CONFESSIONS OF AN ECONOMIC HITMAN

7/4 2016
I Boken Confessions of an economic hitman så beskriver John Perkins de metoder USA använder för att ta kontrollen över ett land och bygga vidare på sitt globala imperium. En metod som används är att skuldsätta en nation med lån från Internationella Valutafonden och Världsbanken.

MADE IN USA. John Perkins jobbade som en economic hitman åt USA. En economic hitman kom med förslag till statsöverhuvudet för ett  land att amerikanska företag skulle hjälpa landet med t.ex. ett stort infrastrukturprojekt. USA skulle ge landet frikostiga lån från IMF och World Bank och dessa pengar skulle betala projektet. Lånen var överdrivet frikostiga och den egentliga planen var att skuldsätta landet så att landet skulle vara i skuld till USA och därmed skulle USA få kontrollen över det landet. När lån och räntor inte kunde betalas tillbaks så krävde USA gentjänster från landet.

 Video nedan: Intervju med John Perkins

SKULD TILL USA

 De tjänster som USA kunde kräva av landet kunde vara att amerikanska företag ska få exploatera naturtillgångar i värdlandet (t.ex skövla regnskog för att få olja), att man får kontroll över värdlandets militär, att man får politiskt stöd från värdlandet, att man kontrollerar landets röst i FN, att USA får installera amerikanska baser i värdlandet  etc. Det drabbade landet får göra nedskärningar i utbildning, hälsosektorn och andra sociala tjänster för att kunna betala tillbaks lån och ränta till World Bank och IMF.

Om det skulle visa sig att statsöverhuvudet inte gick att muta med lån från IMF och World Bank så satte USA nästa plan i verket. Man kallade in sjakalerna. Sjakaler är lönnmördare utskickade av USA (CIA) i syfte att likvidera det icke-samarbetade statsöverhuvudet. Om  även sjakalerna misslyckades så kan amerikanska regeringen ta till krig mot värdlandet för att uppnå sitt syfte; vilket skedde i Irak och Afghanistan.

“VÅRT JOBB ÄR ATT LURA LÄNDER “

En av John Perkins chefer sade en gång:

” Vi är en liten exklusiv klubb. Vårt jobb går ut på att lura länder världen på miljarder dollars. En del av ditt jobb går ut på att övertyga ledare världen över att gå med i vårt nätverk. Till slut så kommer dessa länder att vara fast i fällan eftersom de inte kan betala tillbaks de stora lån som vi har givit dem. Detta gör att vi har dem i vårt grepp.
När vi sedan behöver gentjänster av dessa länder så kommer vi att få det. Dessa gentjänster kan vara politiska, ekonomiska eller  militära syften. Och eftersom det är amerikanska företag som utför jobbet i länderna så kommer dessa amerikanska företag samtidigt att tjäna väldig mycket pengar. Imperium är oftast bygga på militära insatser men med Sovjet på ena sidan och med tanke på konsekvenserna av kärnvapenkrig så är denna metod säkrare om man vill bygga ett imperium”. 

John Perkins kallar detta koncept för  corporatocracy. Corporatocracy är byggt på tre pelare: amerikanska multinationella storföretag, amerikanska banker och amerikanska regeringen.

HUR USA TAR ÖVER KONTROLLEN

ECUADOR
Ecuador är ett av de länder som har gått i USA:s skuldfälla.

Det amerikanska bolaget Chevron Texaco borrade efter olja i Ecuador på 70-talet.  De hade byggt en pipeline som transporterade oljan och denna pipeline ska ha läckt ut en halv miljon tunnor med olja i regnskogen. Stora områden av regnskog har skövlats av Chevron Texaco och andra amerikanska företag. Indiankulturer har drivits bort, jaguarer har försvunnit och floder har förvandlats till giftiga kloaker. Det sägs att Chevron Texaco dumpade miljontals liter giftigt avfall varje dag i regnskogen. Samt att företaget lämnade kvar 350 giftiga avfallsgropar som än idag dödar människor och djur.

Tack vare USA:s inblandning i Ecuador så har fattigdomen ökat från 50 % till 70 % Arbetslösheten eller brist på arbete har ökat från 15 % till 70 %. Ecuadors skulder har ökat från 240 miljoner dollar till 16 miljarder dollar. Omfördelningen av Ecuadors naturresurser har minskat från 20 % till 6 %. Istället för att kunna hjälpa Ecuadors fattiga i sitt eget land så går merparten av regeringens budget till att betala av lån och räntor till banker i USA. Det enda sättet som Ecuador kan betala av sina skulder till USA är att sälja sin regnskog till amerikanska oljebolag som sedan skövlar regnskogen i Amazonas.

Jaime Roldos blev Ecuadors president i slutet på 70-talet. Han började motarbeta de amerikanska oljejättarna som härjade i Ecuador på den tiden. Oljebolagen svarade med att skapa kampanjer i media i USA som smutskastade Jaime Roldos. Till slut omkom Jamie Roldos i en flygplanskrasch. John Perkins och många andra menade att det inte fanns några tvivel att det var USA som låg bakom kraschen (CIA).

I boken Confessions of an Economic Hitman så finns fler exempel på hur USA underminerar länder i Latinamerika.

 


 

Referenser

John Perkins homepage

Jinge: confessions of an economic hitman

http://newsvoice.se/2012/12/03/john-perkins-berattar-hur-han-rekryterades-att-bli-internationell-finanstorped/

 

Foto
Justin Hoch [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Be the first to comment on "CONFESSIONS OF AN ECONOMIC HITMAN"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.