kontrollen över blåsa och tarm, man kan sluta andas, patienter kan bita sig i tungan, folk har brutit ryggraden. Personen har ingen som helst kontroll över sin egen kropp. Ett Grand Mal-anfall kan  innebära kognitiva försämringar och regelbundna krampanfall har potentialen att förkorta livslängden för en individ. Krampanfall kan leda till hjärnskador. 

ect-sverige-elbehandling-kritik-

På 70-talet kom filmen Gökboet med Jack Nicholson i huvudrollen. I filmen blir Nicholsons karaktär utsatt för ECT. Denna film orsakade en global nedgång i användandet av ECT på grund av den autentiska skildringen av behandlingen. 

MODERN ECT

När psykiatrin började med ECT så stötte man på problem. Konvulsionerna som skapades var så kraftiga att patienter bröt sina skuldror, vissa bröt nacken och de fick frakturer. För att undertrycka patientens konvulsioner lade man till narkos och muskelavslappnande medel. Man marknadsförde detta som “modern ECT” och gör det än idag.

Den drog de använder i USA som muskelavslappnande medel vid ECT är samma drog som de använder vid giftinjektioner för dödsdömda – Succinylcholine.  Succinylcholine stoppar andningen under ECT-behandlingen och därför måste narkosläkaren som är närvarande vid ECT:n ventilera patienten under behandlingen. 

Dr Moira Dolan säger att litteratur påvisar att ECT som ges under bedövning kan till och med orsaka större hjärnskador än ECT utan bedövning. Anledningen är att narkosen och det muskelavslappnande medlet höjer tröskeln för krampanfall vilket innebär att mer intensiv elektricitet behövs för att framkalla ett krampanfall. Ju mer ECT-behandlingar en patient får desto högre blir patientens tröskel. Läkarna vrider således upp elektriciteten varje gång. MECTA, ett företag som gör ECT-apparater, rekommenderar att eldosen ökas 6 gånger patientens ursprungliga tröskel. 

Videon ovan konstaterar det faktum att modern ECT är mer skadlig än äldre ECT. 

ELCHOCKER TILL BARN

 57 minuter in i dokumentären förklaras att barn och ungdomar är en målgrupp som psykiatrikerna riktar in sig på allt mer. 16 stater i USA ger elbehandling till barn och ungdomar och i 5 av dessa stater ges elchocker till barn mellan 0 – 5 år gamla. I Australien har 4-åringar fått elchocker. Renée Binder, före detta ordförande för APA (American Psychiatric Association, och Saul Levin VD för APA har uppmanat FDA (Food and Drug Administration) att göra ECT mer tillgänglig för barn och tonåringar. (Vi ser samma sak här i Sverige där Socialstyrelsen och psykiatrin vill elchocka barn/ungdomar som har kommit i puberteten).

_elbehandling_barn ungdomar_ect

I USA och Australien elchockar man barn mellan 0-5 år. I Sverige kampanjar psykiatrikerna för att få elchocka barn/ungdomar i puberteten. 

ect barn ungdomar_socialstyrelsen_ECT_

 

ect_elbehandling_bieffekter-kritik

En äldre ECT-apparat på museum.

Video ovan: inspelning från en autentisk ECT-behandling. Fråga en psykiater/läkare om de själva skulle gå med på ECT-behandling.

 

Bild ovan: elbehandlingens urfader är den italienska psykiatern Ugo Cerletti. Cerletti observerade hur slakthus bedövade grisar med elektricitet före slakt så att grisarna blev fogligare och lättare att avliva. Cerletti började att exprimentera med elchocker på hemlösa i Italien och i och med detta var ECT:n som psykiatrisk behandlingsmetod född.

citizens-commission-on-human-rights-about-us-jan-eastgate-inlineJan Eastgate ordförande för CCHR International har sjäv fått elchocker i sina yngre dagar:

“Elchocken är som en handgranat som exploderar i kroppen, den är extremt våldsam. Det känns som om varje nerv och cell elektrifieras med väldigt stark kraft. Man kommer ur detta och man vet att ens kropp aldrig kommer att bli densamma igen. När jag vaknade upp var jag så förvirrad att jag inte visste var jag var någonstans, jag hade otroligt ont, Jag tittade på personen som stod bredvid min säng  och jag visste inte vem det var. Det var min mor. Elbehandlingar är tortyr som kallas för terapi, det är ett svek.

CCHR

CCHR står för Citizens Commission om Human Rights och är en organisation som är skapad av Scientologikyrkan och professor Thomas Szazz. CCHR  övervakar och exponerar psykiatrin. Den svenska avdelningen för CCHR heter KMR – Kommittén Mänskliga Rättigheter. Dokumentären Terapi eller Tortyr – sanningen om elchocker kan köpas av KMR Sverige eller kan ses gratis online på svenska. 

PRENUMERERA/SUBSCRIBE

* indicates required

 

Foto

Rodw [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Be the first to comment on "ELCHOCKER – TERAPI ELLER TORTYR?"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.