Min erfarenhet av a-kassans regler

riksdagen_a-kassan_höja_
DO YOU LIKE WHAT YOU ARE READING? PLEASE MAKE A DONATION.

  2/5 -2015

 STRULIGT ATT KVALIFICERA FÖR  A-KASSAN

Jag själv stämplar deltid i a-kassan och det är ju ingen dans på rosor direkt. Det första som mötte mig när jag gick ner på deltid var krångligheten av att ens kvalificera för att få a-kassa. Det var mycket pappersarbete och allt jobb jag hade gjort det senaste året skulle dokumenteras och skickas in för ”granskning”. Självklart så hade jag dålig koll på hur många timmar jag arbetat det senaste året men mina arbetsgivare skickade i alla fall in papprena och till slut så fick jag ”godkänt” av a-kassan. Det krävs inte så mycket för att få på båten vad gäller kvalificering av a-kassa.  Strulig regel # 1.

I samma veva fick jag också känna på ”deltidsregeln”. Dvs Reinfeldts och Anders Borgs roliga ide/regel om att man bara får stämpla i 75 dagar sedan blev man antingen heltidsarbetslös eller så fick man vara utan ersättning.  Jag antar att Alliansen tycker att man är slö som en hösäck. Förutom struligheten och deltidsregeln blev jag  varse om var den låga ersättning jag fick och när Jag tittade på specifikationen undrade jag  hur jag  skulle kunna betala räkningarna överhuvudtaget. Tursamt nog knegade jag deltid annars vet jag inte hur det hade gått.

 

LÅG ERSÄTTNING I A-KASSAN

Sedan så är det ju så att om man knegar deltid är det svårt att bli kvalificerad till a-kassan. För att bli kvalificerad till full a-kassa så måste man bl.a  ha haft en medelinkomst på ca 18 700 kronor det senaste året och det hade inte jag så jag fick lägre ersättning. Sedan lärde jag mig att tack vare Alliansens försyn så minskades ersättningsnivån gradvis. Först fick man 80 % av medelinkomsten, sedan sänktes ersättningen till 70 % och sedan till 65 %. Var man arbetslös mer än ett år så hamnade man i det beryktade jobb-och utvecklingsgarantin med en ersättning på 65 %.  Att ha låg ersättning i a-kassan är ett bra sätt att plåga folk. Jag har inte själv hamnat i JOB och hade jag gjort det så hade jag inte överlevt ekonomiskt eftersom det inte är många bagis som man får från Farbror staten.

 

HÅRDA VILLKOR OCH HOTELSER FRÅN A-KASSAN

Onekligen är det så att bagis är en faktor vad gäller a-kassan men sedan har vi ju det här med bestraffningar. När jag själv signerar kassakorten så är det ord och inga visor som gäller.  Det står bl.a. att om jag skulle fuska eller fylla i felaktiga uppgifter  så kommer jag att a) bli polisanmäld. b) återbetalningsskskyldig c) utesluten ur a-kassan. d) halshuggen, ja gud vet vad. Villkoren för att vara med i a-kassan är inte enkla.

Man är även tvungen att skicka in ett arbetsgivarintyg varje 6:e månad och a-kassan är också snäll att inte informera en om den saken. Jag upptäckte av en slump att jag måste skicka in arbetsgivarintyg vad 6.e månad. När man har korrespondens med a-kassan så använder de terminologi som en vanlig dödlig inte förstår och det är ibland svårt att få ett enkelt svar. När jag får en kommunikation från a-kassan så börjar jag darra som ett asplöv eftersom Jag undrar vad de har hittat på nu och vilka hotelser de ska komma med.

Även fast följande inte har hänt mig så ska det visst föreligga på följande vis. Dvs. missar men ett möte med Arbetsförmedlingen eller om man inte söker jobb som man har blivit anvisad så kan det resultera i avstängning från a-kassan. Blir du tilldelad en avstängning på 45 dagar så kommer din ersättning efter detta att endast bli fantastiska 223 kronor per dag resten av din arbetslöshet. Dessa kallas för ”sanktionsåtgärder”. Det låter nästan som om det vore krig.

Man måste rapportera alla jobb man har sökt en gång i månaden och missar man att lämna in sin aktivitetsrapport så får man först en varning och andra gången blir man av med en viss ersättning.  Aktivitetsrapporter infördes i september 2013 efter beslut av Socialdemokraterna och den dåvarande borgerliga regeringen. (de rödgröna är alltså inte oskyldiga).

 

ARBETSFÖRMEDLINGEN PRIORITERAR ”DE SOM STÅR LÄNGST BORT PÅ ARBETSMARKNADEN”

Men oavsett om det är de borgerliga eller de rödgröna som styr så verkar det som om Arbetsförmedlingen prioriterar de som står längst bort på arbetsmarknaden medans vi som är nära att få heltidsjobb får klara oss själva. Vore det inte det bättre om det var tvärtom eftersom Arbetsförmedlingen då kan stryka oss från listan?

