VEDSPISUPPRORET

DO YOU LIKE WHAT YOU ARE READING? PLEASE MAKE A DONATION.

Februari 2018

BOVERKETS OCH VEDSPISAR
Boverket implementerar nya regler vad gäller installation av vedspisar i nybyggda hus. Dessa regler baseras på  EU: s miljökrav. EU menar att vedspisarna inte möter krav om förbränning och utsläppshalter. I princip så innebär det att det kommer att svida i plånboken för de som vill installera spis i nybyggda hus. Den exakta prislappen vet jag inte men jag antar att det kan röra sig om hundratusentals kronor. Reglerna börjar gälla i juli 2018.

KRAV FRÅN EU
Storebror EU har något som kallas ekodesignkrav som ska påtvingas alla EU:s medlemsländer år 2020 och 2022. Detta innebär att EU ställer krav på att vedpannor och rumvärmare ska ge mindre utsläpp. Naturvårdsverket säger att 1000 personer årligen dör av utsläppen från vedeldning. So what? Om du promenerar på gatan kan du bli påkörd. Ska vi förbjuda gator också? Samtidigt har regeringen uppmanat medborgare till att kunna klara sig en vecka i händelse av kris. Vad är bättre än en spis i händelse av strömavbrott? Självklart så är Miljöpartiet drivande i denna fråga.

Kritiken mot vedspisförbudet har inte låtit vänta på sig. Rasmus Norling har startat Facebook-gruppen Vedspisupproret som snabbt fick många medlemmar.

AGENDA 2030
Tycker du att debatten gällande klimat och miljö i Sverige börjar bli en aning ansträngd?  Varför blir vi bestraffade med  flygskatt, höjd bränsleskatt,  förbud mot vedspisar, bonus-malus, eventuella miljözoner, förbud mot dieselbilar etc? Svaret är Agenda 2030 och hållbar utveckling. Agenda 2030 är en plan som regeringen Löfven smög in utan att rådfråga folket och Agenda 2030 är även ”obligatorisk” inom EU.

#rörinteminvedspis

Referenser:

Sajten Fokus om vedspisfenomenet:

https://www.fokus.se/2018/03/vedspisupproret-och-miljopartiet/

Agenda 2030 – miljöextremism:

AGENDA 2030 – PLANEN FÖR EN VÄRLDSREGERING

Kommentera