CONFESSIONS OF AN ECONOMIC HITMAN

1 total views, 1 views today

 

CONFESSIONS OF AN ECONOMIC HITMAN

7/4 2016
I Boken Confessions of an economic hitman så beskriver John Perkins de metoder USA använder för att ta kontrollen över ett land och bygga vidare på USA:s globala imperium. En metod som används är att skuldsätta en nation med lån från IMF, USAID och World Bank. Lånen är så pass frikostiga att landet inte kan betala tillbaks lånen. Då har USA landet i sitt våld och kan bl.a. kräva att få exploatera deras naturtillgångar och styra deras röstande i FN.

MADE IN USA. John Perkins jobbade som en economic hitman åt USA. En economic hitman kom med förslag till statsöverhuvudet för ett  land att amerikanska företag skulle hjälpa landet med t.ex. ett stort infrastrukturprojekt. USA skulle ge landet frikostiga lån från IMF och World Bank och dessa pengar skulle betala projektet. Lånen var överdrivet frikostiga och den egentliga planen var att skuldsätta landet så att landet skulle vara i evig skuld till USA och därmed skulle USA få kontrollen över det landet. När lån och räntor inte kunde betalas tillbaks så krävde USA gentjänster från landet.

 intervju med John Perkins

 

 

 

EVIG SKULD TILL USA

 Dessa åtgärder kan vara att amerikanska företag ska få exploatera naturtillgångar i värdlandet (t.ex skövla regnskog för att få olja), att man får kontroll över värdlandets militär, att man får politiskt stöd från värdlandet, att man kontrollerar landets röst i FN, att USA får installera amerikanska baser i värdlandet  etc. Det drabbade landet får göra nedskärningar i utbildning, hälsosektorn och andra sociala tjänster för att kunna betala tillbaks lån och ränta till USA.

Om det skulle visa sig att statsöverhuvudet inte gick att muta med lån från IMF och World Bank så satte USA nästa plan i verket. Man kallade in sjakalerna. Sjakaler är lönnmördare utskickade av USA (CIA) i syfte att likvidera det icke-samarbetade statsöverhuvudet. Om  även sjakalerna misslyckades så kan amerikanska regeringen ta till krig mot värdlandet för att uppnå sitt syfte; vilket skedde i Irak och Afghanistan.

john perkins_confession of an economic hitman_recension_sverige_IMF_World bank_CIA_USA
John Perkins författare till Confessions of an economic hitman

”VÅRT JOBB ÄR ATT LURA LÄNDER PÅ MILJARDERS DOLLARS”

En av John Perkins chefer sade en gång:

” Vi är en liten exklusiv klubb. Vårt jobb går ut på att lura länder världen på miljarder dollars. En del av ditt jobb går ut på att övertyga ledare världen över att gå med i vårt nätverk. Till slut så kommer dessa länder att vara fast i fällan eftersom de inte kan betala tillbaks de stora lån som vi har givit dem. Detta gör att vi har dem i vårt grepp.
När vi sedan behöver gentjänster av dessa länder så kommer vi att få det. Dessa gentjänster kan vara politiska, ekonomiska eller  militära syften. Och eftersom det är amerikanska företag som utför jobbet i länderna så kommer dessa amerikanska företag samtidigt att tjäna väldig mycket pengar. Imperium är oftast bygga på militära insatser men med Sovjet på ena sidan och med tanke på konsekvenserna av kärnvapenkrig så är denna metod säkrare om man vill bygga ett imperium”. 

John Perkins kallar detta koncept för  corporatocracy. Corporatocracy är byggt på tre pelare: amerikanska multinationella storföretag, amerikanska banker och amerikanska regeringen.

HUR USA TAR ÖVER KONTROLLEN AV ETT LAND

ECUADOR
Ecuador är ett av de länder som har gått i USA:s skuldfälla.

