Fortum säljer sitt svenska elnät

DO YOU LIKE THE BLOG? PLEASE MAKE A DONATION.

För några år sedan fick jag elräkningar som inte var av denna värld och då var jag ensamstående och bodde i en etta så jag blev förvånad av de höga elräkningarna. De höga elräkningarna var givetvis ett resultat av våra inkompetenta politikers beslut om att privatisera elnätet på 90-talet. Ett beslut som vi alla kommer att få lida av. Det var mycket protester här och där mot de höga elpriserna men de senaste åren har i alla fall jag fått en mer normaliserad elräkning även fast jag tycker att den är för hög. Jag vet inte vilka faktorer som har spelat in i detta och jag tycker fortfarande att elnätet bör förstatligas och inte vara i händerna på kapitalister.

Nu läser jag att Fortum säljer sitt elnät i Sverige för dryga 66 miljarder kronor och köparna är de svenska pensionsförvaltarna Första AP-Fonden, Tredje AP-Fonden och Folksam samt den kanadensiska infrastrukturinvesteraren Borealis Infrastructure Management Inc.

EU har som vanligt ett finger med i spelet och det finns ett direktiv som går ut på att elnätet och producenterna av el måste tillhöra olika bolag.

Tittar jag på Borealis Infrastructure Management Inc hemsida så läser jag att de investerar i infrastrukturer. Herregud, har man som affärside att investera i infrastrukturer så har man onekligen gott om pengar på banken.

Så vad ska man säga om allt detta? Är det bara en tidsfråga innan elpriserna skjuter i höjden igen? Har vi bara en tillfällig respit?  Jag känner mig maktlös som elkonsument och det faktum att svenska politiker har sålt ut elnätet. Att EU ska ett finger med i spelet gillar jag inte heller och det hade varit bättre om Sverige frigjorde sig från EU:s inflytande och stod på egna ben istället. Något som tyvärr verkar omöjligt med dagens politiker.  Och hur kommer Energimarknadsinspektionen att reagera? För några år sedan verkade det som om EI gick elbolagens ärenden. Hur är det nu för tiden?

Det är dags att förstatliga elnätet!

 

Kommentera