Sveriges elmarknad

DO YOU LIKE WHAT YOU ARE READING? PLEASE MAKE A DONATION.

Pusha

SVERIGES ELMARKNAD

Från att ha haft bland de lägsta elpriserna har nu Sverige blivit det land som har bland de dyraste elpriserna i hela Europa. Enligt villaägarnas riksförbund har priset på el ökat med över 200 % mellan 1997 och 2008 och det är inte över ännu – elbolagen har storslagna planer på att norpa mer av våra pengar.

MINA ELRÄKNINGAR BÖRJADE ESKALERA
För ett antal år sedan så började det droppa in elräkningar till mig och jag tänkte att fasiken vad de var höga. Jag var ensamstående och bodde i en etta och jag borde således inte få speciellt höga elräkningar. Jag hade noll koll på elmarknaden på den tiden (så går det när man inte engagerar sig i politiken) och jag blev inte speciellt glad när jag började läsa om branschen. Elbolagen hade total makt över elpriserna och det var bara för oss elkomsumenter att vara lydig och betala (annars vet vi ju vad som händer).

Jag blev bitter och började skriva insändare och inlägg och engagera mig i denna fråga och jag märkte att jag inte var den enda som var bitter. Det är bara att surfa på ämnet så dyker historierna upp. Folk drabbas av löjligt höga elräkningar. När jag var på ett jobb en gång så pratade jag med en kille som hade villa och han sade att de värsta månaderna på vintern så kunde elräkningen vara 6-7 000 kr PER MÅNAD!  Är inte detta ocker?

ELMARKNADEN AVREGLERAS
Den svenska elmarknaden avregleras år 1996. Syftet med avregleringen var att konkurrensen skulle skapa lägre elpriser. Resultatet blev det motsatta och Sverige har nu bland de högsta priserna i Europa för el.

ÖVER 200 % DYRARE PÅ 10 ÅR
Enligt villaägarnas riksförbund så blev priset på el mellan åren 1997 och 2008 blivit över 200 % dyrare.

 

DYRT ELNÄT
Vi betalar inte bara för elförbrukningen utan även för att använda elnätet. I denna artikel i SvD om elbolagens elnät och priser  skrivs det att elnätet har blivit 31 %  dyrare på fem år och elbolagen vill höja med ytterligare 32 % till 2015. Eon, Vattenfall och den finskägda Fortum sägs vara de elnätbolag som driver på prisökningen.

EI – ENERGIMARKNADSINSPEKTIONEN KÖPT AV ELBOLAGEN?
Den myndighet som ska värna för elkonsumenternas intresse heter Energimarknadsinspektionen (EI). Prissättningen ska vara ”skälig och icke-diskriminerande”, enligt ellagen. När jag läser om EI och deras agerande så börjar jag undra om de har blivit köpta av eljättarna? I princip så går Energimarknadsinspektionen hela tiden efter elbolagens linje och godkänner deras prisökningar.

”Vårt uppdrag – en säker, effektiv och
hållbar elmarknad”.

 Detta är Energimarknadsinspektionens slogan. Det är fina ord men tydligen helt substanslösa.

ELBOLAGEN GÅR TILL DOMSTOL FÖR ATT HÖJA PRISERNA MER
Just nu (2013) pågår det en domstolsprocess där elbolagen fightas med näbbar och klor för att kunna ytterligare
höja nätavgifterna med miljardtals kronor.

 

VAD KAN DU GÖRA?
Jag antar att du som jag inte är nöjd med vad som sker. Här är några tips om vad du kan göra.

1. Länka. Om du är bloggare eller äger hemsida så vet du att om du länkar till en annan sida/blogg så är det samma sak som att ”rösta” på den sidan. Dvs. den sidan blir starkare ju mer länkar den har. Jag föreslår att du gör som jag och länkar till de personer och siter som arbetar för att förbättra elmarknaden.

2. Skriv till riksdagsledamöter. Skriv till våra riksdagsledamöter och säg vad du tycker. Jag har gjort det. Givetvis så fick jag mycket intetsägande svar tillbaks men självklart blir ledamöterna  påverkade (även fast det är dessa som i början skapade elproblemet).

3. ”Gilla” på Facebook. De flesta av dessa ”elgrupper” har sida på Facebook. För varje ”gilla” de får så blir de starkare.

4. Du kan gå med i Villaägarnas Riksförbund. Jag har gått med i Villaägarnas Riskförbund. De vill göra en skatteväxling så att elskatten för utsläppsrätterna faller på elbolagen istället för elkonsumenterna.

5. GÖR DIN RÖST HÖRD. Det viktigaste är att du gör din röst hörd, oavsett hur du gör.

DIVERSE LÄSBART OCH FÖRSLAG OM EL

Jakob Eliasson
från Villaägarnas Riksförbund är kunnig om Sveriges elmarknad. Här förklarar han hur elsystemet fungerar.

* Elprisbloggen  drivs av Magnus Askaner och innehåller mycket info och tips om elmarknaden. Här är han i intervju i nyheterna:

* Man kan bli medlem i Kundkraft. De köper el av den billigaste elleverantören.

*  Nils Holgersson-gruppen  består av Fastighetsägarna Sverige,HSB’s Riksförbund, hyresgästföreningen, Riskbyggen och SABO. De arbetar för skäliga elpriser för deras kunder. Denna sida skulle du kunna länka till.

*  Svenska elnätsupproret  fokuserar på den icke konkurrensutsatta delen i elfakturan såsom nät och överföringskostnader, samt på statens sätt att belasta konsumenten med skatter och avgifter för el. Länka gärna till denna sida.

* Elupproret  är en annan protestgrupp.

Svensk Energis VD Kjell Jansson skyller ifrån sig:

Uppdatering december 2013.

Elnätsföretagen slåss för högre avgifter:
http://www.second-opinion.se/energi/view/2775

 

 

BLOGGAR OM ELMARKNADEN
Blogg om Energimarknadsinspektionen.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera