Riksdagsval 2014

DO YOU LIKE WHAT YOU ARE READING? PLEASE MAKE A DONATION.

Det är valår och i september 2014 så är det således  riksdagsval  i Sverige och det är  dags att  välja vilka politiska partier som man vill ska styra Sverige. Jag kommer att kontinuerligt uppdatera detta inlägg.  jag kollar lite grann på valet 2014 i min blogg och Jag kan nämna några saker som berör mig och som avgör vad jag kommer att rösta på i valet 2014.  År 2014 är ett SUPERVALÅR eftersom vi röstar på fyra nivåer: (EU, Nationell, Regional och Kommunal). Datumet för omröstningen är 14 september 2014.


 

 

INVANDRINGSPOLITIK / FLYKTINGPOLITIK

Folkpartiet (FP) vill att Sverige ska vara en fristad för flyktingar.
Miljöpartiet (MP). Miljöpartiet har inget emot att Sveriges flyktingpolitik blir ännu generösare.
Moderaterna (M)I skrivande stund så har  Reinfeldt & Co börjat importera  afrikanska flyktingar från Israel.
Sverigedemokraterna (SD). Det är ingen hemlighet att SD vill begränska invandringen kraftigt.

 

                                                                                                                  SKATTER
Miljöpartiet
(MP). Om man ska tro på Folkpartiet så kommer Miljöpartiet att frossa i skattehöjningar.  MP vill tydligen höja skatterna med 50 miljarder kronor de närmsta fyra åren. Miljöpartiet vill höja skatten på arbete genom att trappa ned jobbskatteavdragen för de med höga inkomster. Miljöpartiet vill även ha höjd bensinskatt (koldioxidskatt – skulle bli ca 100 kr dyrare per månad), ny lastbilsskatt (14 kronor per mil) och högre flygskatt (vilket skulle kosta en familj ca 2 000 kronor mer för en resa till Thailand).  MP vill också ha skatt på finansiella transaktioner. Med höjd skatt på lastbilstransporter så kommer troligen priserna på mat att öka. Rösta gärna på Gurra. Cheferna på hamburgerkedjan MAX  vill INTE att de rödgröna vinner valet.

 

Socialdemokraterna (S). Jag blir inte speciellt förvånad när jag läser att Socialdemokraterna vill höja allt som går att höjas kan.  Stefan Löfvén är trogen sossarna och deras ideal.  Stefan Löfvén och hans socialdemokrater vill höja skatten för företag, jobb och hushåll. S vill fördubbla restaurangmomsen och försämra RUT-avdraget. De vill även fördubbla arbetsgivaravgifterna för unga. Sverige har bland de högsta marginalskatterna i världen men Socialdemokraterna vill höja skatten ännu mer om de får makten till höst. Vill du ha mindre pengar i pluskan så är MP och S dina val.
Moderaterna har infört jobbskatteavdraget som innebär att inkomstskatten sänks. Något som jag tycker att Moderaterna ska ha credit för. Moderaterna värnar också om sänkt bolagsskatt.
Sverigedemokraterna är för ett femte jobbskatteavdrag.
Vänsterpartiet verkar vara det parti som vill höja skatten mest av alla . Enligt Svd så vill VP införa en ny skatt på dyra villor, återinföra förmögenhetsksatten, höja bolagsskatten och avskaffa det femte jobbskatteavdraget.  Jonas Sjöstedt vill även återinföra arv-och gåvoskatt. Är du direktör eller annan person med hög inkomst och bor på ett flott ställe så kanske VP inte riktigt är din grej.

A-KASSAN

Ersättningarna i A-kassan har tydligen inte höjts på över ett decennium. Kanske det vore dags med en höjning nu? Jag skulle heller inte ha något emot om regeln om att man bara kan jobba 75 dagar deltid försvann. Det är väl bättre om folk jobbar lite grann än ingenting alls? Det kommer att ske en sänkning av avgiften till A-kassan f.o.m. januari 2014 – det tackar jag för. Det pratas också om att det skulle vara en enhetlig avgift till A-kassan. Rent spontant låter det bra tycker jag men vilken nivå kommer summan att ligga på?

Socialdemokraterna SÄGER att de vill Höja taket i A-kassan och sänka sänka avgiften.
Folkpartiet  vill ha en obligatorisk A-kassa.
Kristdemokraterna  vill höja taket i A-kassan och göra en obligatorisk A-kassa som ska kosta 154 kronor.
Moderaterna har inget emot enhetlig avgift till alla A-kassor men M vill inte höja taket i A-kassan. (Tydligen vill M fortfarande straffa de som är arbetslösa)

ENERGIPOLITIKEN

Det är dyrt med el i Sverige och de enda vi kan tacka detta för är våra politiker. Utan deras insats hade vi inte haft dagens situation där elbolag får härja som de vill. Anledningen till att svenska politiker sticker huvudet i sanden är Vattenfall. Vattenfall är en kassako för staten – tyvärr är det du och jag som får betala notan i form av höga elräkningar.

Miljöpartiet vill skrota kärnkraften och göra el ännu dyrare.
Moderaterna. Även fast detta inlägg är två år gammalt så kan jag inte bli annat än fascinerad. Nya Moderaterna i Helsingborg påstår att avregleringen av Sveriges elmarknad INTE  har medfört högre elpriser. Man blir ganska förstummad av att läsa sådant. Jag kan förvisso erkänna att det är mycket jag inte vet om elmarknaden (det är ett väldigt stort koncept) men att påstå att elmarknaden inte har medfört högre elpriser är nog en blunder i världsklass. Det är bara att läsa runt på webben om människor som får chockräkningar från elbolagen (allt medans elbolagen är jättenöjda och glada och redovisar enorma vinster). Tydligen ska man inte rösta på Moderaterna om man vill ha en sund elmarknad.
Socialdemokraterna. ska man tro på Folkpartiet så verkar det som om Stefan Löfvén har blivit apatisk och vänder kappan efter vinden och rättar sig efter Miljöpartiets filosofi ang. energimarknaden. Detta kan alltså bara innebära att el kommer att bli änny dyrare om MP får styra rodret. Det låter inte speciellt lockande i mina ögon.

 

EU – VALET 2014

Jag själv var en av dem som svalde betet på 90-talet och jag röstade ja till EU. Något som jag ångrar idag. 30 miljarder kronor årligen kostar medlemsavgiften för Sverige att vara med i EU. Kunde vi inte ha spenderat pengarna på något inhemskt istället? Personligen så har jag gått ur EU men det är i alla fall val till Europaparlamentet i år. EU-valet hålls den 25 maj i Sverige.

Sverigedemokraterna är EU-kritiska.

 

 

   Andra inlägg på min blogg

 

Andra bloggar/hemsidor om partiernas politik 2014
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article18210501.ab  

http://www.dn.se/debatt/framlingsfientlighet-och-europafientlighet-ar-slakt/
http://www.dn.se/debatt/ta-bort-skatteavdragen-och-aterinfor-arvsskatten/

http://www.dn.se/debatt/lat-hoginkomsttagarna-finansiera-en-skolsatsning/

 

Kommentera