Jag tävlade i Postkodlingo!

DO YOU LIKE WHAT YOU ARE READING? PLEASE MAKE A DONATION.

Pusha

Jag torkade svetten från pannan. Min tävlingspartner – Olle – hade precis missat att pricka in ett ord på fem bokstäver och turen gick över till motståndar laget – två vassa damer i övre medelåldern som inte verkade ha gjort annat än att lösa korsord hela sitt liv. Den ena damen – Agnes – fick sin chans och satte ordet på första försöket! Publiken hurrade. Jag och Olle tittade på varandra, hur skulle detta sluta?

Ja det kanske lät lite överdrivet men jag och en bekant var faktiskt med och tävlade i Postkodlingo tisdagen 4/6 2013. I Postkodlingo tävlar man om att kunna ord på fem bokstäver. Det är två lag som tävlar mot varandra. Programledare är Henrik Johnsson. Högsta vinsten är 50 000 kronor. Man får se första bokstaven och sedan ska man gissa vilket ord det är. Man tävlar i lag och laget får fem försök på sig innan turen går till motståndarlaget. Turen går också över till motståndarna om man stavar fel eller säger säger ett ord som inte finns.

GJORDE PROV FÖR ATT KVALA TILL POSTKODLINGO

Jag är medlem på en statistsida och där sökte de deltagare till postkodlingo. Allvarligt talat visste jag inte vad postkodlingo var för något men jag tänkte: ”varför inte” . Jag gick ut på statistgruppen på Facebook och frågade om någon hade lust att vara med. En annan statist respondade ( vi kan kalla honom Olle) och vi anmälde oss till Jarowskij. Jarowskij bad oss komma till deras kontor för att göra ett test ( så att de kan avögra om vi är kvalificerade).  Jaha, tänkte jag, där sprack den drömmen. Jag är ingen hejjare på ord direkt och jag hade inte läst på. Min tävlingspartner var dock duktig, sade han. Så vi åkte iväg till Jarowskij och gjorde testet. När jag satt och gjorde testet undrade var tusan jag höll på med egentligen, det var många frågor jag inte kunde och var tvungen att lämna blanka. Testet gick ut på ordkunskap och på att vara snabbtänkt. Jag vet inte riktigt om jag är bra på någotdera. Min tävlingsparnter sade efteråt att han tyckte det gick bra för honom. Jag sade att det inte gick så bra för mig.

 

VI BLEV GODKÄNDA FÖR ATT TÄVLA I POSTKODLINGO

Någon dag senare blev vi kontaktade av den ansvarige för testet och hon sade att vi blivit godkända och frågade om vi ville vara med i tävlingen. ”Javisst” svarade vi. Jag måste erkänna att jag var lite överraskad att jag blev godkänd. Hade de sänkt ribban eller? Vi fick en tid om att tävlingen skulle vara om cirka två veckor. Vi skulle komma till Filmhuset vid Gärdet i Stockholm. Jag har varit en gång tidigare på Filmhuset när jag var publik till Filip & Fredriks show ”Nugammalt” (vilket var en riktigt rolig upplevelse).

 ”Är ni sadistkompisar eller?”

VI KOM TILL FILMHUSET STOCKHOLM

Jag pluggade på så att jag kunde reglerna och sedan övade jag på något som kallas ordfemman. Där övar man på att komma på ord på fem bokstäver på tid. Jag övade på detta några timmar och det hjälpte mig väldigt mycket. Jag kände att jag i alla fall skulle överleva dagen.  Jag och min tävlingspartner kom till Filmhuset och blev lotsade till ett samlingsrum. Där var de andra tävlande. Vi skulle möta två kvinnor. Ena kvinnan sade

– Jaha, vi ska visst möta er. Ni är sadistkompisar eller?

Hon menade statist-kompisar.  Först blev jag lättad eftersom jag tror det är svårare att klå grabbar men sedan förstod jag att detta var tanter som antagligen har hållit på med korsord typ 50 år. Jag misstänkte att vi skulle förlora.

 

 Vi skulle dock inte tävla förrän om cirka tre timmar. Vi snackade ett tag och sedan så blev alla lotsade till tävlingslokalen. Vi skulle vara publik medans de andra tävlade. Vi satte oss i studion och efter ett tag kom programledaren Henrik Johnsson. Studio-personalen jobbade med att få igång showen. De pratade med deltagarna, satte på dem någon slags mikrofon, förklarade lite hur det hela fungerade, instruerade oss o publiken hur vi skulle göra.  Efter ett tag var det dags att köra igång. Henrik höll sitt intro och vi applåderade. Det var skoj att se de andra tävlade. Jag antar att den gemensamma nämnaren för de tävlande är att de gillar ord och pysslar mycket med sådant, t.ex. korsord.

VÅR TUR ATT TÄVLA I POSTKODLINGO

Två tävlingar senare så var det våran tur. Vi blev först sminkade och sedan gick vi upp på scen. En kille satte på oss mikrofonerna och producenten instruerade oss hur det hela gick till. Vi fick lite extra besök av en skolklass och det var väl cirka 20 personer i publiken. Sedan satte vi igång. Vi gjorde sten, sax och påse med det andra laget och jag lyckades fixa så att vi kunde börja.  Jag kan tyvärr inte säga resultatet eftersom det ingår i avtalet att inte avslöja det. Det avsnitt som jag var med i kommer att visas på TV 4 den 9 augusti 2013 om ni vill se min vackra nuna 🙂  I stort så var det hela väldigt roligt och jag skulle inte ha något emot att göra något liknande. Är du själv intresserad så kan du anmäla ditt intresse. Ett tips är dock att öva innan du sticker iväg och gör testet. 

 

Postkodlingo . En annan person som har tävlat i postkodling och som skriver om det på sin blogg.

3 Comments

 1. hej jag vill vara med på postkodlingo men hur vlir man med i tävlingen jag och en kommpis ska vara med hur gammal måste man vara för att vara med i tävlingen

  1. Hej! Jag skulle vilja vara med i postkodlingo 2014 tillsammans med min syster
   vi var med förra året men det skulle vara roligt att vara med igen i år.

   Hälsningar
   Maj-Britt

Kommentera