musikanter i tunnelbanan?

 

ÄR DET OK MED MUSIKANTER I TUNNELBANAN

Musikanter i Stockholms tunnelbana. Åker du  tunnelbanan- pendeltåget i Stockholm så är det omöjligt att du inte stöter på gatumusikanterna som spelar musik. Vad tycker du om att det spelas musik i kollektivtrafiken?

SÅ AGERAR MUSIKANTERNA I KOLLEKTIVTRAFIKEN

    Jag åker t-bana i princip varje dag och jag stöter på musikanterna varje dag. Jag skulle bli förvånad om jag inte stötte på någon gatumusikant. Proceduren är  oftast densamma. En musikant – eller flera musikanter – kliver ombord tåget och ställer sig i utrymmet vid utgångarna. Sedan när dörrarna stängs så presenterar de sig och därefter börjar musiken att flöda.

Musikanterna spelar en station eller två, sedan tackar de för att man lyssnade på deras musik och   sedan går de runt och vill ha pengar. Ibland händer det att musikanterna sänker volymen på sin musik när tåget stannat vid en station. Detta gör de givetvis för att de inte vill att personal från tunnelbanan/MTR ska höra dem. Sedan när dörrarna stängs igen så höjs volymen på musiken.

När de har tiggt färdigt så lämnar de tunnelbanetåget och går oftast över till andra sidan på tunnelbanestationen och tar tåget som går i motsatt riktning. Detta gör gatumusikanterna eftersom det då blir svårare för dem att åka fast. Det är dock sällan jag ser ordningsvakter i Stockholms tunnelbana. 


LYSSNA PÅ MUSIKEN VARE SIG MAN VILL ELLER INTE

    Som trafikant/resenär så är man tvungen att lyssna på deras musik vare sig man vill det eller inte. Jag känner igen många av gatumusikanterna i tunnelbanan eftersom vissa av dem har spelat musik i kollektivtrafiken i flera år.

Är gatumusikanterna bra på att spela? Är det oväsen/oljud eller? Vissa av musikanterna kan onekligen spela sina instrument. Fast vissa som spelar är dåliga. Sedan om trafikanterna/resenärerna i tunnelbanan gillar att lyssna på deras typ av musik låter jag  vara osagt.

Vilka instrument har musikanterna? Vad jag har sett så är det: gitarr, fiol, dragspel, tamburin och några av instrumenten känner jag inte till vad det är. Ibland är det sång  Dragspel tror jag är det vanligaste instrumentet som musikanterna använder när de spelar i kollektivtrafiken (tunnelbana, pendeltåg).

 

Musik och musikanter i kollektivtrafiken i Stockholm är vanligt. I denna video hör du hur det kan låta.

ÄR DET FÖRBJUDET ATT SPELA MUSIK I STOCKHOLMS TUNNELBANA?

    Får man musicera i Stockholms kollektivtrafik? Nej det får man inte enligt SL. SL:s regler säger. ” av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att framföra musik i SL trafiken.” (sidan 5). Musicerandet i t-banan ses som en säkerhetsrisk eftersom trafikanterna/resenärerna inte hör vad som sägs i högtalarna i tåget vid en eventuell fara. SL verkar dock ta ganska lätt på  sina regler ang. musicerandet i kollektivtrafiken eftersom vi har haft musikanter i flera år i tunnelbanan utan att något konkret görs åt det. Ett ganska tunt förbud med andra ord.

Hur länge har musicerandet  i Stockholms tunnelbana/kollektivtrafik pågått? Ska jag vara helt ärligt så kommer jag inte ihåg. Jag har bott i Stockholm sedan 1990 men jag kommer inte ihåg om det var mycket spelande på den tiden i kollektivtrafiken. Om det nu var någon musik överhuvudtaget som spelades? Men nu för tiden flödar musiken  på tunnelbanan och pendeltågen. Ibland är det t.o.m. en liten orkester på typ fyra man. Då brukar också volymen vara hög. Men de spelar som vanligt inte lika högt när dörrarna till vagnarna öppnas vid stationerna. Du kan alltså räkna med underhållning när du reser med kollektivtrafiken i Stockholm.

 
MUSIK ÄVEN PÅ PENDELTÅGEN

    På pendeltågen brukar det vara samma visa. Man slipper inte ifrån musicerandet på pendeln men jag tror ändå att det är mer spelande i tunnelbanan än pendeltåget. Fakta: ansvarig för Stockholms pendeltåg är Stockholms tåg men det är SL som är Stockholms tågs arbetsgivare. Musikanter finns i princip på alla linjer. Jag tror ingen linje är befriad.

pendeln_pendeltåget_musiker_pendeltågen
Interiören i en pendeltågsvagn i Stockholm. Ingen musik denna gång. Foto Wikipedia

 

VISSA GILLAR MUSIK I KOLLEKTIVTRAFIKEN – ANDRA INTE

    Surfar man runt på ämnet ”musik i tunnelbanan” så finns det blandade åsikter om det är bra med musik i tunnelbanan eller inte. De flesta verkar dock vara emot spelandet i tunnelbanan och pendeltågen medans vissa tycker det är skoj med lite musik medans man reser. Vissa tycker att musiken stör dem när de åker. Jag tycker det verkar finnas mer kritik än beröm vad gäller gatumusikanter i vår tunnelbana. Kritiken grundar sig på att folk känner sig störda av spelandet.

Tycker man att det är störande när det spelas musik när man pendlar kan man alltid ringa SL:s kundtjänst och trygghetsnummer (Trygghetscentralen) 020 – 120 25 25 och klaga. Man ska dock inte förvänta sig för mycket av trygghetsnumret eftersom gatumusikanterna är svåra att få tag i. Innan SL:s ordningsvakter överhuvudtaget har vaknat så har spelmännen hoppat på ett annat tåg.

 

1 Comment

  1. Du janne, du kanske borde börja spela? Du verkar ju har riktigt risigt med pengar? Skulle ju finansiera en hel del didaktik lektioner va?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.