Dags att höja taket i a-kassan

Taket i a-kassan har inte höjts på över tolv år och Alliansen har samtidigt urholkat arbetslöshetsförsäkringen till ett tomt skal. Nu har de rödgröna chansen att förbättra vår a-kassa, 

TAKET I  A-KASSAN HAR INTE HÖJTS PÅ 12 ÅR

4/3 2015
Taket  i arbetslöshetsförsäkringen har inte höjts sedan 2002. I och med att Alliansen fick makten 2006 så har Allianspartierna sakta men säkert förstört a-kassan så att intet är kvar. Nu har Socialdemokraterna och Miljöpartiet chansen att återställa balansen och få igenom en a-kassa som fungerar och inte en försäkring som bestraffar.

DE RÖDGRÖNA VILLE HÖJA TAKET I A-KASSAN MEN RÖSTADES NED

De rödgröna (Socialdemokraterna och Miljöpartiet) deklarerade i sin budgetproposition 2015 för en höjd ersättning t i a-kassan. Regeringen ville höja taket i a-kassan till 25 000 kronor f.o.m. maj 2015. Under de 100 första dagarna skulle ersättningen per dag vara 910 kronor. Sedan skulle denna ersättning sjunka till 760 kronor som mest (om man kvalificerar för maxbeloppet i a-kassan vill säga).

De rödgrönas budgetproposition  blev nedröstad av Sverigedemokraterna så det blev ingen höjning av ersättningen i a-kassan. Nu återstår att se vad som händer i april när vårbudgeten kommer. Alliansen med Anna Kinberg-Batra i spetsen har som bekant meddelat att de kommer att lägga sig och således inte rösta emot de rödgrönas vårbudgeten i april. Således kommer vårbudgeten med stor sannolikhet att gå igenom oavsett vad SD tycker. Finns dessa förslag för höjningar av taket i a-kassan i vårbudgeten? Jag vet inte.

 RAPPORT FRÅN SOCIALFÖRSÄKRINGSUTREDNING

Nyligen har det avslutats en socialförsäkringsutredning. Det som denna utredning kom fram till var följande: 1. deltidsregeln bör ändras så att ersättningsperioden blir  till 60 veckor istället för 75 dagar. 2. Arbetslösa ska inte behöva söka jobb på annan ort de 100 första dagarna (Reinfeldt-syndromet). 3. A-kassan bör årligen indexeras (följa med allmänna prisutvecklingen).  Utredningen kommer också med förslag om hur a-kassan kan förbättras. T.ex. med mindre tuffa regler för att få ersättning, möjlighet att kvalificera sig för a-kassan gradvis och att  arbetsförmedlingens program ska ge rätt till a-kassa.   

TCO:S FÖRSLAG TILL FÖRBÄTTRAD A-KASSA

TCO har lämnat in en utredning till regeringen där förbättringar i a-kassan föreslås. Du kan läsa TCO:s förslag till en förbättrad a-kassa här: TCO a-kassan förslag.

 

2 Comments on "Dags att höja taket i a-kassan"

  1. Borde vara medborgarlön till alla istället för att vissa gynnas av höjd A-kassa och andra inte. Då blir det ett A och B lag. Dom som står mellan höjda A-kassan får ingen höjning. Bara lägsta och högsta A-kassan får. Sverige är långt ifrån jämnlikt. Och man undrar hur Socialdemokraterna tänkt? Inte alls! Så har man betalat facket så många år utan någon höjning överhuvudtaget. Man undrar vad facket är till för? Unionen hade varit bättre däremot. Men SD Kanske kan komma fram med något smartare, tror dom är för ett likaberättigande. Socialdemokratin står för att gruppera människor i olika samhällsklasser. Ändå pratas det om jobb, och det kommer inte infiras då det finns grupperingar i samhället.

  2. Hoppas vår A-kassa höjs då många går utan en normal inkomst. Vissa har höga utgifter vid en arbetslöshet och har hus och lån. Allting höjs procentiellt idag men inkomsten med A-kassan har inte blivit högre. Många känner sig som dom arbetar gratis vid praktikplatser som bara ger 65 procents ersättning när dom jobbar 40 timmarsvecka och gör mer arbete än vad anställda gör på sin praktik. Ingen har råd att äta lunch ute trots man kanske reser långt. Den som tar emot praktikanter får ett saftigt bidrag som egentligen praktikanten skulle haft, samt socialbidragstagare får slita för existenslön och straffas med olika metoder vid sjukdom. Höj A-kassan så alla kan få en värdighet att överleva.

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.