DET ÄR DAGS ATT REFORMERA FÖRSÄKRINGSKASSAN OCH SJUKFÖRSÄKRINGEN!

försäkringskassan_sjukförsäkringen_stupstocken
DO YOU LIKE WHAT YOU ARE READING? PLEASE MAKE A DONATION.

Den rödgröna regeringen kommer i höstbudgeten att föreslå att ”stupstocken” i sjukersättningen slopas.  Kommer vi att få se en reformering av Försäkringskassan och sjukförsäkringen nu?

 17/4 2015

TIDSBEGRÄNSNINGEN I SJUKFÖRSÄKRINGEN FÖRESLÅS TAS BORT

 Nu har den rödgröna regeringen meddelat att de kommer att föreslå att sjukförsäkringens bortre gräns – den s.k. ”stupstocken”–  kommer tas bort. Med andra ord så innebär det att en sjukskriven person inte automatiskt blir utförsäkrad efter 2,5 år bara för att Alliansen anser att den personen är frisk då.  Alliansen tog bort den bortre tidsgränsen under sin period. Förslaget kommer att läggas i och med höstbudgeten och om förslaget går igenom – vilket är troligt – så kommer de nya reglerna att gälla f.o.m. 1:a januari 2016.

 Johan Forsell Moderaterna tycket att det är beklagligt att den bortre tidsbegränsningen tas bort eftersom ”den rehabiliteringskedja som  funnits har haft effekt”.  Solveig Zander Centerpartiet tycker att man ska förbättra rehabiliteringen innan någon tidsgräns tas bort.

sjukförsäkringen_försäkringskassan_stupstocken_.
Den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen föreslås tas bort. Kommer den rödgröna regeringen att städa upp efter Alliansens härjningar i Försäkringskassan? Foto Regeringen Wikipedia

 

EXEMPEL PÅ HUR DET  ÄR DET ATT VARA SJUKSKRIVEN I DAGENS SVERIGE

Så vad innebär det om man blir sjuk i dagens Sverige?  Hur blir man bemött av Försäkringskassans tjänstemän och handläggare när man har en sjukdom och söker ersättning? Nedanför har jag ett antal länkar till personer som har erfarenhet av Försäkringskassan,  sjukersättning/sjukpenning och utförsäkringar.
Kvinna utförsäkrad och utan ersättning
Nobbad sjukersättning trots läkarintyg
Fick kämpa i domstol mot Försäkringskassan i tre år
 

Onådiga luntan  Onådiga luntan är en sammanställning av berättelser från personer som blivit offer för Alliansens politik inom sjukförsäkringen.

MODERATERNA OCH ALLIANSEN BESTÄMDE KURSEN FÖR FÖRSÄKRINGSKASSAN

Den försäkringskassa vi har idag i Sverige är minst sagt brutal. Sjuka människor som söker sjukersättning blir nobbade efter någon slags löpande band-princip från Försäkringskassan. Och om den sjuke vill få chans till sjukersättning  överhuvudtaget så är denna tvungen att ta ärendet till domstol och där får hen slåss med näbbar och klor. Gud vet hur många mål som pågår i domstol just nu.
Dagens brutala Försäkringskassa uppstod inte  ur tomma intet. Dagens modell av Försäkringskassan är ett direkt resultat av Moderaternas och Alliansens strategi att spara pengar på bekostnad av de sjuka. Hur den sjuke klarade sig var av lägre prioritet, det viktiga var att statens finanser var fina.

 

NEUROPSYKIATRISKA FUNKTIONSHINDER  – EN SKENANDE STATISTIK I SJUKSKRIVNINGAR

Något som också bör nämnas är  sjukskrivningar av  s.k. neuropsykiatriska funktionshinder.  Sjukskrivningar av  personer med neuropsykiatriska funktionshinder är ett område som ökar kraftigt. Orsaken till ökningen av sjukskrivningarna i detta område är att folk tjänar pengar på just psykiatriska diagnoser.

Att gå till psykiatrin för att råda bot på detta problem är som att låta vargen vakta fåren eftersom psykiaterns levebröd  baseras på antalet diagnoser utfärdade. Den verkliga lösningen är att få den sjuke att bli frisk och här behövs alternativa lösningar eftersom psykofarmakan och elchockerna endast förvärrar situationen.

SLUTSUMMERING FÖRSÄKRINGSKASSAN OCH DESS  UTFÖRSÄKRINGAR

Sist men inte minst så bör jag väl nämna att det är inte så att jag slår på stora trumman för att vi bör skapa förtidspensionärer i stora kvantiteter.  Men att säga att dagens Försäkringskassa och dagens sjukförsäkring är optimal är inte sant.
Om det är bra att ta bort tidsbegränsningen i sjukförsäkringen kan alltid diskuteras eftersom det viktigaste egentligen handlar om hur man ska få den sjuke att bli  frisk. Men å andra sidan så behövs det en reformering av sjukförsäkringen och Försäkringskassan så detta är ett steg i rätt riktning. Den rödgröna vägen är i alla fall  bättre än Alliansens bestraffningspolitik.

Kommer vi att få se en reformering av Försäkringskassan och sjukförsäkringen nu?

KÄLLOR:

Regeringen om slopad tidsgräns i sjukförsäkringen     slopad tidsgräns sjukförsäkringen

Sveriges radio om slopas bortre tidsgräns i sjukförsäkringen

1 Comment

Kommentera