Kan man polisanmäla en tiggare?

DO YOU LIKE THE BLOG? PLEASE MAKE A DONATION.

10/7- 2015
Kan man polisanmäla en tiggare? Ja självklart kan man det, frågan är bara om det ger någon effekt? Där jag bor så har vi givetvis en tiggare (eller tiggerska) utanför den lokala Coop-butiken. Varje gång jag går förbi och ska handla så får jag det sedvanliga:

– Tack så myket, tack så myket.

Tiggerskan sitter parkerad precis utanför ingången i princip sju dagar i veckan.

Iofs så kan jag stå ut med att en tiggare/tiggerska frågar mig om pengar varje gång jag för förbi men om jag får välja mellan att ha en tiggare som frågar mig om pengar varje gång jag går och handlar eller tiggarfritt så väljer jag hellre det senare.

Jag har lite svårt för romernas livsstil. Förvisso hyser jag inga tvivel om att romerna diskrimineras i sina hemländer, och det är ju synd, men jag kan ärligen säga att jag inte har mycket sympati för dem.

Regeringen införde ganska nyligen strängare regler för EU-migranterna. Det handlade om att det skulle bli lättare att avhysa tiggare med tanke på romernas olagliga bosättningar. Det andra var att det är olagligt med organiserat tiggeri. Detta är givetvis ett steg i rätt riktning.

Det är olagligt att samla in pengar på gatan utan tillstånd, vilket är precis vad romerna gör. Jag gjorde en polisanmälan på min lokala rom utanför Coop-butiken för att se vad som skulle ske. Brottet var just att  tiggarna samlade in pengar utan tillstånd. Svaret jag fick var ”Förundersökning inleds inte”. Motivering: ” Det finns inga spår eller andra åtgärder att vidta som kan tänkas leda till att brottet klaras upp.”

Det lät som en konstig motivering? Det är bara för mig att gå ut fem minuter och spela in tiggaren med mobilen så har jag bevis. Jag ska ta och ringa upp och fråga mer ang. detta även fast det är föga troligt att jag kommer att driva detta ärende vidare.

Kanske jag skulle leka polis och samla på mig lite bevis på att tiggeriet är organiserat?  Faktum är ju att det finns många vittnesmål där folk har sett bossen samla in tiggarens pengar på plats.

Kan man polisanmäla en tiggare? Svar ja, men frågan är om det hjälper?

 

1 Comment

  1. Jag tycker också att det var en konstig motivering då de inte har tillstånd. Du kan dock trösta dig med att alla i hela Sverige är utsatta för samma sak. Tiggare som sitter och tigger så nära intil butiksdörren så att man nästan håller på att snava över dem. Det är ju också konstigt att de får tälta hur länge som helst i skogen. Vi vanliga svenskar får högst tälta någon natt enligt lagen.
    Tiggarnas problem måste lösas i deras eget land. De har ett land. Det är inte krig där.
    SD går framåt pga. folks irration över bl.a tiggerifrågan. Jag tror att det kommer att bli en förändring rätt snart. Bl.a för att de andra partierna inte vill att SD skall bli större än de. Tongångarna har ju hårdnat, även bland sossarna. Nyligen kom man ut med att man skall ta tag i organiserat tiggeri. Vi får se vad som händer till hösten. Frågan kommer nog att stötas och blötas. Bara det att man kommer att avhysa folk som bor i tiggarläger är ju ett steg framåt.
    Samtidigt måste de ha hjälp i sina egna länder. Socialministerna har ju varit nere i Rumänien och slutit något avtal. Frågan är om det hjälper eller att det går för långsamt. Det finns EU-pengar att hjälpa folk.
    Romer har dock alltid varit ett resande folk. Frågan är om de trivs med det.

Kommentera