BLOGGA INTE OM DU BEFINNER DIG I SAUDIARABIEN.

saudiarabien_mänskliga_rättigheter_sverige_margot_wallström
DO YOU LIKE WHAT YOU ARE READING? PLEASE MAKE A DONATION.

22/3 – 2015
Konflikten mellan Sverige och Saudiarabien rullar vidare. Det senaste jag läste var att Saudiarabien gjorde någon slags officiellt kritik och de hade fått andra arabnationer med sig. Saudiarabien har också kallat hem sin ambassadör från Sverige i protest.

Jag är inte helt insatt i historien men det verkar som att upprinnelsen till bråket var Margot Wallströms kommentar i riksdagen:

” Det är självklart att politiken i Saudiarabien är långt ifrån en feministisk politik. Framför allt så kränks kvinnors rättigheter. De får inte ens köra bil. Man piskar bloggare, och man har en kungafamilj med absolut makt. Då är det klart att man inte kan använda något annat ord än diktatur.”

margot_wallström_saudiarabien_blogg_vapen_
Får Margot wallström köra bil i Saudiarabien?

MILITÄRT AVTAL MED SAUDIARABIEN SÄGS UPP

Sverige hade tidigare bestämt att avsluta kontraktet som vi hade med Saudiarabien. Dvs. ett militärt kontrakt där Sverige bistod Saudiarabien med vapen, forskning, utbildning m.m. i militära frågor. Blev araberna sura?

BLOGGA INTE OM DU BOR I SAUDIARABIEN

En sak som har varit på tapeten är bestraffningen av bloggaren Raif Badawi. Det ”hemska” som Raif Badawi har gjort är att han startade ett internetforum – Saudi Arabian Liberals –  som kritiserat religiösa frågor och kritiserat texter som andra skrivit.  Straffet blev tio års fängelse och 1 000 piskrapp (!). Åklagarsidan menade att han bl.a. kritiserat Islam och det ska man tydligen inte göra om man bor i Saudiarabien. Straffet blev som sagt 1 000 piskrapp och han får 50 piskrapp i veckan eftersom ingen överlever 1 000 piskrapp på en gång (förutom Stålmannen). Raif Badawi blir piskad varje fredag på ett torg i hamnstaden Jiddah. Raif Badawis fru och barn har flytt till Kanada och fått asyl.

SAUDIARABIEN ÄR EN DIKTATUR

Fakta. Saudiarabien är en diktatur och landet styrs av kungafamiljen Al Saud. Kungafamiljen har total makt. Landets högsta ledare heter Kung Salman Bin al-Aziz Al Saud.  Saudiarabien och mänskliga rättigheter går tydligen inte hand i hand. Här är några exempel på Saudiarabiens förtryck:

1. Enligt Amnesty så får fångar i Saudiarabien orättvisa rättegångar där de ofta tvingas erkänna under tortyr.

2. Kungafamiljen utöver stenhård kontroll av media. Förekommer det kritik mot kungafamiljen, regeringen, Islam, muslimska religösa ledare så straffas man med fängelse. Medier kan även stängas ned.

3. Politisk verksamhet är förbjuden så är även demonstrationer.

4. Dödsstraff är vanligt förekommande.

5. Kvinnor får inte köra bil.

6. Kvinnor som inte täcker sin kropp/ansikten ordentligt kan bli misshandlade.

7. Ett vittnesmål från en kvinna är bara hälften så mycket värt som från en man.

8. Fackföreningar är förbjudna.

9. Amputering kan användas som  bestraffning. Offentliga halshuggningar är vanliga.

10. Kvinnor kan bli stenade.

11. Kvinnor som har blivit våldtagna kan bli halshuggna eftersom de har haft sex utanför hemmet.

12. Människorättsadvokaten Waleed Abu al-Khair ledde människorättsorganisationen ”Monitor of Human Rights in Saudarabia”. Waleed brukade ge juridiskt stöd för de människor som utstod  kränkningar av mänskliga rättigheter i Saudiarabien (vilket lär vara många). Nu försöker myndigheterna i Saudiarabien att tysta Waleed och hans gelikar. Waleed har åtalats genom en ny antiterrorlag. I den lagen sägs det att ord och handlingar som anses störa den allmänna ordningen, destabilisera säkerheten i landet och skada statens rykte ska anses som terrorhandlingar. Waleed har blivit dömd till 15 års fängelse, 15 års reseförbud och $53 000 i böter.

Familjen Bush har tydligen blivit stormrika p.g.a. oljeaffärer med Saudiarabien.

Salman_Bin al-Aziz Al Saud_saudiarabia_blog_margot_wallström
Salman Bin al-Aziz Al Saud. Kungen av Saudiarabien. Om du bloggar och ser denna man – sluta genast blogga!

 

 MIN EGEN ÅSIKT OM SAUDIARABIEN OCH MARGOT WALLSTRÖM

Jag tycker att det var starkt av Margot Wallström att säga det hon sade. Ännu starkare var det att Sverige faktiskt fimpade avtalet med Saudiarabien. Personligen ogillar jag det faktum att Sverige är en stor vapenexportör samtidigt som Sverige leker storbror med hela världen.

 

Källor och sajter om Saudiarabien, Margot Wallström och bloggaren Ralf Badawi

Amnesty om Raif Badawi

Aftonbladet om Raif Badawi

The Guardian om Raif Badawi

Foton

Saudiarabien Wikimedia commons
Salman Bin al-Aziz Al Saud  Wikimedia

Kommentera