SKA EU BESTÄMMA SVENSKA LÖNER?

social pelare_eu_stefan löfven_toppmöte göteborg

2,069 total views, 49 views today

April 2017

 Stefan Löfven jobbar för att det ska bli en social pelare inom EU. Får EU sin vilja igenom så blir det Bryssel som bestämmer över svenska löner, pensioner, välfärd och mycket mycket mer.

Stefan Löfven och Jean Claude Juncker pushar för att EU ska inrätta en social pelare eller ett  socialt protokoll för alla medlemsländer. En social pelare innebär att regler för arbetsmarknaden, välfärden och den sociala politiken blir enhetlig inom hela EU. I november 2017 blir det toppmöte i Göteborg för att diskutera denna fråga.

SOCIALDEMOKRATIN VILL HA EN SOCIAL PELARE
En sak som denna sociala pelare skulle innebära är att EU bestämmer reglerna för  löner och regler för den svenska arbetsmarknaden. EU-parlamentarikern och Socialdemokraten Marita Ulvskog stödjer iden med att EU ska reglera  den svenska arbetsmarknaden. Ulvskog menar att den sociala pelaren skulle ”flytta fram positionerna för arbetstagarna och deras villkor inom EU”.

– Det är det pelaren handlar om. EU har ägnat sig åt och ägnar sig åt att reglera varumarknaden. Däremot har en vettig reglering på arbetsmarknaden inte varit så framgångsrik. En del av det finns nu med i den sociala pelaren.

Socialdemokratin både i Sverige och Bryssel lobbar för att en social pelare ska bli verklighet inom EU.

EU – STORFÖRETAGENS ÄLSKLING
Den som tror att det blir bättre för svenska arbetstagare om EU-kommissionen ska bestämma svenska löner och arbetsregler kommer med stor sannolikhet att bli väldigt besviken. Det är väl känt att EU springer storföretagens ärenden. Det ser vi inte minst i förhandlingarna i alla dessa kontroversiella frihandelsavtal. Storföretagen får access till förhandlingarna från dag ett medans t.o.m. politiker blir vägrad access. Vi vanliga dödliga får information via läckor. Vad har EU att dölja?

Vad är det som dessa internationella företag vill ha? De vill ha avreglering och lönedumpning. Avreglering innebär att vi som arbetare i princip inte har någon trygghet alls i vår anställning. Denna avreglering innebär att svenska kollektivavtal kommer att krossas. Avregleringen innebär att storföretagen kan sätta lönerna och således anställa de som kräver minst.  Vi ser redan lönedumpning i Sverige tack vare EU:s fria rörlighet. Svenska företag anlitar utländsk arbetskraft som tar hälften i arvode. De svenska företag som följer kollektivavtalet blir snuvade på jobb eftersom de är dyrare att anlita. Nästa steg kommer att bli att utländska stora  byggherrar kommer att kunna utföra jobb inom Sverige. På grund av deras storlek och resurser så kommer de att kunna  dumpa sina arvoden och således snuva svenska storföretag på jobb inom Sverige.

Kolla även in länder som Grekland och Spanien och vad som händer där. I dessa länder har arbetarnas rättigheter blivit krossade tack vare Internationella valutafonden, EU och Världsbanken.  Arbetslösheten är hög, lönerna har sänkts och den fackliga verksamheten är lika med noll. EU och dess allierade har även passat på att krossa hela välfärdssystemet. Fast man använder fina ord såsom strukturanpassning när man krossar Grekland och gör landet till en koloni.

Faktum är att Sverige har bättre löner, högre standard och bättre arbetsvillkor än många EU-länder. En social pelare innebär att vår standard kommer att sänkas. EU är storföretagens älskling och svårare än så är det inte.

”ARBETSTAGARNA RISKERAR SÄNKT INKOMST”

Till och med en del main stream politiker motsätter sig iden med en social pelare inom EU. Centerpartiets Fredik Federley är en av dem.

– Med en minimilön på 60 procent av medianlönen, som föreslås i den sociala ­pelaren, skulle svenska arbetstagare riskera sänkt inkomst, eftersom arbetsgivaren skulle kunna hänvisa till de nya EU-reglerna vid förhandlingar. En nittonåring med gymnasieutbildning skulle, enligt siffror från 2016, kunna få sin lön sänkt till samma nivå som en 15-åring som för första gången sommarjobbar i en glasskiosk. Så kan vi inte ha det. Våra europeiska kolleger vet inte att det kan skapa lönedumpning, social oro och strejkande, eller att folk skulle vända sig till populistpartier i frustration. Detta vet svenska politiker väl, så det är ett mysterium för mig att vissa av mina svenska kolleger röstade för förslaget.

slut citat.

Vill man lyssna på mer kritik mot den sociala pelaren så kan man alltid lyssna på . David Coburn. David Coburn tillhör den EU-skeptiska gruppen EFDD i EU-parlamentet.

Surely if you got an economic mess you cannot possibly improve peoples social conditions. That is complete common sense. Otherwise it’s economic illiteracy. Could you expand or explain to me why, if you got a catastrophic economic situation, you can’t possibly help peoples social movement or improve their social lives. The best way to improve social rights is to have a booming economy. Everything else I think is nonsens. Could you please enlight me how to reverse gravity. I really like to know”.

SUMMERING
Stefan Löfven och Bryssel vill inrätta enhetliga standarder inom EU vad gäller bland annat löner och arbetsregler. Detta innebär inte bara att Löfven lämnar över svensk makt till Bryssel över vårt välfärdssystem utan det innebär även  med stor sannolikhet att den svenska modellen kommer att krossas under EU:s tyngd. Detta  med tanke på att EU:s är en stor sponsor av lönedumpningar och avregleringar.

Vill vi ha det så?

Jag säger nej till en social pelare inom EU.

 Referenser

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/eus-nya-pelare-hotar-svenska-modellen-31266    

http://www.efddgroup.eu/   EFDD i EU-parlamentet

https://www.europaportalen.se/teman/sociala-fragor-i-eu

Share

1 Comment

Kommentera