Tiggeri Stockholm

DO YOU LIKE WHAT YOU ARE READING? PLEASE MAKE A DONATION.

Pusha
TIGGERI STOCKHOLM, SVERIGE

Man stöter på dem i kollektivtrafiken där de delar ut sina lappar där de skriver att de behöver pengar till att behandla deras barn som har leukemi eller så spelar de musik för en. De sitter på backen runt om i staden och frågar efter pengar när man går förbi. Tiggare på våra gator har blivit en vanlig syn i Stockholm, Göteborg och i hela Sverige. De flesta är överens om att något bör göras åt situationen. Frågan är vad man ska göra. Det finns inget tiggeriförbud/lag i Sverige. I Norge florerar det också mycket tiggare. Det blev dock inget tiggeriförbud i Norge . Det är fakta. Romerna kallas ofta ”EU-medborgare” när de förs på tal i debatten om tiggeri. DN och Svd  har gjort en serie om tiggarna. Även Aftonbladet, GP (Göteborgsposten) och Expressen har gjort artiklar om detta ämne.

A gipsy woman with her dog in a street of Rome
Tiggare

 

Tiggeriet expanderar
Tiggeriverksamheten ökar markant i Stockholm och i hela Sverige. Klagomålen hos SL (Stockholms lokaltrafik) om tiggeri i kollektivtrafiken har fyrdubblats de senaste två åren. Personligen såg jag knappt några tiggare för några år sedan, nu sitter de på trottoaren i Stockholm året runt eller så stöter jag på dem i kollektivtrafiken där de antingen spelar musik eller delar ut tiggarlappar. Det verkar som om zigenarna är här för att stanna. Vissa säger att det är organiserade ligor. I gångtunneln mellan Nordstan och centralstationen i Göteborg verkar det vara tätt med tiggare och musikanter vad jag har läst.  Vissa tiggare har blivit hemskickade och svenska staten betalade deras resa hem.

Enligt rapporter är majoriteten av tiggarna romer (zigenare/rumäner). När rumänien och Bulgarien blev EU-medlemmar öppnades gränserna och nu har vi fått besök. En person från ett EU-land kan vistas i ett annat EU-land i tre månader utan tillstånd.

Romernas situation
Tittar man på romernas situatin så verkar den inte vara det lättaste. Det pågår en omfattande diskriminering. De blir i princip utstötta varhelst de kommer – inte minst i sitt eget hemland. I romernas hemland – Rumänien – visas ingen pardon mot zigenarna. En f.d. Utrikesminister ville t.o.m upprätta arbetsläger i den egyptiska öknen för romer.

I Frankrike deporterades romer från landet för några år sedan. Orsaken sägs vara bråk mellan polis och romer. 1 000 romer ska ha deporterats till Rumänien. Den dåvarande franska presidenten Sarkozy ville att EU-pengar skulle gå till att få romerna att stanna i Rumänien.

I Rumänien och Bulgarien bor många av dem i veritabla ruckel utan värme, vatten eller tillgång till toalett. Mat lagas över öppen eld. Majoriteten är analfabeter och har således svårt att få jobb. Arbetslösheten hos romerna ska vara så hög som 70 – 80 procent. I Rumänien får romska barn gå i särskilda skolor.

I vården i Bulgarien kan romska kvinnor läggas in på speciella avdelningar med lägre bemanning och sämre hygien. Romska kvinnor har utsatts för steriliseringar ända fram till 1970-talet. En praktik som i vissa länder har fortsatt. I Tjeckoslovakien och senare Tjeckien och Slovakien uppskattar man att 90 000 kvinnor har steriliserats utan sitt fulla medgivande sedan tidigt 1980-tal.
Till romernas egen nackdel så har de en tendens att inte vilja samarbeta med myndigheter när hjälp erbjudes. De har en tendens att hålla sig inom gruppen.

Många romer saknar också identifikationshandlingar vilket gör att de stängs ute än mer från samhället.

Högerextremister rasar hårt gentemot romerna på många ställen i Europa.Lapputdelare i kollektivtrafiken Stockholm. Det är mer regel än undantag att man stöter på dem när man åker pendeltåg. Jag blir nästan överraskad om det inte dyker upp någon utdelare.

Är det kriminella ligor eller är det bara fattiga rumänier?
En fråga som dyker upp är om tiggandet är organiserat? Det är en berättigad  fråga med tanke på den KVANTITET zigenare som finns på gator och torg nuförtiden. Begår de brott?

Polisens spaningar på tiggarna
En rapport om tiggeriet finner man på Justitieombudsmannens hemsida. Den handlar om polisens spaningar gentemot tiggarna. Där framgår det ganska tydligt hur organsierat tiggeriet är. Enligt rapporten så bodde 38 (!) av romerna i samma lägenhet. Spaningarna visade att de blev skjutsade i gemensam bil till olika ställen i Stockhom där de skulle sitta och tigga. Vid dagens slut blev de också upphämtade för skjuts hem till den gemensamma lägenheten.
Länk: Justitieombudsmannen och tiggeri
.
Hur är det då med de förmodade handikapp man ser vissa av dem  har? Vissa av dem går omkring med kryckor när de tigger pengar. Någon annan står och darrar som om de hade någon sjukdom. En del av tiggarna är krymplingar.

Jan Henriksson vid Gränspolisen har tittat närmare på organiserat tiggeri. Han säger:

– Vi har bland annat suttit och spanat på tiggare som först haltar, darrar och ber om pengar men som när de är klara för dagen och försvinner bakom krönet helt plötsligt slutar halta.
.
Kajsa Wahlberg vid Rikspolisstyrelsen säger:

– Personer har förts till Sverige av kriminella grupper för att utnyttjas i tiggeri, för tvångsarbete eller för att medverka i brottslig verksamhet. Handikappade och barn är mycket värdefulla brottsverktyg.

Vad säger romerna själva?
Vad säger romerna själva? Varför kom de till Sverige?

– Vi kom hit för att jobba. I jakt på ett bättre liv. I Rumänien kan vi inte överleva, det är ett land i misär, säger Costel, en rom som blev interjvuad av SVT.

– Vi är inte organiserade. Vi har ingen chef, ingen tvingar oss att tigga. Men vi måste för att överleva, säger Costel.

– Det är skamligt att tigga, men vi har inget alternativ. Om vi fick ett jobb, skulle vi jobba som vanliga människor, säger Andreea.

När Aftonbladet interjvuar 23-årige Marios från Rumänien så säger han:

– Det förekommer säkert att människor utnyttjas, men jag vet att jag bara jobbar för mig själv. I dag fick jag 35 kronor och en macka.

SVT-intervju tiggare

Läser man Dagens nyheters reportage om tiggeret i Sverige  så är det ganska uppenbart att det äver förkommer ligor som sysslar med tiggeri.

Vad tycker politikerna ska göras åt tiggeriet?
De flesta är överens om att situationen bör hanteras. Förslagen till åtgärd är olika.

Socialdemokraten Roger Mogert menar att Sverige bör öppna härbärgen för dessa fattiga EU-medborgare.  Roger Mogert säger bland annat:

– När en människa tvingas till tiggeri och hemlöshet har samhället misslyckats.

Roger Mogert anklagar även Moderaterna för deras passivitet i ärendet.

Karin Rågsjö (vänsterpartiet) vill ge dem bostad och läkarvård. Hon skriver:

– Vi borde se till att det fanns någon form av bostäder, självklar läkarvård och annan hjälp. Barn och ungdomar borde få den hjälp vi bör ge just barn och ungdomar i nöd.

Moderaterna verkar vara inställd på ett eventuellt förbud mot tiggeri. En arbetsgrupp inom Moderaterna föreslår att det ska vara olagligt med organiserat tiggeri. Justitieminister Beatrice Ask menar att de är ute efter de som organiserar tiggeriet och att de inte är ute efter själva tiggarna. Man skulle på detta sätt – menar hon – sätta stopp för människohandel. Beatrice Ask säger:

– Det finns tecken på att människor utnyttjas för tiggeri en omfattning som är väldigt bekymmersam.

En annan moderat – Eva Solberg – tycker att tiggeriet är ovärdigt och att det inte skall accepteras i det svenska samhället och menar att tiggeriet bör förbjudas. En av orsakerna till förbudet är att tiggeriet verkar vara organiserat. Hon har Stockholmsförorten Högdalen som exempel. Hon skriver:

– Där ser de rumänska tiggarna, zigenarna alltså, ut att avlösa varandra varannan månad. Detta skulle kunna vara ett tecken på att ett organiserat in- och utresande sker. Att resa mellan hemlandet och Sverige kostar en del och det är rimligt att anta att det organiseras och finansieras samordnat i viss utsträckning.

Länk:
Eva Solberg Förbjud tiggeri

.Även Centerpartiet har krävt förbud mot tiggeri.

Johan Linander Centerpartiet säger:

– Det är inte tiggarna vi vill komma åt, de är oftast offer. Men det vi ser är att det blir mer och mer organiserat. På morgnarna får tiggarna en karta och blir utplacerade men de får nästan inga pengar själva.

Musikanter i kollektivtrafiken

i Stockholm är en vanlig syn. Läser man på lite grann så förstår man att många av dessa ingår i romernas nätverk. SL gör inga preventiva åtgärder för att bli kvitt musicerandet i Stockholms tunnelbana.  Förut var det förbjudet att tigga i kollektivtrafiken men SL har tagit bort det förbudet med motiveringen: Vi kan inte stå över lagen (Tiggeri är inte förbjudet i Sverige). De zigenska musikanterna är en vanlig syn. Helst skulle jag vilja slippa musik och musicerande i t-banan.

Fakta.
I Sverige fanns en tiggerilag 1914 – 1954 som förbjöd romer att resa in i Sverige om de inte kunde uppvisa tillräckligt med medel för sitt uppehälle. Anledningen var att romerna sågs som professionella tiggare.

Politiska handlingar
En sak som sker just nu i Sverige är att många romer får hemresan till Rumänien betald betald av svenska skattepengar med motiveringen ” Om en person inte har några möjligheter att bekosta sin hemresa, och bedöms riskera att hamna i en förvärrad social situation om man blir kvar i Stockholm, kan det bli aktuellt med hjälp till hemresa.”


Sammanfattning
Hur ska man då sammanfatta detta? Att det pågår en diskriminering gentemot romer är glasklart och den diskrimineringen bör givetvis fördömas. Där tycker jag faktiskt att svensk politik gör ett bra jobb.

Den bästa lösningen vore nog om deras hemländer tog hand om dem. Situationen i deras hemland verkar dock inte ha blivit bättre sedan Rumänien och Bulgarien gick med i EU. Diskrimineringen från deras egna myndigheter pågår fortfarande. Man kan verkligen ställa sig frågan varför EU inte hade som krav att Rumänien och Bulgarien skulle behandla romer som jämlikar innan dessa två länder godkändes för medlemsskap i EU. Något som borde arbetas på i nuläget om inte annat.
Om man ska sammanfatta själva tiggeriet så skulle det kunna sammanfattas med att romerna är organsierade. Troligtvis rör det sig om en familjemedlem som är chef men samtidigt så finns det  också ligor som också använder sig av tiggeri.

Det är också ganska uppenbart att många av dem fejkar handikapp och att lapparna de delar ut i kollektivtrafiken är bluff. Att SL tolererar musicerande och tiggande i kollektivtrafiken tycker jag är tråkigt.

Ska jag vara krass så tycker jag också att tiggeriet förstör gatubilden. Helt ärligt så tycker jag att man bör ta bort tiggeriet  från gatorna. Hur detta ska göras vet jag inte.

Uppdatering 21/2 2014.

Nu vräks romerna från Högdalen. Media kallar t.o.m. ställer för kåkstad. Flemingsberg blir visst nästa kåkstad om jag inte minns fel. Cecilia Wikström fightas givetvis för romernas sak. Hon tycker att det är ok att romerna kommer hit och tigger.

Idag i SvD skrev Bitte Assarmo en artikel som faktiskt var lite ovanlig för att vara i pk-media. Det hade varit protester för att romerna blivit avhysta från sin kåkstad i Högdalen men väldigt få Högdalare hade protesterar. Av den enkla anledningen att romernas närvaro inte hade gynnat området (inbrott, offentliga toaletter, romerna går och känner på dörrarna om folk är hemma osv). EU-migranter är visst ordet som används om romer. Ett nytt läger har alltså slagits upp i Flemingsberg denna gång.  T.o.m. Rumäniens ambassadör ville att Sverige skulle förbjuda tiggeriet. Jag kan inte annat än att hålla med. 

Hur gick det med registret som polisen i Skåne hade?