Det amerikanska bolaget ChevronTexaco borrade efter olja i Ecuador på 70-talet.  De hade byggt en pipeline som transporterade oljan och denna pipeline ska ha läckt ut en halv miljon tunnor med olja i regnskogen. Stora områden av regnskog har skövlats av ChevronTexaco och andra amerikanska företag. Indiankulturer har drivits bort, jaguarer har försvunnit och floder har förvandlats till giftiga kloaker. Det sägs att ChevronTexaco dumpade miljontals liter giftigt avfall varje dag i regnskogen. Samt att företaget lämnade kvar 350 giftiga avfallsgropar som än idag dödar människor och djur.

Tack vare USA:s inblandning i Ecuador så har fattigdomen ökat från 50 % till 70 % Arbetslösheten eller brist på arbete har ökat från 15 % till 70 %. Ecuadors skulder har ökat från 240 miljoner dollar till 16 miljarder dollar. Omfördelandet av Ecuadors naturresurser har minskat från 20 % till 6 %. Istället för att kunna hjälpa Ecuadors fattiga i sitt eget land så går merparten av regeringens budget till att betala av lån och räntor till banker i USA. Det enda sättet som Ecuador kan betala av sina skulder till USA är att sälja sin regnskog till amerikanska oljebolag som sedan skövlar regnskogen i Amazonas.

Jaime Roldos blev Ecuadors president i slutet på 70-talet. Han började motarbeta de amerikanska oljejättarna som härjade i Ecuador på den tiden. Oljebolagen svarade med att skapa kampanjer i media i USA som smutskastade Jaime Roldos. Till slut omkom Jamie Roldos i en flygplanskrasch. John Perkins och många andra menade att det inte fanns några tvivel att det var USA som låg bakom kraschen (CIA).

I boken Confessions of an economic hitman så finns fler exempel på hur USA underminerar länder i latinamerika.

 

 

SUMMERING CONFESSIONS OF AN ECONOMIC HITMAN

USA tar alltså till de metoder som krävs för att få sin vilja igenom. Gentemot tredje världens länder så handlar det om ekonomisk utpressning, likvidering eller krig. Mot västerländska nationer sysslar de oftast med ekonomisk utpressning via IMF och World Bank, men även krig. När jag kollade vilka länder som IMF har lånat ut pengar till så blev jag häpen på hur många länder det gällde. Den amerikanska finanseliten har dessa länder i sitt våld. I nuet så är det t.ex. Grekland som överöses med lån från IMF, lån som Grekland aldrig kommer att kunna betala tillbaks. Bakom kulisserna så står samma gamla gäng som har styrt den här planeten sedan lång tid. Jag pratar alltså om den osynliga regeringen, New World Order, bilderbergarna, globalisterna, amerikanska bankirer eller vad man nu ska kalla dem. Vi ser också vad som blir resultatet om USA får sin vilja igenom: resultatet är diktatur.

Det är dessa amerikanska företag som nu försöker få in foten i Europa med TTIP – det s.k. fria handelsavtalet som egentligen inte är ett frihandelsavtal, utan bara ett sätt för amerikanska företag att exploatera Europa. EU kommer givetvis att springa USA:s ärenden och se till att TTIP blir verklighet i Europa. Här har vi ännu en anledning till varför Sverige bör lämna EU.

Det mest vettiga Sverige kunde göra vore att samarbeta så lite som möjligt med imperialisterna USA. Men detta ska vi nog inte förvänta oss. Den nuvarande regeringen – med en fåne som statsminister .- gör inte så mycket annat än att springa USA:s ärenden. Vi behöver en Sverigevänlig regering, en regering som tänker på Sveriges bästa i första hand och som inte springer globalisternas ärenden. Kommer vi att få en sådan regering?

Referenser

John Perkins homepage

Jinge: confessions of an economic hitman

John Perkins berättar om hur företagsvärlden kontrollerar världsamhället

adlibris: bok john perkins

Bokus: confessions of an econimic hitman

 

Foto
Justin Hoch [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Share

Kommentera