EUROPAPARLAMENTSVALET ÅR 2019

eu election populism_farage

 Juni 2018

PRENUMERERA/SUBSCRIBE


Den 23 till 26 maj 2019 är det EU-val i Europa.  Nu har du chansen att knuffa EU i den riktning du vill.

Under perioden 23 till 26 maj 2019 så är det Europaparlamentsval inom EU. I Sverige är det 26 maj 2019 som gäller för omröstningen. Europaparlamentet är den enda institution som är folkvald och de andra sex institutionerna inom EU väljer ut sina ledamöter privat (efter sin egen agenda). Europaparlamentet är ett av de två lagstiftande organen inom EU-förvaltningen.  Parlamentet beslutar även om EU:s budget. Europaparlamentets parlamentariker (ledamöter) väljs av oss EU-medborgarna vart femte år, de är våra representanter inom EU. Europaparlamentet består av 751 mandat vara 20 stycken kommer från Sverige och parlamentet har medlemmar från EU:s alla 28 medlemsländer. I Europaparlamentsvalet så kan du välja a) politisk grupp och b) en kandidat (EU-parlamentariker). EU-parlamentet har sitt kontor i Strasbourgh, Frankrike.

Europaparlamentet består av 8 politiska grupper (partigrupper). Dessa partigrupper består i sin tur av politiska grupper som har en likasinnad politik och har därför slagit sina påsar ihop. Dessa grupper är: EPP, S&D, ECR, ALDE, GUE-NGL, Greens-EFA, ENF, EDFF samt NI (som är en grupplös samling parlamentariker). Den politiska grupp inom EU-parlamentet som blir störst i valet har en kandidat som blir ordförande för EU-kommissionen (där den egentliga makten ligger och där Jean-Claude Juncker för närvarande är ordförande). Europaparlamentsvalet 2019 blir det nionde EU-parlamentsvalet. Valet 2019 kommer att hållas efter det att Storbritannien har lämnat EU (grattis England). 

eu valet 2019_rösta på sd_
I EU-valet 2019 så röstar man på partigrupp samt väljer en kandidat som ska representera dig i Europaparlamentet.

Gillar du EU? Då är antagligen följande text ingenting för dig. Är du som jag,  en EU-skeptiker, så finns det egentligen bara två partigrupper att rösta på i Europaparlamentsvalet. Dessa partigrupper är ENF  och EFDD.

 GRUPPEN NATIONERNAS OCH FRIHETENS EUROPA (ENF)

 ENF står för Europe of Nations and Freedom Group eller på svenska: Gruppen Nationernas och Frihetens Europa. ENF består av partierna  Nationell Samling (Marine Le Pen – Frankrike), Femstjärnerörelsen (Italien), Lega (Italien), Frihetspartiet (Geert Wilders – Nederländerna), UKIP (England), Alternativ för Tyskland (AfD), Frihetspartiet (Österrike), Nya Högerns Kongressparti (Polen), Flamländskt Intresse (Belgien). ENF:s gruppledare heter Nicolas Bay.

För närvarande så har ENF 36 mandat i Europaparlamentet.

ENF_EU valet 2019 sverige_ högerpopulism_euroskeptiker_europaparlamentsvalet 2019_ sverigedemokraterna rösta på
ENF i EU-parlamentet. ENF står för mindre EU och mer självständighet. ENF säger även nej till en gemensam europeisk valuta (euron).

ENF är en högerpopulistisk och euroskeptisk grupp. Marcel de Graaf är co-president under Nicolas Bay. På ENF:s hemsida säger han vad ENF står för:

Vi vill ha ett Europa med självständiga stater. Vi vill ha ett Europa som respekterar nationell individualitet och identitet

Våra europeiska kulturer, våra värderingar och vår frihet är under attack. De attackeras av den mäktiga Europeiska Unionen. Vi attackeras via massinvandring, genom öppna gränser och genom en gemensam europeisk valuta (euron).

Länder måste få kunna göra deras egna budgetar,  få göra deras egna lagar, få ta kontroll över deras egna gränser, få skydda sitt eget språk och sina kulturer och få skydda deras egen valuta. EU tolererar inte olikheter eftersom EU inte vill ha självständiga stater.

Därför så vill ENF ha ett annat slags samarbetet i Europa. ENF står för ett Europa med ekonomiska samarbeten mellan självständiga länder.

Slut citat.

Video nedan: Matteo Salvini från italienska Lega håller presskonferens. Matteo Salvini och Lega tillhör ENF.  Lega har tillsammans med Femstjärnerörelsen bildat en högerpopulistisk regering i Italien.

GRUPPEN FRIHET OCH DIREKTDEMOKRATI I EUROPA (EFDD)

Den andra EU-skeptiska gruppen i EU-parlamentet är Gruppen Frihet och Direktdemokrati i Europa,  engelska: Europe of Freedom and Directdemocracy (EFDD). EFDD leds av ingen mindre än legenden Nigel Farage (Mr Brexit). I EFDD ingår partierna Patrioterna (Frankrike), UKIP (England), Femstjärnerörelsen (Italien), Sverigedemokraterna, Alternativ för Tyskland, Debout La France, Fria Medborgares parti (Tjeckien), Ordning och rättvisa (Litauen), Nya Högerns kongressparti (Polen).

