Jag blev beviljad A-kasssa

DO YOU LIKE WHAT YOU ARE READING? PLEASE MAKE A DONATION.

Jag blev till slut beviljad A-kassa (arbetslöshetsförsäkringen). Inte för att det är så mycket att skryta om. Skulle jag bli heltidsarbetslös så skulle jag få ut ca 8 000 kr netto. Det är bättre än ingenting men inget man överlever speciellt länge på. Just nu är jag deltidsarbetslös och man får ju bara ersättning 75 dagar om man är deltidsarbetslös. förut kunde man jobba 300 dagar deltid. Vi får tacka Moderaterna och Alliansen för den fina regeln. Arbetslöshetsersättning heter det med ett finare ord.

 

arbetslös
Svensk A-kassa.

ATT FÅ ARBETSGIVARINTYG INTE DET LÄTTASTE

Att bli godkänd för A-kassa är inte det lättaste. För det första så måste du ha arbetat x antal timmar för att kunna bli godkänd. Sedan så har vi det här med arbetsgivarintyg. Du måste redovisa för A-kassan hur många timmar och hur mycket du har tjänat ett år tillbaks i tiden. Dina arbetsgivare måste alltså fylla i arbetsgivarintyg. Jag själv har haft hur många som helst arbetsgivare det senaste året med tanke på att jag har jobbat som statist.
En sak som jag märkte var att många av de arbetsgivare jag jobbar för hade dålig koll på hur mycket jag hade arbetat hos dem. Jag fick tillbaks felaktiga summa timmar. Nästa gång jag ansöker om a-kassa så ska jag skicka med mina noteringar om hur mycket jag har jobbat hos dem för att underlätta för dem. En arbetsgivare måste fylla i blanketten arbetsgivarintyg, det  går inte att komma med egna versioner vilket det var 2-3 stycken arbetsgivare som gjorde. Nästa gång ska jag lämna en länk till arbetsgivarintyget så att det blir rätt på en gång.
OM du till slut blir godkänd så har du sju karensdagar innan du får ersättning. Sju dagar då du inte får ett öre. Skulle du ha sagt upp dig på ditt jobb så har du två månaders karensdagar om jag inte minns fel.

ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN HAR INTE HÖJTS PÅ ÖVER TIO ÅR
Den svenska A-kassan är knappast i optimalt skick men jag har ju tur att jag får något istället för ingenting alls. Ersättningen har inte höjts på över 10 år. Man tycker ju att A-kassan i alla fall borde följa inflationen. Som vanligt så är det Moderaterna som är mest mot A-kassan.  Alliansen höjde också avgiften till A-kassan. För mig blev det typ  200 % dyrare. Nyligen tog regeringen bor denna höjning. Regeln var väl för impopulär antar jag? Jag läste att det var många som lämnade A-kassan pga. den regeln.

 

ANDRA BLOGGAR OM ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN
deltidsarbete A-kassan
Höj A-kassan
Arbetslöshetsförsäkringen

 

 

Kommentera