Så här skapar du ett RSS-flöde till webbläsaren Firefox

DO YOU LIKE WHAT YOU ARE READING? PLEASE MAKE A DONATION.

Så här skapar du ett RSS-flöde (RSS feed) i webbläsaren Firefox.

VAD ÄR ETT RSS-FLÖDE?
Vad är ett RSS-flöde? RSS står för Really Simple syndication.  Ordet ‘syndikering’ är en term från tidningsvärlden och enligt Wikipedia betyder  ordet ‘syndikering’ att flera parter går samman och delar på en tillgång eller en uppgift. Inom IT så är definitionen lite annorlunda. Då handlar det mer om en prenumeration du gör på andras blogginlägg/hemsideinlägg. Du får med andra ord deras senaste artikel/inlägg levererad till dig. Bekvämt eller hur? Dessa prenumerationer kallas för feeds eller på svenska: flöden.

RSS-LÄSARE
Det första du behöver är en RSS-läsare för att kunna läsa av dina prenumerationer. För Firefox så kan du få en RSS-läsare gratis genom att ladda ned ett add-on.  Ett ‘add-on’ är helt enkelt ett extraprogram till webbläsaren som är gratis till Firefox. Detta add-on kan du t.ex. använda som RSS-läsare. Sedan måste du starta om webbläsaren för att få ditt add-on att fungera.

Sedan gjorde jag så här:

Jag gick till en blogg som jag ville prenumerera på. Sedan gick jag till ‘bokmärken’ som finns i min menyrad. Där hittade jag  RSS-ikonen och texten ‘prenumerera på denna sida’. Jag klickade på den menyraden och då kunde jag välja mellan att prenumerera på flödet för denna sida eller för kommentarsflödet för just detta inlägg. Jag valde ett av dessa och en dialogruta dök upp. Där kan jag skriva vad jag vill kalla detta flöde och jag kan även bestämma var någonstans jag vill att prenumerationen ska hamna på min dator. Jag själv skapade en ny mapp som jag döpte till ‘RSS-flöden’. Denna mapp skapade jag genom att klicka på pilen längst till höger i dialogrutan. Då öppnar sig ett nytt fönster och en knapp med texten ‘ny mapp’ uppenbarar sig. Denna mapp placerade jag sedan i bokmärkesfältet. Men det är ju en smaksak var man placerar mappen. Man kan ju t.ex. ha mappen för RSS-flöden bland sina andra bokmärken.

Det fungerade för mig, hoppas att det fungerar för dig.

PRENUMERERA PÅ SPECIELLA FEEDS 
Jag läste också att om man vill prenumerera på en speciell artikel eller dess kommentarer så kan man gå till den sida man vill prenumerera på och sedan skriva ordet ‘feed’ i slutet på sidans adress (alltså upp i adressfältet) och sedan trycka enter. Då får du fram en dialogruta där du som vanligt kan spara flödet.

 

 

Man kan även givetvis klicka på RSS-ikonen för att prenumerera på sidan. Denna ikon brukar finnas i adressfältet.

 

 

 

 

 

 

Kommentera