Så gör du en databasbackup i WordPress med WPB2D

DO YOU LIKE WHAT YOU ARE READING? PLEASE MAKE A DONATION.

 ATT GÖRA EN BACKUP I WORDPRESS
Att göra en backup på sin WordPressida är ingen dum ide.Jag vill inte att allt arbete jag har lagt ned försvinner över en natt. Mitt webbhotell har en backup på min WP-sida men varför ska jag nöja mig med det? Tänk om deras server kraschar.  Sedan så är det faktiskt så att det är väldigt enkelt att göra en egen backup och det är gratis. Jag personligen har tre backups som jag förvarar på tre olika ställen: webbhotellet, molnet (dropbox) och på min dator.

PLUGINS FÖR BACKUP I WORDPRESS
Det finns som sagt plugins (extraprogram) till WordPress och de flesta är gratis. Det plugin som jag  använder heter WPB2D vilket står för WordPress Backup to Dropbox. Dropbox är en molntjänst där du kan lagra filer och Dropbox är gratis. Har du inte ett Dropboxkonto så måste du skaffa ett. Förutom att lagra databaser så brukar jag skicka foton från min moblitelefon till Dropbox som jag sedan laddar ned till datorn.

VAD ÄR DET MAN TAR BACKUP PÅ
När man tar en backup på WordPress så är det filer och databasen som man kopierar. Själv har jag MySQL som databas och vad jag har förstått så är MySQL det vanligaste programmet för just databaslagring.

Vad är MySQL?
MySQL är ett programmerings- och frågespråk för databaser. Med programmerings-språk menas att du kan skapa och administrera databaser med hjälp av MySQL, och med frågespråk menas att du kan använda MySQL för att använda databasen och hämta ut information ur den. Att ta en backup på MySQL’s databas kallas att man gör en SQL-dump. SQL står för Structured Query Language och är alltså språket man använder för att kommunicera med databasservern. Query = fråga.

WPB2D – WordPress Backup to Dropbox
WPB2D är väldigt enkelt att sköta. Du ställer in hur ofta du vill att backups ska göras och sedan sker det automatiskt. Du måste ochså givetvis koppla WPB2D till Dropbox och det är bara att följa instruktionerna. Om du vill så kan du också göra manuella backups om du vill det. Det är bara gå in i admindelen på pluginet och göra det. Du kan givetvis även ladda ned en kopia av backupen från Dropbox till din dator. Om jag vill hitta min databasbackup på Dropbox så är sökvägen:  apps, wpb2d, wp-content, backups, [filnamn]. backup.sql. 

 

blogg 52 tävling

Kommentera