CHOCKDOKTRINEN (NAOMI KLEIN)

12/6 2016
Då har jag plöjt igenom boken Chockdoktrinen som är skriven av Naomi Klein. Låt oss ta det negativa först. Boken är på tok för lång – nästan 600 sidor. Jag kan erkänna att jag var ganska less i slutet och ögnade i princip bara igenom de sista hundra sidorna. Hon kunde helt klart ha delat upp boken i två. Kom även ihåg att författaren har ett gediget ordförråd, något som märks när man låser boken. Boken är nämligen full av termer. Vilket gjorde att jag lästa boken med en ordbok till hands.

 

VAD INNEBÄR CHOCKDOKTRINEN

Så vad handlar då chockdoktrinen om? Boken Chockdoktrinen handlar i första hand om ekonomen Milton Friedman och hans ekonomiska filosofi. Friedmans ekonomiska filosofi kan kallas extremkapitalism, nyliberalism, chockkapitalism osv. Men för att kunna implementera denna ekonomiska lära i ett land så behövs det att landet befinner sig i någon form av kris. Av den enkla anledningen att i en fungerande demokrati så skulle befolkningen göra uppror mot den slavlära som Friedmans filosofi utgör. Men i ett land som är sargat av krig, diktatur, terrordåd, naturkatastrofer etc så är befolkningen i stort behov av hjälp. De är öppna för förslag och de är samtidigt paralyserade av den chock som landets kris innebär. När ett land är i ett sådant chocktillstånd så kan illvilliga kapitalister slå till och införa chockterapin.

naomi klein_chockdoktrinen_recension_sverige_kapitalism_blogg
Den kanadensiska författaren Naomi Klein

SÅ FUNGERAR CHOCKKAPITALISMEN

Chockkapitalism innebär privatisering i stora mängder av allt från stora företag och framförallt infrastruktur. Så mycket som möjligt ska privatiseras,  försämringar av villkoren för arbetarna,  massavskedanden , fackliga organisationer krossas,  avreglering av priser. Man släpper priserna fria på allt möjligt, tex. livsmedel. Det blir med andra ord dyrt att leva. Utrotning av offentliga sektorn  (socialtjänst, pensioner – det är bara att glömma) . Allt detta görs också så snabbt som möjligt så att folket knappt hinner reagera. Eller så blir de så överväldigade att de går ner i apati och låter det hela ske. Givetvis så görs dessa typer av reformer under skenbara ord såsom att ”rädda landet”, ”ta nya tag”, ”att införa ordning och reda i landets ekonomi” etc.

 

IMF, WORLD BANK, USAID OCH USA

Och vem tror ni alltid har ett finger med i spelet? Självklart så är det USA. USA stöttar ALLTID sådana här ”reformeringar”. USA stöttar också givetvis diktaturer, även ekonomiskt. Det var USA och Henry Kissinger som installerade diktatorn Pinochet. Väldigt ofta så används organisationerna IMF (internationella valutafonden), World Bank (världsbanken) och USAID (täckmantel för CIA). Dessa organisationer lånar ut stora summor pengar till länder i kris. I gengäld så blir det drabbade landet tvunget att införa chockkapitalismen. Dvs. privatiseringar och hela den raden av saker som följer med. Resultatet blir givetvis kaos. Ett fåtal personer skaffar sig enorma förmögenheter medans folket får lida i fattigdom, arbetslöshet, diktatur, ökat brottslighet, ökade självmord, svindyrt leverne, och ibland tortyr och mord.

 

SUMMERING

Boken handlar alltså  mycket om USA och dess plundringar av nationer. Till sin hjälp har USA IMF, World Bank och USAID.  Dessa organisationer överöser ett land med lån för att kunna få det landet under sin kontroll. Efter det så börjar plundringen av landet. i boken kan man även läsa att CIA lärde sig grunderna i tortyr av psykiatern Even Cameron.

Är boken läsvärd? Ja självklart är den det. Det är en bok som man verkligen inte bör missa.  Man skulle kunna säga att denna bok  knyter ihop trådarna och gör att man ser den stora helhetsbilden av vad som sker på denna planet. Det är inte något direkt vacker bild som målas upp men det är nog bättre att känna till vad som sker än att sticka huvudet i sanden.

Referenser

Vinifierat: Chockdoktrinen av Naomi Klein

Dagens Nyheter: chockdoktrinen

Dagens bok: chockdoktrinen

Bokus: här kan du köpa boken Chockdoktrinen

Adlibris: här kan du köpa boken Chockdoktrinen

 

 Foto

By Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl [Attribution, GFDL or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

 

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte.