DAGEN DÅ ALLIANSFRIHETEN FÖRSVANN

26/5 2016
Det var den 25 maj 2016 som riksdagen röstade igenom värdlandsavtalet med Nato. Ett avtal som innebär att Nato nu får access till Sverige och kan bedriva sin krigföring från svensk mark.

Den 25 maj 2016 så gick den svenska alliansfriheten i graven. Det var nämligen dagen då värdlandsavtalet med Nato klubbades igenom i riksdagen. Nu kan  Nato bedriva krigföring från svensk mark och Sverige kan bli del av Natos och USA:s planer på global militär dominans. Sverige är ett land som har varit i fred i 200 år.  Sverige har inte bara skrivit under värdlandsavtalet med krigsmaskinen Nato utan är även insyltad i EU:s regler och klausuler. Sverige har dock inte varit utanför krig i 200 år.  Sverige har bl.a. krigat med USA och Nato i Irak, Afghanistan och Libyen (och gör det än idag).

VÄRDLANDSAVTALET KLUBBADES IGENOM

 Värdlandsavtalet är ett militärt samarbetet mellan Sverige och Nato vilket innebär i princip att Nato får möjlighet att kriga från svenskt territorium. De enda som röstade emot värdlandsavtalet var Vänsterpartiet.

De partier som vill bjuda in Nato till Sverige är: Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. Utåt sett så säger Stefan Löfven att Sverige inte ska gå med i Nato, ändå så är det han och Peter Hultqvist som ligger bakom värdlandsavtalet.

I värdlandsavtalet står det bl.a. följande:

“Värdlandsavtalet ska underlätta de praktiska förberedelserna för militärt samarbete och göra det administrativt enklare för Sverige att fungera som värdland åt Nato-ledda operationer och övningar”.

Vad innebär värdlandsavtalet? Värdlandsavtalet innebär bl.a. att Nato (USA) nu kan  ta in kärnvapen på svensk mark, Nato kan starta krig från svensk mark, Nato får använda svenska flygbaser om de ska anfalla eller försvara ett annat Natoland, Natosoldater får inte ställas till svars för krigshandlingar i Sverige, Sverige är skyldiga att bistå Nato på svenska mark i händelse av krig, Sverige lämnar ut data om landets infrastruktur till USA mm. Sverige kommer att bli en del av USA:s globala krigande.

 

  KOVÄNDAREN SD

SD skulle först rösta emot värdlandsavtalet tillsammans med Vänsterpartiet. De hade även skrivit en artikel i DN för några månader sedan där de sade nej till värdlandsavtalet. Två dagar före omröstningen gör de en kovändning och säger att de inte ska stödja Vänsterpartiets vilandeförklaring.

Det finns vissa riksdagsledamöter som har kämpat mot värdlandsavtalet och dessa tycker jag bör hedras. Dessa är: Stig Henriksson (V), Carl Schlyter (MP), Jabar Amin (MP), Annika Lillemets (MP), Valter Mutt (MP), Mikael Jansson (SD).

Jag tittade på riksdagens hemsida ang. omröstningen om värdlandsavtalet och så här röstade partierna:

Socialdemokraterna alla 108 riksdagsledamöter röstade ja.
Moderaterna alla 77 röstade ja.
Sverigedemokraterna alla 37 röstade ja.
MP 17 röstade ja och 4 röstade nej.
C alla 21 röstade ja.
V alla 17 röstade nej.
L alla 17 röstade ja.
KD alla 14 röstade ja.

Det enda parti som hade stake att säga nej var alltså Vänsterpartiet – samt några modiga själar från MP.

 

Referenser

Svenska freds om värdlandsavtalet 2016

Ung vänster: om värdlandsavtalet och Nato

ETC: om värdlandsavtalet med Nato

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.