Förbjud bengaliska eldar på AIK:s fotbollsmatcher!

AIK-klacken Friends arena
DO YOU LIKE WHAT YOU ARE READING? PLEASE MAKE A DONATION.

 

AIK-klacken Friends arena
AIK-klacken Friends arena

 

Jag var på Friends Arena och såg fotbollsmatchem mellan AIK och Mjällby. Jag tycker det var jätteskoj att AIK vann med 2 – 0. Det som däremot inte var lika skoj var att se  AIK-klacken (Black army) och deras bengaliska eldar (bengaler). Det pyrde ganska rejält under matchens gång och jag fattar inte varför Friends arena tillåter detta? Först och främst så är det ju farligt eftersom det kan börja brinna. 2. Någon kan bli allvarligt skadad av att få pyroteknik på sig. 3. Det är inte så nyttigt/skoj att andas in röken som de bengaliska eldarna avger. 4. Bengaliska eldar har inget med fotboll att göra.

BENGALISKA ELDAR HÖR INTE HEMMA PÅ FRIENDS ARENA
Samtidigt så är ju ochså en fotbollsmatch på Friends arena en familjeaktivitet. Ska vi verkligen utsätta barnen för bengaliska eldar? Kanske ordet ”skandal” är passande i detta sammanhang.  Jag frågade några andra åskådare vad de tyckte och alla jag frågade var frustrerade. En man var tvungen att gå därifrån eftersom han hade problem att andas pga röken. Någon annan sade att det blir dyrt för klubben AIK (de får tydligen betala böter när sådant här sker).

AIK-KLACKEN (BLACK ARMY) FÅR HÄRJA FRITT
AIK-klacken Black army står på läktaren som kallas ”Norra stå”. Vill du slippa röken och klackens härjningar så rekommenderar jag dig att hålla dig borta från det området och även hålla dig borta från läktaren som ligger ovanför norra stå (läktare 2 – vet ej vad den platsen heter) eftersom det kommer mycket rök dit. Jag vet ej var familjeläktaren ligger.Tydligen så är det förbjudet med bengaliska eldar men de ansvariga gör uppenbart ingenting eftersom vad jag har förstått så är det mer regel än undantag med eldar. Vilka bär ansvaret? Ytterst så måste det vara Friends arena eftersom de ger order till vaktbolaget G4S.  Ibland händer det att matcher stoppas. Ibland så rättvisan sin gång. 

 

RPS (RIKSPOLISSTYRELSEN) VILL INFÖRA LAGLIGA PYROTEKNISKA ZONER
Den värsta skandalen av alla är nog att RPS (rikspolisstyrelsen) vill införa lagliga pyrotekniska zoner på fotbollsmatcher.

”Förslaget ingår i en större idrottsstrategi mot våld- och ordningsstörningar” säger Fredrik Landberg vid Rikspolisstyrelsen.

Fredrik Landberg vid Rikspolisstyrelsen fortsätter:

”Ett pyrotekniktest på Friends arena. ”Vi kom fram till att det går att tillåta pyroteknik under ordnade former och vår förhoppning är att kunna tillåta pyroteknik som är säker och inte hälsofarlig för publiken. Vi hoppas att det åtminstone ska minska den otillåtna pyrotekniken”.

Jag blir häpen på hur pantad man kan bli. En fotbollsmatch ska vara ett folknöje, inte ett nöje för  huliganer. Och den myndighet som ska stoppa oordningen har nu istället gått över till huliganernas sida? Ofattbart.

KLAGA TILL FRIENDS ARENA, RIKSPOLISSTYRELSEN OCH AIK
Vill du också gå på en AIK-match utan att få en bengalisk eld i huvudet? Det minsta du kan göra är att maila Friends Arena, Rikspolisstyrelsen samt AIK och säga att du inte accepterar rådande situation. Jag själv har mailat dem. Här är e-post adresserna: rikspolisstyrelsen@polisen.se   fotboll@aik.se   info@aik.se    info@swedenarena.se

 

 

 

Ordningslagen säger:

Ordningslagen, 3 kap
7 § Pyrotekniska varor får inte användas utan tillstånd av polismyndigheten, om användningen med hänsyn till tidpunkten, platsens belägenhet och övriga omständigheter innebär risk för skada på eller någon beaktansvärd olägenhet för person eller egendom.

 

Siter med samma ämne:

Söka igenom personer efter bengaliska eldar

 

 

 

 

2 Comments

 1. Såg nyss en video där Segui sa att det skulle införas inom kontrollerade former. Så då kommer det väl antagligen att vara poliser eller vakter där.

 2. Så var det dags igen.
  AIKs klack heter för det första inte black army.
  Sedan så förstår jag inte varför du har fått för dig att friends arena tillåter detta? de tillåter det inte men vad ska de göra? skulle de göra ett ingripande hade det kunnat sluta riktigt illa.
  Bengalrök är enligt studier inte farligt alls.
  Ja, det kan börja brinna men med tanke på i vilka ”organiserade” former bengaler bränns vid så är chansen väldigt, väääldigt obefintlig.
  Personerna som bränner vet trots allt vad de håller på med, det finns inofficiella förhållningsregler som AIK-alliansen tillsammans satt där man pratar om en riskminimering, läs här för att se exakt vad som står http://solinvictus.se/forhallningsregler/

  brännandet sker som sagt väldigt ansvarsfullt, bengalerna stoppas ibland in i en hink som på denna bild http://www.fotbolltransfers.com/uploads/images/arkiv/57/images/10.png eller släpps framför läktaren så brandmännen kan ta hand om dem.
  Med tanke på brandmännen som är där varje match så känns det som att en eventuell brand inte skulle kunna sprida sig så långt.

  Bengaler har mycket med fotboll att göra, bengaler är en stor del av den läktarkultur som vi byggt upp i Sverige.

  Utsätta barnen? jag var i borås för någon vecka sen och hörde en pappa fråga sina vad jag antar söner vad de tyckte var roligast och givetvis var svaret bengalerna och blinkbomberna.
  Varför tror du varje unge står och filmar eller tar kort så fort en bengal tänds? Vad är det med bengaler som skadar barnen?

  Ja, klubben får tyvärr böter men det kan inte användas som ett argument mot pyroteknik, snarare ett argument för en legalisering.

  Bengaler är inte endast för huliganer, jag minns min första fotbollsmatch, AIK mot AEK Athen 1999, vad minns jag? fantastiska bengalerna och den fantastiska stämningen.
  Vad är mitt nästa fotbollsminne mån tro? AIK – hammarby 2001, vad minns jag? AIKs enorma kaostifo ( https://www.youtube.com/watch?v=HRxyaSMNXxA ) dessa två ögonblick formade mitt supporterskap som fått mig att köpa säsongskort år efter år, att åka på alla bortamatcher jag kan.

  Bara för att DU inte tycker om pyroteknik (en åsikt jag inte kan förstå mig på men respekterar) så ska du inte tala för majoriteten, en klar majoritet av samtliga RIKTIGA supportrar som går på nästintill samtliga matcher, den såkallade kärnan kan jag garanterat säga uppskattar det.

Kommentera