Stoppa handelsavtalet mellan EU och USA!

  • Tobaksjätten Philip Morris har stämt regeringarna i Uruguay och Australien. Anledning: Philip Morris påstår att ländernas krav på varningar på cigarettpaketen inte gynnar Philis Morris utrymme för marknadsföring!
  • Ett amerikanskt företag kräver regeringen i Kanada på 250 miljoner dollar.Skälet: uteblivna framtida vinster eftersom provinen Quebec inte tillåter utvinninga av skiffergas genom en metod som kallas fracking-metoden (en metod som ska vara katastrofal för miljön).
  • Slovakien tilldömds förra året att betala ett Hollälndskt bolag 22 miljoner Euro. Skälet: Slovakien hade gjort misslyckade privatiseringar inom sjukvården och den slovanska regeringen ändrade lagen till att företag inom vårdsektorn skulle arbeta på basis av icke-vinst.

liknande saker skulle kunna ske i Sverige om handelsavtalet mellan EU och USA går igenom.

ISDS – AMERIKANSKA STORFÖRETAGENS RÄTT ATT STÄMMA LÄNDER
SvD skriver vidare: dessa typer av rättsprocesser kallas Investor-Stade-Dipsute-Settlement (ISDS). ISDS är något som förhandlas i handelsavtalet mellan EU och USA. Handelsavtalet mellan EU och USA kallas Transatlantic- Trade and Investment Partnership (TTIP). Går TTIP igenom så får alltså amerikanska företag rätt att stämma t.ex. Sverige för förändrade villkor som försämrar vinstmöjligheterna för dessa amerikanska bolag. T.ex. skärpt miljölagsskyddsstiftning.

Tänk dig Själv att Sverige blir stämt  för saker som folkhälsa, miljö och liknande.  Sverige skulle t.ex. kunna bli stämt om vi avskaffar vinster i välfärden. Sverige skulle också kunna bli tvingade att anta amerikansk lagstiftning när det kommer till djurskydd och miljö som t.ex antibiotikapumpat kött, klordoppad kyckling och GMO-grödor,

EU-KOMMISSIONEN KÖPER SOM VANLIGT LOBBYISTERNAS ARGUMENTERANDE
Lobbyisterna för storföretagen  jobbar på högvarv med att arbeta in sig hos EU-kommissionen och jag kommer inte bli förvånad om EU-kommissionen köper konceptet med hull och hår. Till råga på allt så är det  förhandlingar som sker i det  dolda – antagligen för att protesterna skulle bli stora om folk fick veta allt. Anna Maria Corazza Bildt kallar iden på ökad  svensk självförsörjning för ”matnationalism”. Men man kanske inte vänta sig andra kommentarer från Bildt & Co. Sveriges Handelsminister Ewa Björling har svalt iden och skrivit på avtalet. enligt sajten kostdemokrati så skulle TTIP vara en dödsstöt för svenskt jordbruk.

DAGS FÖR SVERIGE ATT LÄMNA EU
I det långa loppet så tycker även jag att det är dags att börja kolla på om Sverige verkligen ska vara kvar i EU?  Sverige bör arbeta på sin suveränitet annars kan framtiden bli dyster där Sverige är helt i händerna i andras intressen. Jag är glad att det gick som det gick i EU-valet även fast jag givetvis inte är förtjust i högerextremister.

Här är en blogg som handlar om TTIP och ISDS
Rune Lanestrand skriver om TTIP och ISDS

Vänsterpartiet är emot handelsavtalet
Jonas Sjöstedt

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte.