THE DRONE PAPERS #1

DO YOU LIKE WHAT YOU ARE READING? PLEASE MAKE A DONATION.

 27/11 – 2015

THE DRONE PAPERS #1

 The Drone Papers är en serie artiklar om USA:s och CIA:s dödliga drönarprogram som är skrivna av reportrar på sajten The Intercept. USA:s och CIA:s drönare dödar misstänkta ”terrorister” världen över utan rättegång och hela operationen är inte bara olaglig utan principiellt förkastlig. Nedanstående artikel är en artikel skriven av Jeremy Scahill på sajten The Intercept

 

THE WAY OF THE SCALPEL

USA TERROR.När Barack Obama hade blivit vald till President sade Michael Hayden (chef för NSA), John Brennan (Chef CIA) och några rådgivare inom kontraterrorismen att det enda sättet att bekämpa terrorism och al Qaeda var att utföra smygande kontraterrorism aktioner samt drönarattacker. Dessa metoder kallades för ”the way of the scalpel”.

USA och CIA hade ”framgångsrikt” använd drönare i Afghanistan och Irak och nu ville man expandera aktiviteten till områden som inte var krigszoner. Pentagon, operations commanders och andra likasinnade krigshetsare övertalade Barack Obama att implementera dessa shadow wars i Yemen och Somalien för att bekämpa de ”hot” som enligt dessa herrar existerade där. All byråkrati sattes åt sidan och man satte igång med drönarprojektet i dessa länder.

CIA hade kört drönarprojektet i Pakistan och 2009 så utökade Barack Obama CIA:s resurser. De dödliga drönarna styrdes av Air Force personal. Pentagon ville också vara med och döda i Yemen och Somalien och ville leda drönarprojektet i dessa länder.

OBAMA DÖDAR KVINNOR OCH BARN I YEMEN

2009 så utfärdade den dåvarande Centcom Commander General David Petraeus en exekutiv order som la grunder till militära operationer i Yemen och andra länder. Den exekutiva ordern gav klartecken till U.S. special operations forces att operera i dessa länder i syfte att skapa nätverk som skulle kunna penetrera, förstöra, al qaeda och andra militära grupper . U.S forces skulle även förbereda omgivningen för kommande amerikanska attacker eller lokala militära grupper. Barack Obama godkände planen.

2009 så godkände Barack Obama den första missilattacken i Yemen. 40 personer dog, de flesta var kvinnor och barn. Efteråt visade det sig att det inte fanns något al Qaeda läger där, det var ett rent massmord. Snart flög drönarna regelbundet över Yemen och valde godtyckligt ut sina offer.  2015 så hade 500 personer mist livet i Yemen tack vare CIA:s drönare. Inga rättegångar förekom. Bara ett namn på en lista som Barack Obama auktoriserade

Den f.d. chefen för Defense Intelligence Agencyn lt. General Michael Flynn sade till sajten The Intercept:

”Drönarkampanjen nu för tiden handlar endast om att döda. När du hör frasen ”capture/kill” så är det egentlifel. Vi fångar inte någon längre. Detta tillvägagångssätt har Obama-administratinen beslutat att göra i deras kontraterrorism kampanj.”

US TASK FORCES DÖDAR I AFRIKA

En U.S Task force hade ett command center som heter camp Lemonnier i landet Djibouti som ligger bredvid Etiopen, Eritrea och Somalien. Denna task force kallades TF 48-4. TF 48-4 hade även drönarbaser i Arba Minchi  Etiopien och  i Manda Bay i Kenya.
TF 48-4 hade som syfte att lokalisera, fångata eller döda medlemmar av AQAP(al Qaeda i arabvärlden) eller al shabaab (grupp i Afrika). Tf48-4 använda mestadels drönare och flygplan till detta. Även marktrupper användes för att likvidera ”hot” till USA.
Admiralen Dennis Blar som var Obamas f.d. director of national intelligence sade:

”Detta är det politiska framgångsrika sättet att göra. Låga kostnader, inga amerikanska förluster, ger intrycket av tuffhet. metoderna är populära inom USA och endast impopulära utomlands”.

I denna stund var det även en konflikt mellan Pentagon och CIA. CIA fick en ny drönasbas i Saudiarabien. Både Pentagon och CIA ville vara de som styrde drönarprogrammet.

 

ABUDLARAHMAN AWLAKI – USA LIKVIDERAR AMERIKANSKA TONÅRINGAR

2012 så dödade USA tre amerikanska medborgare i Yemen med drönare. Målet för attacken var predikaren Anwar al Awlaki som var amerikan med Yemenskt ursprung. Anwar al Awlaki åkte bil tillsammans med en Samir Khan när en amerikansk Hellfire missil träffade deras bil och sprängde dem i bitar. Samir Khan sågs som collateral damage.

Tydligen räckte det inte med att döda dessa två och två veckor senare så sprängdes den 16-årga sonen till Anwar al Awlakii tusen bitar av en drönare. Sonens namn var Abdulrahman Awlaki och han åt en middag med sin kusin och några vänner när han fick en missil i huvudet. Till skillnad mot sin far så propagerade inte Abdulrahman Awlaki jihad mot USA.
 
Bush administrationen deklarerade efer 9/11 att ”the entire world is a battlespace”.

JANNE MALMENS KOMMENTAR
Det är svårt att inte bli häpen när man läser vad USA sysslar med. Jag läste också att undersökande journaliser i USA är under extremt hård press av Obama-administrationen. En del undersökande journalister hotas med fängelse om de inte avslöjar källan till deras artiklar (bla av NSA).

Ha också i åtanke att vår egen kära blåögda riksdag försöker få in oss i Nato i och med värdlandsavtalet.  Det enda som närvaron av amerikansk militär på svensk mark kommer att innebära är mer spänningar, mer oro.

Referenser
The Intercept: the drone papers

CIA:s mördar med drönare

Kommentera