ELPRISER UPP 60 % – TACK IBRAHIM BAYLAN

DO YOU LIKE WHAT YOU ARE READING? PLEASE MAKE A DONATION.

ELPRISER UPP 60 %

Jag läste nyligen i Svenska Dagbladet att elpriserna kan höjas med upp till 60 % pga den köldknäpp vi just nu upplever. De konsumenter som drabbas värst är det som har rörligt pris. Jakob Eliasson på Villaägarna ger ett exempel på att om man t.ex. har 2 400 kilowattimmars förbrukning under januari så kan räkningen hamna på mellan 1 700 upp till   4 800 kronor. Bundet pris är bättre.

Till råga på allt så har vi elbrist i Sverige och vi kanske blir tvungna att importera el. Lägg sedan till de rödgröna fjantarnas skatt på kärnkraft – den s.k. ”effektskatten”. Kärnkraftsindustrin hotar med att stänga kärnkraftverk om inte effektskatten slopas. I värsta fall kan majoriteten av svensk  elproduktion stängas ner inom några år.  Energiminister Ibrahim Baylan vill att Sverige ska fokusera på förnybar el men han kan också tänka sig diskutera effektskatten.

johan mörnstam_EON_dyr el_elpriser_sverige_sweden
Johan Mörnstam, vd för EON har inget emot ockerpriser på deras elnät.

 

POLITISK PASSIVITET ANG. SVENSK ELMARKNAD

Jag själv är ingen fan av kärnkraftverk och håller med om att kärnkraften bör fasas ut och att Sverige skaffar förnybar el. Men fram tills att man har en ersättare för kärnkraften så måste vi nog  tyvärr se till att ha kvar kärnkraftsverken. Den där effektskatten är jag skeptisk till. Sedan ska vi inte glömma det viktigaste av allt: riksdagen avreglerade elmarknaden på 90-talet. Detta innebar att kapitalister såsom Vattenfall, Fortum och Eon nu får bestämma priser på vår el. Och vad tycker du själv om att elpriset för en villa kan hamna på 1 700 till 4 800 kronor på bara en månad? Personligen tycker jag att det är hutlöst.

 

Ibrahim_Baylan_energiminister_höga elpriser_dyrt_elräkningar
Ibrahim Baylan Energiminister Socialdemokraterna gör inte ett dyft för att förbättra priser och villkor på Sveriges elmarknad

 

ENERGIMARKNADSINSPEKTIONEN – NOLL KOLL PÅ LÄGET

Den myndighet som ska agera i folkets bästa vad gäller elpriser heter Energimarknads-inspektionen (EI). Och det enda som Energimarknadsinspektionen verkar syssla med är att förlora rättegångar mot elbolagen. Vilket leder till att du och jag får betala hutlösa priser för elen till kapitalisterna i Fortum, Eon och Vattenfall – för att nämna några elbolag. Energiminister Ibrahim Baylan lyfter inte ett finger för att något ska göras åt de vanvettiga elpriserna i Sverige. Kanske beror det på att statliga Vattenfall drar in miljarders miljarder till statskassan.

Tro mig, elpriserna i Sverige kommer att bli så höga att folk kommer att hamna i ekonomiska trångmål. Vi tackar regeringen, Energimarknadsinspektionen och framförallt elbolagen för deras insatser för de höga elpriserna.

 

Referenser

Svenska Dagbladet. elpriset upp 60 %

Energimarkndasinspektionen: vi har noll koll på läget

Aftonbladet:Fortums elräkning: 6 000 kronor per månad

Expressen: Vattenfall höjer priset för elnät – igen.

Villaägarnas riksförbund hemsida

Foto

Foto: cc licens 3.0
Photo: Harry Wad [CC BY-SA 3.0 or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Pixabay:gratis foton

 

 

Kommentera