Vad är sanningen om ECT?

DO YOU LIKE WHAT YOU ARE READING? PLEASE MAKE A DONATION.

ECT står för ElectroConvulsive Treatment och är en behandlingsform som går ut på att skapa ett epileptiskt anfall genom att skicka ström genom hjärnan. Det sägs att det ges ca 60 000 elbehandlingar per år i Sverige. Elbehandling används bl.a mot depressioner. Förespråkarna för ECT säger att metoden är en livräddare medans motståndarna säger att metoden rent utav är skadlig.

ECT biverkningar

VAD ÄR ECT?

    ECT står för ElectroConvulsive Treatment och är en psykiatrisk  behandlingsmetod som skapar ett epileptiskt anfall genom att skicka elektrisk ström genom hjärnan. Elbehandlingen sker under narkos och med muskelavslappnande medel samt med syrgas. Teorin är att strömmen förändrar balansen i hjärnans signalsubstanser. Elbehandling ges ofta mot depressioner eller när det föreligger självmordsrisk.  Det finns siffror om att det förekommer 50 000 elbehandlingar per år i Sverige

 Ugo  Cerletti ECT
Ugo Cerletti hade skoj på slakteriet.


ECT:S HISTORIA

      1938 så var de två italienska psykiatrikerna Lucio Bini och Ugo  Cerletti och besökte ett slakteri i Rom. Där bevittnade de hur personalen bedövade grisar före slakten genom att sätta två elektroder mot grisarnas huvuden och sedan skicka ström genom grisarnas huvuden. Grisarna föll ihop i epileptiska anfall och blev därefter lugna så att det gick lättare att slakta dem. Psykiatrikerna tyckte att detta verkade en intressant metod så de började tillämpa det på bråkiga patienter på de sjukhus som de förestod. ECT var alltså ursprungligen inte ämnad att bota någon utan att få patienter mer fogliga

 

HJÄRNSKADOR VID ECT-BEHANDLING

    Enligt Dr Peter Breggin så skapar ECT epileptiska anfall genom att ström skickas genom hjärnan. Chockerna tar död på hjärnceller. Den elektriska strömmen skadar hjärnan genom att den stör hjärnans naturliga elektriska funktion. Elbehandlingen överhettar hjärnvävnad och sätter igång högt blodtryck i hela hjärnan.  ECT bryter ned blod-hjärn barriären (hjärnans skydd mot skadliga partiklar). ECT orsakar att små blodkärl sluter sig och berövar således neuroner (hjärnceller) på näringsämnen och syre. Vanligtvis så genomgår patienten under ECT en tidsperiod med obefintlig hjärnverksamhet under flera sekunder.

 BIVERKNINGAR AV ECT

   Biverkningarna av ECT är många:grava minnesproblem, oförmåga att klara sig själv, förändrad personlighet, demenssymptom, mentalt bortdomnad,  tinnitus, närminnesproblem, huvudvärk, det surrar i huvudet, känslokall etc. Listan kan göras längre. Ens kognitiva förmåga får storstryk: folk glömmer bord vad de har sagt, känner inte igen sin äkta hälft, får sin utbildning raderad etc.

 

 

MYTER OM ECT

1. ECT-patienter kan ibland känna eufori efter ECT. Vad som inte talas lika mycket om är att hjärnskador kan orsaka just eufori.

2. Om patienten klagar på minnesstörningar så skyller psykiatern på patientens sjukdom.

3. ”Minnesstörningarna är temporära och försvinner oftast snabbt”. Fast sanningen verkar vara motsatsen.

 

ECT
Elbehandlingsapparat modell äldre.

Mer om ECT i länkarna  nedan.

LÄNKAR:

http://www.elchocker.se/

 http://www.kmr.nu/elchocker.pdf

http://www.ect-behandling.se/bedragerierna-och-lognerna-kring-ect-behandlingen/

foton/bilder

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NTM_Eg_Asyl_ECT_apparatus_IMG_0978.JPG

http://www.peoples.ru/medicine/neurosurgery/ugo_cerletti/

2 Comments

  1. Ja. detta är en mycket omstridd behandlingsmetod. Helt klart är att många människor har skadats svårt även om man försöker förtiga och mörka detta inom psykiatrin.
    Att man i Sverige nu väljer att utöka användningen av ECT på fler indikationer och därmed utsätta ännu fler människor för risken att skadas är obegripligt med tanke på att man i de flesta andra länder minskar ner användningen av ECT, eller till och med förbjuder och avskaffar den helt.
    ECT ger ALLTID skador i mindre eller större omfattning. Elström genom hjärnan och stora epileptiska anfall mår ingen hjärna bra av att utsättas för.
    Nej, ECT (eller elchocker) är en gammal metod som borde förpassas till psykiatrins samling av andra skadliga metoder som används genom åren. ECT har inget att göra i modern psykiatri.

Kommentera