AGENDA 2030 – MÅL 9

April 2017

Pia Hellertz serie om Agenda 2030 fortsätter. Här redogör hon för mål 9 i Agenda 2030.

Mål 9 – Bygga motståndskraftig infrastruktur, främja inkluderande och hållbar industrialisering samt främja innovationer.
 
Över hälften av världens befolkning bor i urbana områden, d.v.s. i städer. Agenda 2030 syftar till att öka inflyttningen från landet till städerna. År 2050 väntas 70 procent bo i storstäder. Enligt SIDAs hemsida ska den nya urbana agendan bidra till … ja just det… ”en hållbar utveckling”.

Projektet kallas HABITAT III och kommer, genom agendan, att fungera ”vägledande i arbetet med utvecklingen av världens städer och samhällen de kommande 20 åren”. Den nya urbana agendan ska enligt regeringens hemsida ”förpassa slumområden till det förflutna, ta sig an långvariga ekonomiska problem och social marginalisering, urban fattigdom, ojämlikhet och nya former av diskriminering”. Förhoppningen enligt SIDA är att Habitat III kommer att verka som en handlingsplan och som en del av arbetet att nå de globala målen. Kritiker av Agenda 2030 menar att urbaniseringen sätter nationer i extrem skuld till Världsbanken och att länderna tvingas att spendera skuldpengar för att engagera korrupta företag för att bygga storskaliga infrastrukturprojekt.

http://www.piahellertz.com/

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.