ELCHOCKA INTE SVERIGES UNGDOMAR!

ect barn ungdomar_socialstyrelsen_ECT_

Oktober 2017

Socialstyrelsen har arbetat fram nya riktlinjer vad gäller behandling av barn och unga med psykisk ohälsa. Ett av förslagen är att det ska bli enklare att ge elbehandling (ECT, elchocker) till barn/ungdomar som lider av svår psykisk ohälsa. 

Anders Berg på Socialstyrelsen menar att ECT (Electrical Convulsion Theraphy) – elchocker, kan ges till ungdomar efter pubertetsdebut. Behandlingen ska gälla psykotiska ungdomar och behandlingen ska motverka självmord. Han menar att elbehandling är ett snabbt sätt att minska depressionssymptomen och att hälso-och sjukvården ska kunna erbjuda denna metod. Det finns vetenskapligt stöd och klinisk erfarenhet av ECT menar Berg.  Elbehandling ska vara ett alternativ när inte medicinering mot psykisk ohälsa inte tycks fungera. Socialstyrelsen har t.o.m. gett iden om ECT till ungdomar högsta prioritet. Tydligen är användandet av elbehandling till barn och ungdomar större än vi tror. Även Läkemedelsverket rekommenderar ECT till ungdomar ”vid mycket svårbehandlade och djupa depressionstillstånd”.

VAD ÄR ECT?

ECT står för Electro Convulsion Theraphy. Metoden går ut på att skicka ström genom patientens hjärna. Teorin är att det råder en obalans mellan signalsubstanser i hjärnan och receptorerna och  att elbehandling ska återställa denna balans. ECT används ofta till att behandla svår depression.   En konvulsion är enligt definitionen ett ‘krampanfall‘. Man orsakar således medvetet ett krampanfall med elchocker. ECT har många namn: elterapi, elektrokonvulsiv behandling, elektrokonvulsiv terapi och  elstimulering.

KRITIK MOT SOCIALSTYRELSENS FÖRSLAG

Kritiken mot att elchocka barn och ungdomar i Sverige är massiv. Terapisverige har reagerat.

Lotta Lindgren, legitimerad psykoterapeut och handledare i Luleå:

Jag tycker det är fruktansvärt. Man måste fråga sig om man vill att ens eget barn ska få elbehandling. Det känns som att det handlar om att vi tycker att barnen stör för mycket i samhället. Men symtom är meningsbärande och berättar något. Socialstyrelsen vill medicinera bort, och elektrifiera bort. Jag tvivlar på att det hjälper.

Marie-Anne är ordförande i Norrbotten för Riksförbundet för psykisk och social hälsa:

Vi i organisationen är emot elchocker, vi anser att det finns mycket bättre metoder. I Irland har man tagit bort bältesläggning och elbehandlingar och ser bra resultat. Man botar inte människor med elbehandlingar.

En annan orsak till terapisveriges kritik mot Socialstyrelsens förslag är att Socialstyrelsen rekommenderar mindre terapeutiska metoder såsom KBT och psykoterapi mot psykisk ohälsa.  Istället rekommenderas biologiska behandlingar såsom psykofarmaka (mental medicin) och även som sagt ECT. Tydligen vill Socialstyrelsen fasa ut terapidelen.

Just nu går Socialstyrelsens förslag gällande behandling av psykisk ohälsa på remissrunda och ska presenteras i höst. Remissrundan har tagit ovanligt lång tid för att komma igenom. En av anledningarna till denna försening av remissrundan är den massiva kritiken (en kritik som Socialstyrelsen ignorerar).

 ELBEHANDLINGENS URSPRUNG  – ATT BEDÖVA GRISAR

Men hur evidensbaserad är egentligen ECT? 1938 så besökte den italienske psykiatern Ugo Cerletti ett slakteri i Rom. Där observerade han att slaktarna gav grisarna elstötar för att bedöva dem så att grisarna sedan kunde slaktas utan problem. Ugo Cerletti – som den psykiater han var – tyckte att detta var en finfin ide att tillämpa på människor.   En ny psykiatrisk behandlingsmetod var född.

ugo cerletti_ect barn och ungdomar_socialstyrelsens riktlinjer psykisk ohälsa barn och unga_ elbehandling_remissrunda_KMR_kommitten mänskliga rättigheter_peter larsson_
Ugo Cerletti. Upphovsmannen till ECT.

 

BIVERKNINGAR AV ELBEHANDLING

ECT är en ganska brutal sak och det inser man när man läser om de biverkningar som uppstår av ECT:n. ECT kan orsaka kraftiga minnesstörningar, förändrad personlighet, man kan bli socialt missanpassad, man kan få svår ångest, man kan bli  oförmögen att arbeta, man kan känna skräck för människor, man kan känna sig värdelös, få  huvudvärk, man kan bli känslokall, man kan bli mer självmordsbenägen,  man kan bli ännu mer deprimerad plus mycket mycket mer.  På sajten Newsvoice kan man läsa följande från en patient som fått elbehandling:

Jag har under januari och februari 2014 behandlats med 8-10 ECT. Jag har inga minnesbilder från cirka ett halvår tillbaka, jag minns diffust uppvaknanden efter ECT men inte alls hur det gick till att jag påbörjade denna behandling. Efter sista gången gick jag bara hem, jag var inlagd på avdelningen på frivillig basis.

När jag kom hem kände jag inte alls igen mitt bostadsområde, mitt hus, vägen dit. Jag upptäckte att jag har två katter, två barn och en man som jag knappt kände igen till utseendet, än mindre deras personligheter. Jag blev livrädd då jag upptäckte att jag inte hittar i mitt eget hus, inte vet hur tv, tvättmaskin, mikro och annat fungerar. Lösenord till e-post, telefonnummer, namn på grannar, vänner och släktingar.

Jag har extremt svårt att hålla saker i minnet, jag kan inte läsa mer än två rader innan det är helt borta. Jag måste lära om sååå mycket, hur fungerar duschen, vilka rutiner har den här familjen, hur kokar man ris. För att inte tala om köra bil (har fortfarande inte vågat sätta mig bakom ratten) eller skriva journal-latin och medicinsk svenska och engelska.

Jag har gått från djup depression till djupare depression och jag är ytterst nära att ge upp nu. Jag känner ju inte ens mina barn längre.

Slut citat.

PSYKIATRI – DÖDENS INDUSTRI

Ovanstående videoklipp är från dokumentären ‘Psykiatri – dödens industri’. Filmen är gjord av CCHR – Citizens Commission on Human Rights. En organisation skapad av Scientologikyrkan i slutet på 1960-talet. Den svenska avdelningen av CCHR heter KMR – Kommittén Mänskliga Rättigheter. Videoklippet berättar att förutom den intellektuella skadan som ECT skapar så blev det även många fysiska skador. I början på ECT:ns historia så var krampanfallen så kraftiga att tänder lossnade, en del fick ryggarna brutna, armar och ben gick ur led, vissa fick inre skador osv. I modern elbehandling ges muskelavslappnande i syfte att motverka dessa våldsamma effekter. Skadorna mot hjärnan är dock densamma. Psykiatrikerna experimenterade även med elchocker på djur. Ibland säger patienter att de mår bra av elbehandlingen. Men det är välkänt  att hjärnskador kan skapa en euforisk känsla.  Videoklippet tar även upp andra brutala metoder från psykiatrin såsom insulinchocker och lobotomi. Jag rekommenderar att bevittna hela dokumentären ‘Psykiatri – dödens industri’.

Ovanstående videoklipp är från en demonstration i Atlanta i USA där CCHR hade en demonstration mot FDA:s förslag att elchocka barn och ungdomar.

 

Referenser

Elchocker.se
elchocker.se är en sajt som är kritisk till elbehandling.

NSD :Lotta Lindberg om Socialstyrelsens förslag
Terapi-Sverige reagerar mot Socialstyrelsens förslag

Kommittén Mänskliga rättigheter
Kommittén Mänskliga rättigheter – den största kritikern gentemot psykiatrin i Sverige.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.