Jag själv kommer att gå en kortare utbildning snart (en utblidning på två veckor) men kan jag stämpla medans jag går denna utbildlning? Icke sa Nicke. De 14 dagarna så får jag klara mig själv eftersom jag inte står längst bort på arbetsmarknaden (vilket var det svar jag fick när jag mailade och frågade arbetsförmedlingen). Vilka är de som står längst bort på vår krävande arbetsmarknad? Det är givetvis långtidsarbetslösa och folk med utländsk bakgrund. Det verkar som om det är viktigare för svenska politiker att ge folk med utländsk bakgrund ett jobb än att det är att ge jobb till etniska svenskar och  Stefan Löfvén är inget undantag. Nu pratas det hej vilt om hur mycket man ska hjälpa de nyanlända att komma in på arbetsmarknaden och det verkar som om etniska svenskar  inte har samma höga prioritet. Detta är resultatet när vi har en politik som ger högsta prioritet till flyktingar. Och sedan undrar politikerna varför Sverigedemokraterna går framåt i opinionsundersökningar?

 

ALLIANSENS HÅRDA KRAV FÖR ARBETSLÖSA

Men oavsett SD:s framgångar så är det en rödgrön regering som regerar på en borgerlig politik för tillfället. F.o.m. första mars 2015 kom nya regler för de som får aktivitetsstöd  och lika säkert som amen i kyrkan så levererade Alliansen nya hårda krav och hotelser. Hårda krav gäller inte bara arbetslösa utan präglar också sjuka som har med Försäkringskassan att göra. Försäkringskassan har i princip blivit en undertryckande myndighet och historierna som man läser av folk som har med Försäkringskassan att göra är helt otroliga.  Man kan fråga sig hur mycket smärta som Alliansen faktiskt har genererat. De hårda kraven i a-kassan som jag har nämnt här är bara en del av Alliansens nedmontering av a-kassan.

Reinfeldt klagade på att SD indelade folk i grupper såsom ”vi” och ”de” men Reinfeldt själv måste ha varit den största ”indelaren” av dem alla. Det finns ingen som har skapat så mycket utanförskap som Fredrik Reinfeldt. Det är bara att läsa historierna om utförsäkringar, historierna om utan ersättningar  och man förstår att många sitter som i en rävsax tack vare Moderaternas och Alliansens hårdföra politik.  Då förstår man att Reinfeldt var decenniets hycklare.  Nu för tiden slipper vi lyckligtvis Reinfeldt men Moderaternas och Alliansens filosofi lever onekligen kvar och det blir de arbetslösa och sjuka som får sitta med svarte petter om Alliansen vinner 2018.  De borgerliga har ofta saboterat a-kassan och 1993 t.ex. så tog de borgerliga a-kassans indexering. Vill du ha hårda krav och en fortsatt usel a-kassa så ska du rösta på moderaterna i riksdagsvalet 2018.

 

VILKA NYA REGLER BEHÖVS FÖR A-KASSANS NYA ANSIKTE?

Avslutningsvis så kan man konstatera att Moderaterna och Alliansen inte kommer att förbättra a-kassan men vilka förbättringar behövs göras i a-kassan? Man borde lätta på de hårda reglerna som krävs för att bli antagen till a-kassa. Att ha det senaste årets medelinkomst som bas är en tveksam ide eftersom om man  har varit ledig en månad så får man lägre ersättning (tack Anders Borg). Kanske man borde göra som man hade innan Alliansen började sabotera, nämligen sex månaders snitt och då även ta de månader som man hade högst inkomst och snitta på dessa? Deltidsregeln måste bort. Jag vet inte hur mycket oreda denna deltidsregel skapar. Låt folk jobba deltid istället för att börja stämpla heltid. Pressen och de hårda villkoren måste bort och man måste sluta hota folk med avstängningar om de gör misstag. Ersättningen för de som inte kvalificerar för maxbeloppet måste höjas, man bör inte bara fokusera på de som kvalificerar för maxbeloppet. Det behövs många nya och bra regler för a-kassan.

De rödgröna har fått ändan ut vagnen och har aviserat förbättringar i a-kassan f.o.m. hösten 2015. De förbättringar som de har aviserat är att taket i a-kassan höjs. Dvs de som har en hög inkomst och som kvalificerar för maxbeloppet kommer att få ut mer vid arbetslöshet. Förslaget är att taket i a-kassan skulle ligga på runt 25 000 kronor och Socialdemokraterna vill även att ersättningsnivån ska ligga på 80 % under hela arbetslöshetsperioden och det måste man ju ändå se som en förbättring. S vill också att a-kassan ska administreras av facken och det håller jag verkligen med om. Vad jag vet så administreras a-kassan av staten nu och det har ju bevisligen inte varit en bra ide.
A-kassan borde vara en fungerande försäkring som man har mellan jobben, den borde inte vara en bestraffning.

Nu hoppas jag på en förbättrad a-kassa i höst 🙂

 

Intressant läsning om a-kassans utveckling

FOTO

Foto riksdagshuset Wikipedia

Kommentera