Reportage: dagis kokar eget ADHD-amfetamin i tider av trångmål

1,054 total views, 0 views today


De svåra ekonomiska tiderna i Sverige och världen har gjort att familjer inte får ekonomin att gå ihop.  I familjer som har barn med ADHD så har det ibland inneburit att föräldrarna inte haft råd att köpa amfetamin-medicinen till sina barn. Men förskolan Preparatet kom med en egen ide för att lösa problemet.

BARNEN BLEV SOM GALNA NÄR DE INTE FICK  SITT DAGLIGA AMFETAMIN
 I dessa tider med arbetslöshet och allmänt dåliga tider så drabbas barnfamiljer extra hårt. Familjer med barn som har ADHD har inte alltid råd att köpa affe till sina barn vilket resulterar att barnen blir sjuka igen och förvandlas till veritabla busfrön. Föräldrarnas dåliga ekononi och barnens vilda beteende  uppmärksammades på daghemmet Preparatet som är beläget i södra Stockholm. ADHD-bladet träffar Gud-Britt Abrahamsson som är föreståndare på dagiset Preparatet.
– Det blev kaos snabbt, minns Gud-Britt med en ledsen blick i hennes ena öga. Barnen kunde inte avsluta en lek innan de påbörjade nästa, barnen blev våldsamma och personal attackerades.  Vi stod helt handfallna.

SKULLE VI KOKA VÅRAT EGET ?
Vi var tvungna att ordna ett föräldramöte för att diskutera problemet. Även föräldrarna var överens om att problemen hade ökat. En förälder hade t.o.m. blivit rånad på sin Iphone av sin egen 7-åriga son när sonen inte längre fick sitt affe.  Under föräldramötet så nämnde en av föräldrarna att han hade läst anarkistens kokbok och där stod det hur man kunde göra egen billig amfetamin. Skulle detta vara något man skulle kunna pröva?
– Förslaget möttes först med skepsis, minns Gud-Britt men efter ett tag så började föräldrarna resonera med varandra. Vad skulle priset ligga på? Var det genomförbart? Kunde man testa själv? Det dröjde inte länge förrän man kom överens att det i alla fall var värt att prova detta förslag.

LABORATORIUM ORDNADES PÅ KONTORET
– Vi organiserade arbetet och delade på kostnaderna för inköpen, säger Gud-Britt. Ingredienser köptes in, ett laboratorium anordnades inne på på daghemmets kontor. Några av barnens föräldrar var duktiga i kemi. Det dröjde inte länge förrän arbetet var i full gång. Efter bara någon vecka så var amfetaminet färdigt. För säkerhets skull så provade först dagis-personalen amfetaminet för att kolla om det var rent.
– Det visade sig att kvaliteten var utmärkt, minns Gud-Britt och får en salig blick. Man ska ju inte använda sina egna varor men jag kan erkänna att vi hade en rolig dag på jobbet.

BARNEN BLIR ÅTERIGEN SNÄLLA
– Så fort produkterna var färdiga så började vi medicinera barnen, säger Gud-Britt.  När barnen kom in till dagiset på morgonen så var de stökiga och trötta. Vi blandade amfetaminet i deras flingor och vips! Det tog inte längre tid än tio minuter så var ordningen återställd på daghemmet. Återigen så kunde barnen leka en färdigt en lek innan de påbörjade nästa, deras humörsvängningar var som bortblåsta och alla hade exakt likadant humör.  En tjej på sex år kom fram till mig och sade att det var det bästa amfetamin hon någonsin hade provat.

Gud-Britt torkar en tår från sina ögon.
– Ja du för förlåta mig men jag blir så rörd när jag tänkter på detta. 

SKA ALLA DAGHEM KOKA EGET ?
Jag ställer frågan till Gud-Britt om hon tycker att alla förskolor ska koka sitt eget affe?
– Daghemmen bör överväga det, säger hon bestämt. Skillnaden i pris är markant och kvaliteten är lika bra som hos psykiatern eller allmänläkaren.
I slutet på intervjuen så visar Gud-Britt deras laboratorium. Där puttrar kokrören för fulla muggar och det är full aktivitet bland personalen. När jag senare lämnar daghemmet så slås jag av det lugn som råder där. Barnen leker tyst sina lekar i harmoni med varandra. Inget barn får något utbrott de minuter jag står och observerar dem. När dagisfröken ropar in dem så kommer de lydigt utan att protestera. Det är ofrånkomligt att inte bli berörd. Detta är Sverige 2014, detta är livet.

 

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte.