DANMARK SÄGER NEJ TILL EU-SAMARBETE

danmark_eu_omröstning_nej_europol_
DO YOU LIKE WHAT YOU ARE READING? PLEASE MAKE A DONATION.

DANMARK SÄGER NEJ TILL EU-SAMARBETE

7/12 2015

Danmark röstade nyligen om landet skulle ta bort de juridiska rättsförbehåll som Danmark har gentemot EU ang. Europol och 22 andra förordningar.De kloka bröderna och systrarna i söder  röstade nej till detta förslag.

FRIHET I EUROPA. Omröstningen i Danmark gällde huruvida Danmarks undantagsregler – eller rättsförbehåll som de kallas- gentemot EU  skulle vara kvar eller inte. De undantag som Danmark har gentemot Europeiska Unionen gäller samarbete med Europol men även andra juridiska aspekter såsom frågor om skilsmässor, samarbete mot trafficking och terrorbrott, asylrättsliga frågor, falskmynteri, vårdnadstvister m.m.

Argumenten för ja-sidan var att samarbetet med EU skulle göra det lättare för Danmark att jaga stulna bilar, människosmugglare och terrorister etc.

Nej-sidan däremot fruktade att Danmark skulle överlåta en del av sin makt till EU.

Nej-sidan fick 53 % och ja-sidan således 47 %. Danmarks statsminister Lars ”löken” Rasmussen ska nu spana efter andra metoder för att Danmark ska kunna bedriva samarbete med Europol.

Danmark har några regler gentemot EU som de vill ha kvar. Dessa regler är:   
 
1. Ett EU-medborgarskap kan aldrig ersätta ett danskt medborgarskap.
2. Danmark undantas från att införa euron och den danska centralbanken ansvarar fortsatt för landets penningpolitik.
3. Danmark deltar inte i utarbetandet och genomförandet av EU:s försvarspolitik.
4. Danmark står utanför EU:s överstatliga  samarbete som gäller juridiska frågor och unionens inrikespolitik.

 

MALMENS KOMMENTAR

Äntligen lite goda nyheter. Våra bröder och systrar i syd har återigen visat att man kan stå på egna ben.  Jag kan inte annat än bli glad för Danmarks beslut. 

England har börjat protestera mot EU och det kommer att bli omröstning 2017. Direkt efter att England och James Cameron deklarerade att det kommer att bli en omröstning om EU så blev England attackerade av USA .

Jag får tacka Danmark för att de tackade nej till samarbetet med EU. Nu hoppas jag på en politik i Sverige som går i samma riktning.

Referenser
Politiken Danmark: Nej till EU
DR. Nej till EU-samarbete

Foto:Pixabay

Kommentera