AFS ELLER SD?

Juni 2018

I nedanstående video diskuterar Dan Eriksson och Magnus Söderman från sajten Motgift/Svegot om det är en bortkastad röst att rösta på ett parti som inte är i riksdagen.

Det är som bekant riksdagsval i september detta år. En debatt man ibland stöter på är om det är en bortkastad röst att rösta på Alternativ för Sverige och istället rösta på SD eftersom “SD är inne i riksdagen och kan gå mer gjort”. I denna video diskuterar Dan Eriksson och Magnus Söderman  från sajten Svegot om det verkligen är en bortkastad röst om man röstar på till exempel Alternativ för Sverige eftersom Afs inte är i riksdagen. Denna video gjordes före Alternativ för Sverige lanserades i mars 2018.

“SD KOMMER ALDRIG IN I RIKSDAGEN”

När Dan Eriksson röstade första gången (år 2002) så sade vänner i hans omgivning att han inte skulle rösta på SD. De tyckte istället att Dan skulle rösta på moderaterna eller kristdemokraterna eftersom dessa var de “minst dåliga” alternativen.  De menade att SD ändå inte skulle ha någon chans att komma in i riksdagen, trots allt så fick Sverigedemokraterna endast 0.8 % i senaste riksdagsvalet. År 2006 så hörde Dan Eriksson samma visa: rösta inte på SD, de kommer inte att komma in i riksdagen. År 2010 så var det samma sak och då kom SD in i riksdagen.

Det vanligaste argumentet för att rösta på SD i valet 2018 är att “vi måste hålla ihop, det är viktigt att SD får mera procent för då kan de göra skillnad i riksdagen”. Dan Eriksson menar dock att som nationalist så finns det partier utanför riksdagen som kan vara bättre att stödja. Eriksson håller inte med om att det är taktiskt att rösta på SD.  Hade vi lyssnat på de som sade att vi inte skulle rösta på SD så hade SD aldrig varit i riksdagen i nuet.

JU MER RÖSTER DESTO BÄTTRE

Hur ser situationen ut för ett parti som inte har kommit in i riksdagen? Kommer partiet över en procent  i ett val så är partiet automatiskt registrerat till nästa val och partiets valsedlar blir betalda och utlagda i alla vallokaler. Detta är oftast det första steget innan man tar det stora steget in i riksdagen. Om ett parti får 2,5 % av rösterna så är partiet berättigat partistöd. Det innebär att man kan anställa heltidspersonal. Näste steg är att få över 4 % och således komma in i riksdagen. Riksdagsspärren ligger på cirka 250 000 röster.

Dan Eriksson menar att det är stor skillnad om Alternativ för Sverige får 0,5 % eller 3,5  i riksdagsvalet 2018. Om SD får 21 eller 24% spelar egentligen ingen större roll, förutom för några få karriärister inom SD.  SD får inte regeringsmakten med 24 %. Moderaterna kommer inte att samarbeta med SD oavsett om SD får 15 eller 35 %. Vänsterblocket kommer aldrig att samarbeta med SD. Vem ska SD bilda regering med? Det finns nämligen tillräckligt stort stöd för en blocköverskridande regering med centern, liberalerna, socialdemokraterna och miljöpartiet. Magnus Söderman säger att om SD kommer upp i 51 % så kan de börja göra stor skillnad.

Magnus Söderman instämmer i det som Dan Eriksson säger. Hade inte folk tänkt annorlunda så hade inte SD nått sina framgångar. Med mindre än 51 % så kan inte SD ändra någonting.  Söderman kan tänka sig att sjuklövern går ihop som en grupp för att hålla SD utanför. Södermans egen taktik när det gäller att rösta är att han rösta där han är mest hemma, där han ideologiskt känner att detta är hans ide. Om Afs skulle komma upp i 2-3 %, på vilket sätt skulle det påverka det politiska klimatet i Sverige?

SD GÅR MOT MITTEN

Eriksson spekulerar över  “var har en röst mest effekt?” Hur skulle den rösten påverka det politiska samtalet i Sverige? Det är välkänt att SD:s intåg i riksdagen innebar att man började diskutera massinvandringen i Sverige. Det som händer nu med Sverigedemokraterna är att de går mot mitten.  SD försöker anpassa sig efter de andra partierna. Om du röstar på SD så är din röst ett godkännande utav den utvecklingen. Det är samma sak som att säga att “ni gör rätt”. Det är ingen hemlighet att SD har behandlat sina partimedlemmar illa. Om vi röstar på SD så bekräftar vi att SD gör “rätt”. Men om Afs får ett uppsving så indikerar det att det finns en grupp där ute som vill ha en tydligare nationalistisk profil än den som SD erbjuder. Om ett parti som Alternativ för Sverige kommer in i riksdagen så kan det skapa intressanta effekter som lyfter saker och ting.

SD stängde ned deras ungdomsavdelning. De stängde ute 5 000 ungdomar eftersom dessa var ett hot mot partiledningens makt. SD hade kunnat vara intressant men istället har man blivit en sekt som ska toppstyras och där ingen får gå utanför den interna åsiktskorridoren. Ska vi acceptera och uppmuntra ett sådant beteende?

I och med att det är val så har du chansen att knuffa Sverige i den riktning du vill.

https://alternativforsverige.se/

Jmm: Alternativ för Sveriges lanseringstal

Svegot

 

PRENUMERERA

Be the first to comment on "AFS ELLER SD?"

Leave a comment

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.