NATOS HEMLIGA ARMEER

168 total views, 1 views today

Jag har läst boken Natos hemliga armeér av författaren Daniele Ganser. Här är min kortfattade recension.

1969 hade flertalet bomber exploderat på centrala platser i Rom och Milano. 16 personer dog och många lemlästades och sårades.  Delar av en bomb hade hittats i en villa tillhörande en vänsterinriktad författare som greps av polisen.  Attentatet skylldes på kommunisterna och extremvänstern.  Många kommunister blev gripna. Den italienska underrättelsetjänsten gjorde sitt yttersta för att förstöra bevis och förhindra utredningen.  Efteråt har det visat sig att kommunisterna var oskyldiga och att det hela var en false flag attack i syfte att krossa kommunisterna.  Mycket pekade på att en hemlig organisation låg bakom attentatet.

Italien drabbades av många liknande terrordåd under kalla kriget, vilket även andra europeiska länder gjorde. Många människor fick sätta livet till.  Många attentat blev inte uppklarade medans många härleddes till denna hemliga arme.  Undersökningar började göras och till slut uppdagades det att Nato och CIA skapat hemliga terrorgrupper i flera europeiska länder. Dessa gruppers mål var ofta att bekämpa kommunismens utbredning. Man kan säga att CIA stod för arbetet ute på fältet medans en del av Nato övervakade operationerna. Deras mål var politiskt i syfte att styra landet i den riktning som Washington ville.

Dokumentär om Operation Gladio

Gladio  var namnet på den italienska grenen av Natos hemliga armeér. ”Gladio” kommer från italienskan och betyder ”svärd”.   Armeerna hade olika namn i olika länder. Nato själv kallade sina armeer för ”stay behind”.

Boken tar också upp aspekten att det kan ha varit en operation av Stay Behind som mördade Olof Palme.

 Boken var väldigt  bra i början men sedan blev det mer en upprepning.  Men det finns  många guldkorn i denna bok som gör att man absolut bör läsa den.  Bara det faktum att Nato och CIA håller på med terrordåd i syfte att skapa false flag attacker är ju en sensation i sig.  Har Nato/CIA fått stå till svars för sina brott? Nej, självklart inte. Det verkar som om Nato och CIA har tillstånd att göra precis som de behagar och komma undan med det.

 

Referens

Karneval förlag säljer boken

Adlibris: Nato och Operation gladio

Bokus. Natos hemliga armeér

 

 
 

 

Share

Kommentera