KOMMER ISLAND ATT CENTRALISERA BANKVÄSENDET?

DO YOU LIKE WHAT YOU ARE READING? PLEASE MAKE A DONATION.

27/8-2016
Kommer Island att se till att det blir dess Centralbank som får auktoritet att skapa landets pengar istället för kommersiella banker?

I detta nu så håller Island på att jobba med en utredning vars resultat kan bli att auktoriteten att skapa pengar går till Islands centralbank istället för de kommersiella bankerna. Anledningen till varför Island överväger detta är pga de ekonomiska kriser som landet har erfarit. Varje gång Island har genomgått en ekonomisk kris så har det berott på att de kommersiella bankerna har lånat ut för frikostigt med pengar och således gjort att folk och företag inte har kunnat betala tillbaks sina skulder.

Problemet med de kommersiella bankerna är att de skapar pengar ur tomma intet. Varje gång du tar ett lån hos en kommersiell bank så skapas dessa pengar genom att banken skapar siffror på en datorskärm. Faktum är att det är just denna företeelse som ger våra banker en sådan enorm makt. Och eftersom dessa kommersiella banker är privata banker så är de ute efter vinst. Och således denna lånekarusell. Banken själv förlorar ju aldrig eftersom de kan i princip skapa hur mycket pengar den vill.

Skulle Island centralisera tryckandet av pengar till dess Centralbank så är det ett mycket positivt steg. Det skulle stabilisera den Isländska ekonomin och den skulle kunna bli ett viktigt prejudikat för resten av planetens banker. Det stod dock ingenting om Islands centralbank kommer att upphöra att skapa pengar ur tomma intet. Men det är hur som helst ett stort framsteg om denna centralisering skulle ske. Den internationella bankmaffian kommer givetvis att skrika i högan sky eftersom deras makt nu är hotad.

 

Heja Island 🙂

Referenser

Positive money: Iceland monetary reform

The Telegraph: Iceland banking system

 

 

Kommentera