Hur du får igång wampserver för att programmera med PHP

DO YOU LIKE WHAT YOU ARE READING? PLEASE MAKE A DONATION.

Jag tänkte lära mig programmeringsspråket PHP (som bl.a. WordPress är uppbyggt på). Och för att göra det så måste jag ha tillgång till en server eftersom PHP-koden läggs upp på servern. Det finns vissa program som gör att du kan göra din dator till server. De vanligaste programmen verkar vara WAMP och XAMPP.

 

Du kan ladda ned wamp på cnet.

se till att du får rätt version, dvs 64-bitar om du har en 64-bitars dator.

procedur för att få igång wampserver.(jag använder Windows 8.1)

1. starta wamp-servern.

2. kontrollpanelen. system och säkerhet. 3. administrationsverktyg. 4. tjänster. 5. hitta tjänsten ”web deployment service ” och stoppa den. 6. gå sedan till wamp-menyn och klicka på ”starta alla tjänster”. 7. Wampikonen ska vara grönt då det är grönt att köra den. 8. sedan lägger jag scriptfilen i C:\wamp\www. 9 när jag ska köra scriptet så startar jag localhost i wampen och skriver in filnamnet högst upp t.ex. ”http://localhost/filnamn.php” och så ska filen köras.

 För att kolla om wamp fungerar så gå in i menyn för wamp och klicka på ”localhost”. Om wamp fungerar så får du fram hela menyn för wamp. Fungerar det inte så får du något i stil med ”couldn’t find service”.

ÄR DIN PORT 80 REDAN UPPTAGEN?
Funkar det inte för dig att få igång wamp/xampp så kan du kolla om port 80 är upptagen av något annat program. (Port 80 är helt enkelt en kanal för överförande av data mellan din dator och Internet). För att kolla om pårt 80 är upptagen så testa följande: 

När du har installerat wamp så  kan du gå in i menyn och sedan gå till 1. apache. 2. service. 3. test port 80. 

När du klickar på ”test port 80” så ser du vilket program som använder din port 80. För mig var det Microsoft server-HTTPAPI/2.0. som använde port 80 men det ska alltså stå Apache där.

FÅ IGÅNG PORT 80
Det finns flera förslag på internet om hur man ska göra för att få wamp att fungera på port 80. Det som fungerade för mig var följande: 1. kontrollpanelen. 2. system och säkerhet. 3. administrationsverktyg. 4. tjänster. 5. hitta tjänsten ”Web Deployment Agent Service” och stoppa den tjänsten.  Detta fungerade för mig.

När jag sedan köp script via vamp så går jag in via C:// sedan wamp, sedan välja det skript jag ska köra och sedan klicka på vilken webbläsare jag vill köra det igenom.

 

Skulle  denna metod inte hantera port 80 så har du här några länkar med fler tips:

http://stackoverflow.com/questions/9621592/cant-use-wamp-port-80-is-used-by-iis-7-5

https://sites.google.com/site/anashkb/port-80-in-use

 

 

Kommentera