Att arbeta som statist

892 total views, 0 views today

Pusha

statist/skådespelare julkalendern 2013 barna hedenhös uppfinner jueln
Statist/skådespelare julkalendern 2013: Barna Hedenhös uppfinner julen

Jag var statist i julkalendern 2013 (Barna Hedenhös). Några skådespelare som medverkar är Sissela Benn (mamma knota),

Fredde Granberg (pappa Ben) och Lotta Tejle. Vi agerade kontorspersonal

Parodi angående statister (På engelska heter statist ”extra”)

Min sida på statist.se: Min sida på Statist.se

 

Att arbeta som statist
Jag brukar arbeta som statist emellanåt. Det hela började hösten 2012 när en arbetskollega till mig berättade att hon brukade jobba som statist. Statist-världen var något som jag hade noll koll på men jag tänkte ”kan hon så kan väl jag” så jag registrerade mig på  Statist.se samt Filmcafe.se

Statistgänget i en reklamfilm för ett livsmedelsföretag. Det var en skojig dag.

Trögt som statist i början
I början var det väl ganska dött men det första jobbet som statist som jag fick göra var en casting (provspelning) för en reklamfilm till Filip & Fredriks program ”Breaking news”. Jag och en kvinna låtsades ligga på stranden när en hipp kille kom och slängde ut sig några fraser och vi skulle se förvånade ut. Jag tycker castingen gick bra men vi fick inte jobbet. Någon månad senare så ser jag den reklamen på tv. Men så är det i statist-världen, man får casta hyfsat ofta men mer sällan så får man jobbet. Men att man inte får jobbet beror oftare på att man inte var personen de sökte så det är inget att gråta över.

Mer jobb som statist
Men efter det så började jobben komma in. Det blev reklamfilmer, staterande i långfilmer, en skolproduktion, en musikvideo och tv-serier. Ibland har jag sett mig själv på tv men det är oftast i förbifarten i bakgrunden och det är svårt att se att det är jag om man inte vet om det. Ett undantag är en reklamfilm som jag var med i, där syntes jag tydligt och den visades i flera månader.

statist gondolen film jonas karlsson skådespelarestatera
Jag var statist i långfilmen ”Gondolen” där skådespelaren Jonas Karlsson har huvudrollen. Jag fick faktiskt en replik i denna film men erftersom jag var grön  inom detta område så visste jag inte att jag skulle få extra betalt för att utföra en replik 🙂 Nåja, bättre lycka nästa gång.

Lön som statist.
Den lön man får som statist är i prinicp en katastrof 🙂 Bli inte statist om du är ute efter att tjäna pengar. Produktionsbolagen har så många statister att välja mellan så att säger du nej så är det alltid någon annan som ställer upp. Är man med i reklamfilm så kan dock arvodet vara någorlunda hyfsat. Jag ser det mer som en rolig grej samt att tjäna lite fickpengar.

En annan sak är att bolagen utnyttjar statister som ibland får göra skådespelarroller eller har repliker utan att få betalt för det. Jag själv är mycket mer på vakt mot detta nuförtiden eftersom man har rätt att få betalt. Om du är statist eller ska bli det så rekommenderar jag dig att ha detta i åtanke. Så fort du får en replik eller om du är med och bidrar till själva huvudhandlingen (dvs. inte agerar i bakgrunden som en statist ska göra) så är du skådespelare och du har rätt att få betalt för det.

 

Statister reklamfilm skådis statera
Statistgänget i en reklamfilm för ett bussbolag från Gävle. Vi hade ”basen” på en golfklubb norr om Stockholm. Sedan åkte vi buss hela dagen och spelade in. Jag frös om fötterna den dagen men annars så gick det bra. Det bjöds på mat på golfklubben så det är väl dumt att klaga 🙂

Stöta på kända skådespelare
Självklart stöter man på kändisar när man är statist fast jag pratar ju aldrig med dem. Som statist är man längst ner i hierakin och det är nog bäst att stanna där. Några kändisar jag har stött på i statist-sammanhang är Henrik dorsin, Micke Nyklvist, Mikael Stenmark, Jonas Karlsson, Filip & Fredrik, ICA-stig, Johan Ulveson, Johan Rabaeus, Claes Malmsten, Rolf Lassgård och Peter Magnusson för att nämna några.

En musikvideo jag var med i

Huvudroll som skådespelare
Det som man dock kan tjäna lite pengar på är om man antingen får en roll som skådespelare eller om man får huvudrollen i en reklamfilm.

En statist som bloggar ofta om detta yrke är Britt-marie

Ulf Malmros. lägger upp foton på Instagram om inspelningen av sitt nuvarande projekt ”Min så kallade pappa” med skådisen Mikael Nykvist. (inspelning 2013)


Jag var med i en skol-produktion. En film som heter ”Fasaden” och som gjordes av elever på Kaggeholms folkhögskola. Jag hade en replik 🙂 Ni ser mitt inhopp ca 9.30 minuter in i filmen.

jill johnsson statera tvprogram en helkväll med jill johnsson
Jag spelade in reklamfilm för tv-programmet En helkväll med Jill Johnsson. Vi spelade in i ett parkeringshus som synes.
musikvideo statist
Jag var med i en musikvideo. Här är gänget av statister som var med. Lars – längst till vänster- är 80 år (2013) och är den äldste statist som jag känner till. Jag har sett honom i flera reklamfilmer efter att vi spelade in den här.
Säkerhetsvakt-skådespelare-statist
Jag fick en mindre skådespelarroll som säkerhetsvakt i en komedi.

Torsdag 27/6 2013
Idag var jag och spelade in en reklamfilm där jag hade huvudrollen. Det var en billboardreklam (”Det här programmet presenteras av…”)
Filmen var för ett försäkringsbolag och kommer att synas på TV. Det hela gick smidigt. Jag tror vi gjorde 25 omtagningar och regissören var mer än nöjd. Här är några bilder:

janne-skådespelare-reklamfilm
Jag var skådespelare i en reklamfilm.

Externa sidor

Molander Casting  Mari Molander är NAVET vad gäller casting i Stockholm (och kanske Sverige?).
En blogg om statister
En annan statist i filmen ”Den fördömde” med Rolf Lassgård
.Bästa manliga statist 2012 . Denna kille blev bäste manliga statist 2012.
Statistgrupp Facebook En samlingspunkt för många statister.
Göran Holm – Sveriges meste statist .
Filmpolis . Skaffar polis-och militär utrustning till filmer.
Statist javisst  En statist-agentur för er som bor i norra Sverige.
Tommie Hansson statist  Intervju med statisten Tommie Hansson.

1 Comment

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte.