NSA och dess spioneri

DO YOU LIKE WHAT YOU ARE READING? PLEASE MAKE A DONATION.

Pusha

Pusha
Spionorganisationen NSA – National Security Agency – har tillgång till databaser från stora IT-företag såsom Apple, Facebook, Google, Microsoft, Yahoo, AOL, Paltalk och Skype. Hos dessa företag samlar NSA information om bilder, video, ljudinspelningar, fotografier, e-post och så kallade dataloggar. Det sägs att övervakningen sker på européer men även att miljontals amerikanser ska stå under bevakning utan att vara misstänkta för något.

Edward Snowden – en före detta anställd på CIA och NSA – har läckt ut uppgifter om att NSA och FBI övervakar miljontals amerikaner och folk utanför USA utan att dessa är misstänkta för något. Snowden säger att NSA har fått tillgång till databaser från stora IT-företag: Apple, Facebook, Google, Microsoft, Yahoo, AOL, Paltalk och Skype och att NSA samlar in data om epost-trafik och aktiviterer från mobila enheter för att spåra var användaren befinner sig. På så sätt så spårar NSA människors kontakter och förflyttningar. Syftet är att spåra mål utomlands. Det sägs även att NSA övervakar trafiken via bredbandsbolaget Verizon och ger således NSA information om alla telefonsamtal i deras system.

PRISM, FISA OCH THE PATRIOT ACT
NSA’s spionprogram går under namnet Prism. Prism ska ha pågått i cirka sju års tid. Prism godkändes i en hemlig specialdomstol vid namn ”Fisa”. Prism utvecklades i kölvattnet efter 9/11. Då infördes den s.k. Patriot Act. En lag som innebär stora befogenheter vad gäller övervakning av medborgarna.

OBAMA KRÄNKER BARA VÅRA RÄTTIGHETER LITE GRANN
President Obama säger i ett uttalande att detta program är nödvändigt för att skydda nationen och för att bekämpa terrorism. Obama lugnar oss med att säga att det bara handlar om utländska medborgare.(Puh, jag var riktigt orolig ett tag). Fast många menar att även amerikanska medborgare blivit måltavla för övervakning. Obama säger också att Prism bara innebär mindre inskränkningar i medborgarnas privatliv. Obama säger att de har övervakat telefonnummer och samtalens längd. 

 JAMES CLAPPER
 Chefen för NSA – James Clapper – säger att avslöjandet från Snowden är ett hot mot landets säkerhet (Var har jag hört den förut?). Clapper påpekar också att det bara är människor utanför USA som är måltavlor.

Nätprotester mot NSA

Nu finns siten stop watching us   där man kan skriva under i protest mot den övervakning som sker. Namnlistan ska lämnas över till amerikanska kongressen. Jag har skrivit under och jag hoppas du gör samma sak.

IT-JÄTTARNAS KOMMENTARER

Facebook kommenterar händelsen med:
“Vi tillåter inte någon myndighet att gå in i våra servrar. När vi blir ombedda att lämna ut information om specifika individer, så prövar vi noggrant begäran och vi lämnar bara ut det vi får enligt lag.”

Microsoft menar att man ”bara ger ut kunddata då vi får en lagligt bunden order eller stämning, och aldrig på frivilliga grunder”

Google säger: ”att man ”bryr sig djupt om säkerheten för sina användares data” och inte lämnar ut den till statliga myndigheter.

 ”Jag vill inte leva i en värld där allting jag gör och säger registreras”

 ”Jag vill inte leva i en värld där allting jag gör och säger registreras”,

USA PLAYING GOD
Att USA står över lagen är ingen nyhet.  i Pakistan dödas oskyldiga av USA:s drönare och på Guantanamo-basen torteras fångar och får ingen rättslig prövning. Allt i namn av  ”kriget mot terrosrismen”.

SPÅRAD PÅ INTERNET
Google och Facebook spårar vårt surfande på internet  och bygger upp enorma databaser av dessa.  Själv har jag installerat ett antal anti-spårnings program. Förhoppningsvis försvårar de spårningen lite grann.  Jag tycker det var bra gjort av Snowden att göra det han gjorde. Jag hoppas han klarar sig bra trots allt.

SVERIGE OCH FRA
Det blir ju svårt att inte börja tänka på FRA när detta nystas upp. Jag antar att FRA är någon slags svensk version av ”kampen mot terrorismen”, en kamp som blev terrorism i sig självt. FRA-lagen antogs 2008 och gav försvarets radio anstalt – FRA – rätt att avlyssna all data- och telefontrafik som passerar Sveriges gränser – utan att det finns någon brottsmisstanke (Där försvann den integriteten). Signalspaningen har nu expanderat i Sverige och även SÄPO och Rikskriminalen har nu rätt att snaska sig i vad hederliga medborgare pysslar med. Det var en uppgörelse mellan regeringen och Socialdemokraterna  och motiveringen var att Rikskriminalens arbete skulle underlättas om de får möjlighet till signalspaning (ja det gör det säkert).

Riksdagsbeslutet: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/201213pPolisens-tillgang-ti_H001JuU7/

FRA LYSSNAR NÄR DU KOMMUNICERAR MED MYNDIGHETER
Det senaste är att FRA nu börjar tjuvlyssna när du kommunicerar med myndigheter. TDV – trafik-detektering och varningssystem  kallas metoden. Om du hör ett ”klick” i telefonen när du pratar med myndigheten så vet du att någon snubbe med glasögon från FRA antagligen sitter och dreglar och lyssnar på dina problem.

Diskussion på forumet Flashback om TDV:
https://www.flashback.org/t2135140

 

Advokatsamfundet och Datainspektionen var emot FRA-lagen . Advokatsamfundet och Datainspektionen var starkt kritiska mot FRA-lagen.

Stoppa FRA-lagen  är en site som arbetar mot FRA-lagen. Jag är dock osäker på om sidan fortfarande uppdateras. 

DATALAGRINGSDIREKTIVET
Frågan är om EU är så mycket bättre än FRA? Datalagringsdirektivet – som antogs år 2012 –  innebär en skyldighet för operatörer att lagra trafikuppgifter från internet- och telefontrafik för brottsbekämpande syften (den frasen känner jag igen). Direktivet handlar bl.a. om att de övervakar vilken mail-adress som mejlade till en annan, vilken abonnent som hade vilken IP-adress, samt var någonstans en mobiltelefon befann sig när ett samtal pågick

Eftersom Sverige är med i Big Brother (EU) så var de tvungna att genomföra lagen (är det någon mer än jag som ångrade att de röstade ja till EU? 

Vad jag läste idag 1/7 2013 så ska visst USA ha hackat sig in hos EU. Det börjar ju bli riktigt roligt det här 🙂 Bra att USA får på näsan.

Tidningen Der Spiegel om USA:s spionerande på EU. Jo jag vet, artikeln är på tyska men jag ville ge tidingen en inlänk som belöning för att de avslöjar USA :NSA USA EU .

 

 

 

Sveriges Radio om NSA och PRISM .
Svd om National Security Agency FISA .
Edward Snowden, NSA .
Microsoft NSA . Microsoft har gett NSA tillgång till det mesta tyvärr.

Mer om Edward Snowden, NSA, Barack Obama .
The Guardian
Blogg om Edward Snowden
Blogg om Edward Snowden, NSA .
 
NSA- spöket
http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.540940
http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.490977
http://www.idg.se/2.1085/1.541235/fra–flera-dataintrang-mot-svenska-intressen
http://www.huffingtonpost.com/2013/09/05/gmail-ads-email-scanning_n_3871246.html

 

 

 

Kommentera