NYANLÄNDA FÅR FÖRTUR I FRISKOLOR

DO YOU LIKE WHAT YOU ARE READING? PLEASE MAKE A DONATION.

8/6 2016
Nyanlända elever får nu förtur till friskolor i Sverige. Den rödgröna regeringen har gjort en uppgörelse med de borgerliga partierna om detta. Gustav Fridolin är överlycklig över den nya lagen (lagen är nämligen lite grann av hans skötebarn).

– Det här är ett lagstiftningsarbete som är något av det snabbaste som har gjorts, säger den överlycklige miljöpartisten.

Nissen Christer Nylander från Liberalerna tycker att lagförslaget är en finfin ide.

– Om man har kösystem som bygger på hur länge man har stått i kö så är det väldigt svårt för den nyanlända att konkurrera om plats i de allra mest populära skolorna. Vi är nöjda med det här.


 

Jag läste också om något som kallas studiestartsstöd vilket är ett förslag från regeringen att locka långtidsarbetslösa till skolbänken. Den som nappar på studiestartsstöd kommer att få tre ggr mer bidrag än vanligt – upp till 9 000 kr och chansen att denne behöver skaffa sig studielån minskas med andra ord drastiskt. Förslaget riktar sig till de som är mellan 25 och 56 år och har varit långtidsarbetslösa . Man kan söka bidraget om man inte har grundskole- eller gymnasieutbildning. Man måste ha varit arbetslös i minst sex månader för att kvalificera.

– Det kostar mer att ha dessa människor i bidragssystemen där de inte arbetar, säger gymnaise- och kunskapslyftminister Aida Hadzialic.


 

 

Kommentera