AVSLAGSMASKINEN (BOK OM FÖRSÄKRINGSKASSAN)

December 2020

Jag har läst boken “Avslagsmaskinen – byråkrati och avhumanisering i svensk sjukförsäkring” skriven av statsvetaren Niklas Altermark. Boken handlar om Försäkringskassan och dess maskineri av avslag för sjuka. 

REGERINGEN REINFELDT OCH STUPSTOCKEN

Slakten på Försäkringskassan sattes igång på allvar under regeringen Reinfeldt. Plötsligt uppstod  det en uppsjö av vittnesmål som vittnade om hur de blev utkastade på gatan utan ersättning från Försäkringskassan. Reinfeldts ingrepp i sjukförsäkringarna var påtagliga och vem kommer inte ihåg hur bilderbergaren Reinfeldt sade att svenskarna nu “måste börja leva på sina nära och kära”.  Begrepp såsom “Arbetslinjen“, “utanförskap“, “rehabiliteringskedjan” var ofta förekommande. Regeringen Reinfeldt bestämde hur lång tid man fick vara sjuk och detta kallades för “stupstocken“. Faktum är att moderaterna fortfarande pushar för att “alla ska ha rätt till arbete” vilket är en omskrivning för att sjuka ska arbeta och inte leva på ersättning. 

REGERINGEN LÖFVEN

Niklas Altermarks bok fokuserar dock på perioden 2014 och framåt, det vill säga tiden under regeringen Löfven. Efter Löfvens valseger 2014 trodde många  att det skulle det bli ordning och reda  med Försäkringskassan. Regeringen Löfven hade bland annat gått till val på att man ville ha en “mänskligare sjukförsäkring”. 

Det dröjde dock inte länge efter Löfvens maktövertagande att man började basunera ut att Sverige led av ett skenande sjuktal som var påfrestande för den svenska ekonomin och att någonting måste göras åt detta. Altermark säger dock att  Förskringkassans egna statistiker visar att den totala sjukfrånvaron mellan 2010 och 2015 knappast hade ökat överhuvudtaget.   

stefan löfven_socialdemokraterna_försäkringskassan_avslagsmaskinen_altermark

Regeringen Löfven deklarerade år 2015 att Sverige hade problem med för stora sjuktal och detta innebar  en ekonomisk belastning för Sverige. 

ANNIKA STRANDHÄLL

År 2015 deklarerar Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att sjuktalet skulle ner till 9.0 dagar (sjuktalet är det antal dagar man får sjukpenning från Försäkringskassan). Strandhäll meddelade även att det antal som skulle få sjukersättning (förtidspensionering) skulle max vara 18 000 årligen. I sitt åtgärdsprogram skriver Strandhäll att försäkringskassan ska fokusera på att “bedöma människors arbetsförmåga”. 

Samtidigt skrev Sociadepartementet: 

“För att bryta uppgången av sjukfrånvaron är det viktigt att det finns tydliga mål för sjukfrånvarons utveckling. I juni 2015 uppgick sjuktalet till 10 dagar. Regeringens målsättning är att sjukpenningtalet ska uppgå till högst 9.0 dagar vid utgången av 2020”. 

Att sjuktalet skulle ned stod även i regeringens regleringsbrev till  Försäkringskassan. 

socialdemokraterna_annika strandhäll_försäkringkassan_altermark_avslagsmaskinen

Annka Strandhälls mantra har varit att “ingen ska falla mellan stolarna” men ändå tuffar Försäkringskassan på i samma anda som tidigare. 

SJUKTALEN MINSKAS

Ett halvår efter Strandhälls deklarering om att sjuktalen ska minskas så  har antalet avslag femdubblas  enligt Altermark. En av de som fick avslag var “Anette“.

“Jag fick avslag sommaren 2015. Då hade jag varit sjuk i två och ett halvt år. Jag hade smärtor i rygg och bäcken, från början en kombination av spondylartrit (reumatistisk sjukdom), diskbråck och foglossning i samband med graviditet. Det dröjde så länge innan jag fick behandling att nervsystemet hamnade i obalans och började signalera smärta för allt: trycket av kläder gjorde ont, ljud gjorde ont, ljus gjorde ont, värme och kyla gjorde ont. Smärtan var så svår att jag inte kunde stå eller sitta i mer än 10-20 minuter. Jag fick så ont att jag blev yr, fick svårt att andas. Efter ett läkarbesök var jag tvungen att ligga still i två dagar. Ändå tyckte Försäkringskassan att jag kunde ta ett jobb på heltid”. 

“NORMALT FÖREKOMMANDE ARBETE”

Anette är inte den enda som fått avslag på grund av att Försäkringskassan anser att dessa personer  inte är så pass sjuka att de inte kan arbeta. Ett vanligt mönster är att den sjuke personen får sin sjukpenning granskad efter 180 dagar och det är inte ovanligt att man då blir utförsäkrad . Försäkringskassan anser att personen ifråga kan ta ett “normalt förekommade arbete” oavsett vad läkarintygen säger. Läkarnas intyg blir mer utav en “rekommendation”  för Försäkringskassan än  ett faktistk intyg att personen ifråga inte kan arbeta. 

försäkringskassan_avslagsmaskinen_socialdemokraterna

Bild ovan: Försäkringskassans motto.

KONSEKVENSER

Konsekvenserna för de personer som blir utförsäkrade är oftast drastiska. Många får låna pengar eller leva på sina nära och kära. Får man inte längre sjukpenning/sjukersättning måste man söka försörjningsstöd (socialbidrag). För att få försörjningsstöd måste personen först använda sina egna resurser tills de är slut. Många har fått sälja bostad, bil och annat värdefullt för att kunna söka försörjningsstöd. Föga förvånande ligger försörjningsstödet på en fattigmansnivå.  Många självmord har skett i samband med Försäkringskassans nycker. 

Video ovan: intervju med Niklas Altermark om sin bok Avslagsmaskinen. 

Video ovan från hemsidan “116 om dagen”. 116 om dagen är en sida där utförsäkrade berättar sina erfarenheter.

altermarkj_försäkringskassan_avslagsmaskinen_116 om dagen_socialdemokraterna

Enligt 116 om dagens statistiker går avslagen hos Försäkringskassan mot nya rekord.

Min kommentar: 

Jag har tidigare skrivit en artikel om att det Sverige behöver göra är att återinföra tjänstemannaansvaret. Det skulle innebära att vi kan åtala korrupta tjänstemän. 

 

PRENUMERERA/SUBSCRIBE

* indicates required

 

DONERA/DONATE. Swish: 076-9387471. Paypal: k33@live.se. Bankkort/bankcard on the button below.By Newzild – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=93393035

Foto

“Annika Strandhäll” by Socialdemokrater is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

“Stefan Löfven” by Socialdemokrater is licensed under CC BY-ND 2.0

Be the first to comment on "AVSLAGSMASKINEN (BOK OM FÖRSÄKRINGSKASSAN)"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.