 

Andra bloggar/hemsidor
Resume om tiggeri
Blogg om tiggeri
Laholms tidning artikel om tiggeri
En blogg om tiggeri
Nyheterportalen Newsmill om tiggeri
Laholms tidning artikel om tiggeri
Nyheterportalen Newsmill om tiggeri .
Blogg om tiggeri.
Den sjätte mannen om tiggeri .
Norra Skåne om tiggeri 
http://www.skovdenyheter.se/artikel/24767/polisen-tiggarna-ofta-del-av-kriminella-ligor
http://annhelenarudberg1.blogspot.com/2013/12/forbjud-tiggare.html
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2225297-bo-rothstein-borde-vara-forbjudet-ge-tiggare-pengar
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=5742997
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/c-politiker-vill-forbjuda-tiggeri_8851562.svd
http://www.dn.se/debatt/darfor-bor-vi-gora-det-forbjudet-att-ge-till-tiggare/
http://www.svt.se/nyheter/sverige/m-politiker-infor-tiggeriforbud
http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Forbud-mot-tiggeri_H102Sf381/?text=true
http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/vervaga-att-forbjuda-tiggerie_H102Ju240/?text=true
http://tyckerierna.blogspot.com/2013/12/om-tiggare-forbud-och-mothugg.html
http://dahlstromtycker.katrineholmare.se/2013/12/31/jag-ger-aldrig-nagot-till-tiggare/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/m-vill-forbjuda-organiserat-tiggeri_7759930.svd

Uppdatering 27/8-13

Vitmålade tiggare

vitmålade-romer-tiggeri-
Vitmålade romska tiggarna i Sthlm

 

 http://morgonsur.wordpress.com/2013/12/28/om-varfor-sverige-saknade-tiggare-nar-du-vaxte-upp/
http://www.dagen.se/nyheter/c-politiker-vill-forbjuda-tiggeri/

Foto:

http://no.wikipedia.org/wiki/Tigging

4 Comments

 1. Hej!

  Det var en lång och mycket väl genomtänkt artikel om tiggeri. Min personliga åsikt om tiggeriet är den att ger ingen något så försvinner även tiggarna.

  Därmed inte sagt något om de övriga frågorna om situationen i olika länder. EU som övergripande part bör väl närmast vara den som kan/bör/skall ingripa, om man nu får det utan att störa andra länders självstyre.

 2. Jo , jag har sett några tiggare och även en uteliggare vilket som tur är ganska ovanligt här i Linköping. Vi har flera frivilligorganisationer som fångar upp de här människorna men även några som kommunen gör beställningar till. Troligtvis kommer vi få se flera tiggare, i Stockholm finns det de som helt försörjer sig på att tigga. I Sverige ska dock ingen behf6va tigga förr att klara sin försörjning.

 3. Eftersom det är mörka tider och mycket girighet, och dom flesta stöter på problem och motgångar idag så är romerna ett gyllene tillfälle att göra goda gärningar, ge dom mat , vissa är otacksamma men på vissa ser man hur glada dom blir när man ger dom en påse mikrovågspopcorn. Dom som blir glada och visar uppskattning brukar jag ge flera gånger. Dom som ser ut som att dom inte känner igen dig nästa gång ja dom behandlar du som otacksamma barn genom att inte ge dom saker. Prova göra detta och se sen hur du känner dig, att ge en smörgås finns ingen ursäkt att inte göra , hur många smörgåsar måste man inte kasta för att datumet håller på att gå ut? Varför kasta om det kan gagna någon? Men passopp ge aldrig bort dålig mat för det blir ingen god gärning. ATT FÖRBJUDA kanske stoppar ligorna men det innebär att man sätter dom i skuld för en resa och då kanske dom tvingar familjen att prostituera sin dotter för att betala tillbaka. Jag tror inte att någon politiker har tänkt på detta men då skulle dom bidra till detta, och sig mig vem vill slå undan fötterna på dom som redan ligger? What goes around comes around. Prova nu att bred en smörgås och lämna till någon tiggare, vem vet du kanske blir glad.

  1. Om våra folkvalda mesiga politiker kunde göra något åt detta. Förbjud all form av tiggeri!!!! Ge dem inte våra skattepengar till tex en hemresa, eller mat. De som tigger ljuger att de tex har en sjukt barn, mm. Ena stunden så haltar de eller darrar. Senare går de helt normalt in på systembolaget å köper varor. Eller så sitter det hela familjen, med friska barn på MC Donalt å äter. En del har fina mobiler, röker, har nya kläder eller skor, precis som du och jag.
   Vh Carl i Stockholm

Kommentera