För närvarande så har EFDD 44 mandat i Europaparlamentet.

EFDD_eu valet 2019_rösta på_sverigedemokraterna
EFDD i Europaparlamentet.

EFDD skriver bland annat följande:

Vi är hängivna till iden om demokrati, frihet och samarbete mellan nationer. Vi vill ha en öppen och transparent samarbete. Vi vill inte ha en byråkratisk europeisk superstat med centraliserad makt.

I dagsläget så kan icke-folkvalda ledamöter få stifta lagar inom EU. Ingen av EU-kommissionärerna har blivit framröstade av folket i Europa. Ingen av EU:s kommissionärer kan bli bortröstade av folket. Detta är inte demokrati.

Det är i princip omöjligt för olika länders ekonomier att samarbete med en gemensam valuta. Det är uppenbart att euron inte är en optimal valuta. Att ha två olika ekonomier som till exempel Grekland och Tyskland tillsammans i en valuta är dömt att misslyckas. Euron skapades på grund av politisk ideologi i syfte att centralisera makten och euron betraktas som ”helig” av de personer som implementerade euron. Men tittar man på euron från ett finansiellt perspektiv så är valutan inte hållbar. Det verkar nästan som om euron var avsiktligt konstruerad från start för att skapa en finansiell kris.

Slut citat.

Video nedan: Nigel Farage är partiordförande för EFDD i Europaparlamentet. I talet nedan beskriver han sin glädje över Brexit.

 

 SVERIGE OCH EU

EU:s inflytande på Sverige har varit stort och mer komma skall. Personligen anser jag att själva syftet med EU är just att dränera EU:s medlemsländer på deras makt och placera bestämmanderätten i Bryssel. Lissabonfördraget 2008 innebar att en stor del av Sveriges makt placerades i Bryssel. Givetvis fick vi svenskar inte rösta om fördraget, detta röstades om i riksdagen. Politikerna visste väl att det skulle bli ett nej.  Sverige röstade nej till euron år 2003. Denna omröstning skulle ha skrivits in i grundlagen men detta har ännu inte gjorts. Varför? Därför att våra yrkespolitiker inom riksdagen inte vill att Sverige ska lämna EU och de vill att Sverige ska gå med i euron (med undantag från några partier såsom kanske Vänsterpartiet samt Sverigedemokraterna).

Om man har några dubier angående euron så är det bara att spana in ekonomier i Europa såsom Grekland, Spanien, Portugal med mera. Dessa ekonomier har blivit försvagade och har stora ekonomiska bekymmer  bland annat för att de har anammat euron som valuta. Hade dessa länder haft kvar sin egen valuta så hade de haft större spelrum över sin egen penningpolitik, men nu är det istället ECB (Europeiska Centralbanken) som bestämmer vad dessa länder ska göra finansiellt. Nu slaktas dessa länder på sin välfärd samtidigt som mycket i länderna privatiseras av utländska intressen. Privatisering innebär att saker och ting blir mycket dyrare i samhället.

Hade vi inte haft EU:s ide om öppna gränser så hade vi inte haft den massinvandring till Sverige som vi har nu. Det är även EU som pushar för den censur som vi nu upplever på sociala medier och på internet som helhet.

Ett annat stort svek från våra yrkespolitiker skedde år 2010 då Sveriges EU-medlemskap skrevs in i grundlagen. Detta innebär att det blir svårare att lämna EU. I princip så innebär detta att om Sverige vill lämna EU så måste man först göra en grundlagsändring, sedan måste det vara ett riksdagsval efter detta och sedan ska man  rösta igenom grundlagsändringen. Sedan kan man rösta om ett eventuellt Swexit. Sjuklövern har med andra ord försvårat för oss att få en Swexit. Sjuklövern såg också till att det krävs  10 % av befolkningen som vill ha en folkomröstning istället för 5 % som tidigare. Det där med folkets vilja verkar inte ligga högt i kurs hos sjuklövern. Detta beslut från år 2010 röstades igenom i riksdagen utan offentlig debatt. De enda som röstade emot var Sverigedemokraterna. Till och med Vänsterpartiet som brukar vara EU-skeptiskt röstade för. Sjuklövern skrev även in i grundlagen att Sverige ska vara ett mångkultursamhälle i samma veva.

Just nu sveper en våg av högerpopulism/EU-skepsis över Europa. Anledningen till detta är inte svårt att förstå: projekt EU gynnar endast eliten medan den skadar gemene man. Kommer EU-eliten att ändra sig nu när folket säger sitt? Icke sa Nicke. Istället pratar man om ett ”fördjupat EU-samarbete”. Detta ”fördjupande” innebär att det blir mer överstatlighet från EU och mindre självständighet för dess medlemsländer. Anledningen till att EU skapades var just att utrota självständigheten hos dess medlemsländer. När den nationella självständigheten hos medlemsländerna är borta så spelar det ingen roll vad vi tycker om besluten i Bryssel, vi kommer ändå inte att ha något att säga till om.

 Referenser:

Hemsida för EFDD:

EFDD hemsida

Hemsida för ENF:

ENF hemsida

Wikipedia om Europaparlamentet:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Europaparlamentet

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.