PÅVERKAR FEJKNYHETERNA MEDIERNAS TROVÄRDIGHET

DO YOU LIKE WHAT YOU ARE READING? PLEASE MAKE A DONATION.

Juli 2017

Jag spanade på SVT forum från Almedalen. Titeln på seminariet löd ”Påverkar fejknyheterna mediernas trovärdighet?” Arrangör var TU som är mediehusens branschorganisation. Med i debatten var Thomas Mattsson chefredaktör på Expressen, Eva Burman chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren och Lars Truedson från Institutet för Mediastudier.

Kanske man skulle formulera om titeln till: ”Påverkar mediernas egna fejknyheter trovärdigheten för dem själva?” 🙂 Det är väl ganska glasklart att mainstream media vinklar, bedrar och sysslar med propaganda. Och det är därför som förtroendet för media nu är lågt.

Jag vet inte om själva seminariet var speciellt intressant. Thomas Mattsson kunde inte sluta prata och det var svårt för de två andra att få en syl i vädret. I princip så propagerade Mattsson för att IT-jättarna skulle ta ”mer ansvar” dvs. censurera obekväma artiklar. Mattsson var jätteglad att Merkel & Co hotat stämma Facebook om de inte började censurera ”fake news artiklar” i  Facebook i Tyskland.

Jag antar att det är just censuren som vi kommer att få se mer av. Google har börjat med censur på Youtube av alternativ media. Samtidigt undrar jag om Google är speciellt förtjust i EU just nu. Nyligen fick Google en bot på 24 miljarder kronor av EU pga. att Google favoriserade sina egna produkter i deras reklam. Jag hoppas verkligen att Google vinner fighten mot EU.

 

Kommentera