78 000 KRONOR I BIDRAG PER MÅNAD PGA. ANHÖRIGINVANDRING

Augusti 2020

 

Saxat från Facebook:

 

FOLK TROR MIG INTE
När jag berättar. Om vilka belopp som kan förekomma i socialbidrag när det gäller “nyanlända”. Som konsult inom socialtjänsten har jag sett det mesta.

Ett enda “litet” exempel. En kommun, där jag hade ett uppdrag 2017, hade tagit emot ett “ensamkommande barn” från Somalia. Sedan fick hela hans familj, bestående av far, mor och åtta syskon, rätt att återförenas med den förlorade sonen i Sverige. Helt enligt svensk lag.

Kommunen hyrde en privatägd villa åt familjen. För 35 000 kronor i månaden. Detta innebar att de, med alla barnrelaterade och övriga bidrag, inte nådde upp till socialbidragsnormen.

De behövde, enligt normberäkning, 78 000 kr netto per månad för att inte svälta och frysa ihjäl. Då måste kommunen gå in och komplettera med socialbidrag upp till norm.

Efter några månader trollade kommunen bort 27 000 kr av hyreskostnaden. Jag skulle i fortsättningen räkna med bara 8 000 kr i hyra. Vart de resterande 27 000 kr i månaden tog vägen vet jag inte. Förmodligen togs det på ett kommunalt konto för “Integrationskostnader” eller dylikt.

Det är så det går till. Ni anar inte vad som sedan hände med den familjen. Detta, och otaliga fler exempel, kommer i min bok. Som jag nu håller på och färdigställer. 

Birgitta Sparf

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.