Hur bör en optimal Försäkringskassa vara?

försäkrinskassan_sjukintyg_läkarintyg_sjukpenning_sjukersättning
DO YOU LIKE WHAT YOU ARE READING? PLEASE MAKE A DONATION.

Tack vare den rådande modellen av Försäkringskassan så händer det att sjuka människor blir utan sjukersättning och får klara sig utan inkomst. Vad ska göras för att lösa detta dilemma och hur bör en optimal Försäkringskassa vara?

31/5 – 2015

 De senaste åren har det blivit ganska vanligt att läsa om folk som blir utförsäkrade från Försäkringskassan även fast de uppenbart är sjuka eller folk vars ansökan om sjukersättning får avslag p.g.a. den hårda linje som just Försäkringskassan kör med. Det är ingen nyhet att Försäkringskassan i Sverige idag är en ganska brutal maskin.  Försäkringskassan fick direktiv av Moderaterna och Alliansen om att ”strama åt tyglarna” och det är onekligen något som har skett.

Åtstramningarna fortsätter än idag 2015 eftersom vi har en rödgrön regering som regerar på en borgerlig budget. Senast 1:a mars kom det nya regler för de arbetslösa och de som gör arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det visade sig vara samma gamla moderatiska visa: hot, bestraffningar och undermåliga ersättningar – om man nu får någon ersättning överhuvudtaget.

Jag hittade några bloggar om de som har varit med om eller upplever i nuet resultatet av Moderaternas åtstramningar inom Försäkringskassan och sjukförsäkringen.

johan_forsell_utförsäkringar_sjukersättning_försäkringskassan
Johan Forsell Moderaterna tycker att Alliansens politik ang. Försäkringskassan är finfin: ”Jag tror att tidsgränsen har en funktion, inte minst som en blåslampa för att se till att vi kommer bort från passiviteten och från sjukskrivningar som bara löper på. Jag tror att den behövs.”

 

LASTBILSCHAUFFÖR UTAN ERSÄTTNING TROTS SJUKDOM

En lastbilschaufför fick diskbräck i nacka och ländrygg. Han fick känsel- och kraftlöshet i både armar och ben, domningar i ansiktet och yrsel. Med dessa symptom så skulle han med andra ord vara en trafikfara om han gav sig ut på vägarna vilket var vad polisen bekräftade för honom när han frågade dem.

Chauffören fick nobben av Försäkringskassan eftersom de tyckte att han var fullt arbetsför. Försörjningsstöd fick han inte heller eftersom Socialtjänsten ansåg att hans sambo hade för hög inkomst.  Hans räkningar hamnade hos Kronofogden och han fick vara utan inkomst i flera månader och var tvungen att spendera de pengar han hade sparat. Chauffören avslutar orden med ”fyfan vad sårbar man blir om man blir sjuk”.

KVINNA FRÅNTAGEN SJUKERSÄTTNING OCH BOSTADSTILLÄGG, FICK MEDDELANDE I EFTERHAND

En kvinna som varit sjukskriven för kronisk värk i nacke och skuldra samt led av depression fick besked om att hennes bostadstillägg och sjukersättning dragits in för 16 dagar sedan. Hon stod alltså helt utan ersättning och fick veta i efterhand detta.

Jag vet inte hur situationen slutade. Det kan tänkas att hon sökte försörjningsstöd men kraven för att få försörjningsstöd är hårda. I princip så måste du göra dig av med allt av värde som du har innan du kan söka försörjningsstöd. Det innebär alltså att sälja bil, hus, bostad, spendera besparingar etc.

 

 LISBETH – FICK EJ ERSÄTTNING EFTERSOM HON VARIT SJUK

Lisbeth drabbades av ryggproblem. Till slut gick det inte att arbeta och hon sjukskrevs på heltid och fick s.k. tidsbegränsad sjukersättning. År 2010 kallades Lisbeth till möte med arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Då var Lisbeth så sjuk att hon inte kunde gå och arbetsförmedlingen bedömde att hon inte var arbetsförmögen. Lisbeth ville fortsätta sin sjukskrivning eftersom det var uppenbart att hon inte var arbetsför. Försäkringskassan sade att hon kunde sjukskriva sig men att hon inte skulle få sjukersättning eftersom hennes SGI (sjukpenning grundande inkomst) var noll.

(Sjukpenninggrundande inkomst = Försäkringskassan baserar din eventuella kommande sjukersättning på din årliga arbetsinkomst. Dvs. om du inte har arbetat den senaste tiden så blir det väldigt svårt att få sjukersättning från Försäkringskassan. Så var det inte före 2008, då kunde man få sjukersättning även fast man inte hade arbetat före ens sjukdom. Vem kom på iden med att man måste ha jobbat för att få sjukersättning? Svar: Moderaterna ).

Sedan deltidsjobbade Lisbeth på ca 25 % arbetstid i något år men det gick till slut inte  p.g.a hennes rygg. År 2014 fick Lisbeth till slut sjukersättning. Hon får ut cirka 7 300 kr efter skatt och det ska hon klara sig på.

ELISABETH OCH PROBLEM MED FÖRSÄKRINGSKASSANS LÄKARE

Elisabeth hade varit sjukskriven från och till i några år p.g.a hypotyreos (sköldkörteln strular och man mår dåligt på flera sätt). Elisabeth sökte om fortsatt sjukskrivning men Försäkringskassans läkare  höll inte med och tyckte att Elisabeth var fullt arbetsför. Den läkaren hade t.o.m. blandat ihop Elisabeths uppgifter med en annan patient läkarens utlåtande bestod av rena felaktigheterna. Elisabeth provade ärendet hos Länsrätten men fick nobben, hon försökte få ärendet till Kammarrätten men fick inte det.

Redan 2007 så hade hon stött på problem med Försäkringskassans läkare. Elisabeth gick till två olika läkare hos Försäkringskassan. Den ene av Försäkringsläkarnas utlåtande var ” fullt arbetsför i alla på arbetsmarknadens förekommande arbeten”. Den andra försäkringsläkarens utlåtande blev: ”helt arbetsoförmögen i varje form av arbete”. När den första av Försäkringskassans läkare fick kännedom om den andra läkarens utlåtande så ändrade han sig och Elisabeth blev beviljad sjukersättning.

Senare blev dock Elisabeth nobbad sjukersättning och fick vara utan inkomst/ersättning i tre år tack vare Alliansens nya regler. Hon och hennes man var tvungen att sälja hus och flytta till billigare boende för att ha råd att överleva. Under dessa år så fick hon leva på sin mans inkomster. Begreppet ”anhörigförsörjd” var ett faktum och det var precis det som Fredrik Reinfeldt förespråkade.

Det finns många sådana här berättelser och ett tips är att kolla på hemsidan resurs där människor berättar om sina öden. Länk finns längre ner.

 HUR FÅR VI EN BRA FÖRSÄKRINGSKASSA?

Så hur får vi då en fungerande Försäkringskassa i Sverige? Det mest grundläggande och självklara är givetvis att inte rösta på Alliansen och framförallt inte på Moderaterna. Trots allt så är det Moderaterna som drivit på dessa frågor och resten av partierna har hakat på. Mitt tips är alltså: rösta inte på Moderaterna i riksdagsvalet 2018.

Förutom det så bör Försäkringskassan humaniseras. Om det är uppenbart att en person är sjuk så måste denne givetvis få den ekonomiska hjälp som denne behöver. Det är så det står i lagen. Det är det som vi betalar skatt för.  Som situationen är nu så måste den sjuka väldigt ofta överklaga Försäkringskassans avslag i domstol och slåss där. En process som kan ta lång tid samtidigt som ekonomin fallerar. Försäkringskassan måste alltså sluta upp med deras systematiska avslag och ge människorna en chans. Om inte Försäkringskassan kan göra det så hoppas jag innerligen att alla sjuka fortsätter att överklaga och stämma Försäkringskassan till FK druttar omkull. Det behövs verkligen en reformering på detta område.

jag har lyssnat lite på Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och jag har fått intrycket av att hon är en sund person. Hon vill som bekant ta bort den övre gränsen i sjukförsäkringen och det kan vara ett steg i rätt riktning. Oavsett så har jag  svårt att tro att de rödgröna ska vara lika brutala som Moderaterna och Alliansen.
Moderaterna å andra sidan fortsätter som sagt i samma hjulspår. Ganska nyligen sa Moderaten Johan Forsell:

”Jag tror att tidsgränsen har en funktion, inte minst som en blåslampa för att se till att vi kommer bort från passiviteten och från sjukskrivningar som bara löper på. Jag tror att den behövs.”

Det ska bli skoj den dag då Moderaterna får en blåslampa i baken. Förhoppningsvis kommer denna blåslampa i riksdagsvalet 2018 där de antagligen kommer att göra ett rekorddåligt val. Kanske folk fick upp ögonen på vad deras politik leder till. Att tro att Moderaterna kommer att föra en sund politik vad gäller sjukersättningar är en villfarelse,  det är som att hälla vatten på en gås.

Kanske  Moderaterna bör  ta råd av sin gelike i öst. Europas sista diktator – Alexandr Lukasjenko – har infört en lag som innebär att arbetslösa får betala böter för att de är arbetslösa. Betalar de inte böter så döms de tills samhällstjänst.

 

KÄLLOR

Tre år utan inkomst  En sjukskriven kvinna som fick uppleva begreppet ”anhörigförsörjd”.

Nätverket ”Resurs  Nätverket resurs är en samlingsplats för de som drabbats av Alliansens brutalisering av Försäkringskassan och sjukersättningen

Lukasjenkos härjningar  Alexandr Lukasjenko bötfäller arbetslösa. Något för Moderaterna att ta efter.

 FOTON

Foto Johan Forsell Wikipedia

1 Comment

  1. Vill inte bara skylla på Alliansen. Raseringen startade 1974 när man tog bort Tjänstemannaansvaret.
    Om tjänstemannaansvaret hade funnits så hade många av de vansinniga beslut som tagits av Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och andra statliga och kommunala myndigheter aldrig kunnat genomföras. Många dåraktiga politiska beslut hade aldrig kunnat genomföras. Sverige hade idag sett helt annorlunda ut. Så för ett mänskligt framtida Sverige måste tjänstemannaansvaret återinföras. Det är en skam att politikerna tog bort Tjänstemannaansvaret!
    http://www.skrivunder.com/aterinfor_tjanstemannaansvaret_enligt_finsk_modell

Kommentera