A-kassan höjs i september 2015

tak_taket_a-kassan_rödgröna_regeringen
DO YOU LIKE WHAT YOU ARE READING? PLEASE MAKE A DONATION.

Enligt SVT så ska a-kassan höjas i september 2015. För de som kvalificerar för maxbeloppet så blir det en höjning från 18 700 kr till 25 000 kr. Det blir 910 kr per dag de första 100 dagarna för att sedan gå ned till 760 kr per dag resten av arbetslösheten. Detta blir isåfall första gången på 13 år som a-kassan höjs.

Aporna hos moderaterna blev kritiska till nyheten om höjning av a-kassan.  Ärkenöten Elisabet Svantesson hos Moderaterna säger:

– Vi har över 400.000 arbetslösa i Sverige, då är det helt fel väg att gå att höja a-kassan, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, till SVT Nyheter. Satsningar ska gå till att skapa jobb och skattehöjningar för att finansiera är fel.

Vi får väl hoppas att Elisabeth Svantessons och Moderaternas filosofi dör en långsam, smärtfull död och att Moderaterna och Alliansen aldrig återfår regeringsmakten igen.

Detta uttalande är vad SVT har erfarit, det har alltså inte kommit något officiell deklaration från regeringens sida så vi får väl hoppas att det SVT skriver är korrekt.  Det jag dock undrar är de andra faktorer som ingår i a-kassan. Vad händer med de som inte kvalificerar för maxbeloppet? Vad händer med alla krångligheter med att vara med i a-kassan. Vad händer med de svåra och krångliga kvalifikationerna och reglerna?

Hur man än vrider och vänder på det så är detta onekligen ett steg i rätt riktning. Nu får vi bara vänta på den officiella deklarationen så att vi får bekräftat allt detta.

Det är väl dags för mig att ge lite beröm till de rödgröna (vilket är ganska sällsynt 🙂

Kommentera