BEHÖVER VI VERKLIGEN EU?

Maj 2022

Här är en summering av de senaste nyheterna om vad som sker nere i Bryssel och EU. Det finns många orosmoln på himlen bland annat EU:s digital service act som med stor sannolikhet innebär att hårt slag mot yttrandefriheten på internet. 

Video ovan: Behöver vi verkligen EU?

NEDSTÄNGNING AV RT OCH SPUTNIK

   För det första har EU-kommissionen beordrat att stänga ned de ryska mainstream mediakanalerna  RT och Sputnik inom EU eftersom dessa, enligt EU,  sprider “rysk desinformation”.  Facebook, Twitter och Youtube var snabba att bannlysa kanalerna.  Personligen anser jag att Putin har blod på sina händer  men oavsett detta så anser jag att det är ett farligt prejudikat som EU-kommissionen nu inför när man censurerar RT och Sputnik. Vilka “desinformationskanaler” står på tur härnäst?

CODE OF CONDUCT ON DISINFORMATION

   Som du kanske känner till så är det mycket censur och shadowbanning i dessa tider på de sociala plattformarna och man kan faktist ställa sig frågan om det är EU-kommissionen som ligger bakom mycket av denna censur? Techjättarna ingick ett avtal med EU-kommissionen år 2016 som heter Code of Conduct on Disinformation som bland annat går ut på att techjättarna rapporterar på månatlig basis vilken typ av desinformation de har plockat bort samt hur mycket. EU-kommissionen är lyrisk.

DIGITAL SERVICE ACT

   På ingång är EU: s Digital Service Act (DSA). Där ska bland annat “trusted flaggers” ingå  (nätcensorer) och dessa ska identifiera sådan som de anser vara olämpligt på internet. observera ordet “olämpligt” inte “olagligt“.  Mer godtyckligt än så kan det inte bli. 

   Ett annat område där EU vill lägga näsan i blöt är kryptobetalningar där de vill förbjuda anonyma kryptobetalningar. Utöver det vill man lägga till en massa byråkratiskt krångel bland annat principen  om kundkännedom. Principen om kundkännedom är ett EU-direktiv och det är denna princip som förpestar livet för många svenska bankkunder när de ska handla med kontanter på bankerna. Du måste “bevisa” för banken vem du är och vart ifrån du har fått dina penga. Om banken inte är “nöjd” med ditt svar kan de stänga ned ditt kont.  Går vi mot en bankdiktatur?

SKYLDIG TILLS MOTSATSEN HAR BEVISATS

   En annan sak som farbror EU sysslar med är ett projekt som kallas  #chatcontrol2 . EU vill ha rätten att kunna genomsöka varje varje elektroniskt budskap som du skickar online. Anledningen varför är att EU-kommissionen vill kontrollera att du inte sysslar med barnporr.  Detta är ungefär samma princip som med bankernas princip om kundkännedom – du är skyldig tills motsatsen harbevisats. Europol skulle vara den myndighet som får auktoritet över detta. Faktum är att Europol redan samlar in personlig data människor, något som är olagligt men som EU-kommissionen nu vill lagföra. Vår egen dinosaurie  till politiker Ylva Johansson är lyrisk  över  förslaget.

EID – EU:S DIGITALA ID

   En annan sak som EU arbetar med är ett digitalt ID som kallas eID. EU vill ha ett gemensamt system för identifiering och man vill ha en digital portfölj som innehåller identifikation, körkort, licenser, examina, medicinsk information och annat vi behöver i vår vardag. På sikt verkar tanken vara att även sådant som bibliotekskort, kollektivtrafikbiljetter, träningspass, betalkort och validering i olika kommersiella sammanhang skall finnas i din digitala plånbok.  EU:s digitala plånbok är även tänkt att användas för inloggningar på nätet. Troligtivs kommer vi behöva detta id för att kunna logga in på internet så småningom. Vad händer när farbror EU stänger av någon från sitt eID?

   EU har ett system som heter PNR (Passenger Name Record) . PNR-systemet är till för att registrera alla flygpassagerares namn och personliga information. Det kan till exempel handla om vem du reser med, hur du betalt din biljett, om du har ovanligt lite bagage, din hälsoinformation, om du beställt specialkost med mera. Denna information överförs sedan till polisen innan planet avgår.

STÄNGA NED HEMSIDOR

   När det gäller internet vill EU skapa en egen  egen DNS-infrastruktur. DNS är servern som ger din hemsida ditt namn, annars skulle hemsidan bara bestå av siffror. EU säger helt öppet att man vill kunna blockera innehåll i och med detta.  Projektet kallas  DNS4EU. Den är tänkt att bryta den amerikanska dominansen på området, leva upp till GDPR och skall tillhandahållas gratis för alla. 

 

   Slutkommentar:  Vill du ha ett Swexit får du rösta på partier utanför riksdagen eftersom inget riksdagsparti i nuläget jobbar för Swexit. 

 

REFERENSER

Femtejuli.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRENUMERERA/SUBSCRIBE

* indicates required

 

Be the first to comment on "BEHÖVER VI VERKLIGEN EU?"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.